Cristi Danilet (CSM): Interceptarile SRI din dosarele pe rol ar trebui pastrate ca probe

Joi, 10 Martie 2016, ora 21:38
4818 citiri
Cristi Danilet (CSM): Interceptarile SRI din dosarele pe rol ar trebui pastrate ca probe
Foto: Facebook / Cristi Danilet

Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), sustine pe blogul personal ca interceptarile SRI din dosarele aflate in curs de judecata ar trebui pastrate ca probe si ca serviciul secret poate intercepta in continuare in dosare de siguranta nationala.

Danilet explica pe blog ca SRI ramane competent pentru interceptari in domeniul sigurantei nationale, pe cand pentru interceptarile necesare in dosarele penale vor putea fi implicati numai procurorii si politia judiciara, informeaza News.ro.

Aceasta decizie a Curtii Constitutionale inca nu e publicata in Monitorul Oficial, data de la care va fi obligatorie.

Cu privire la efectele acestei decizii, sunt trei ipoteze care trebuie analizate, potrivit judecatorului.

Pentru dosarele solutionate definitiv care au avut la baza probe obtinute prin interceptari autorizate legal (maxim 48 ore de procuror si maxim 30 zile de judecator) si efectuate de serviciile secrete (detinatori ai infrastructurii necesare), acestea nu vor fi afectate. Prin urmare, aceste dosare nu pot fi redeschise pe motive legate de decizia CCR, arata Danilet.

Daniel Morar: Judecatorii vor decide de la caz la caz daca anuleaza probele obtinute cu interceptari SRI

Cu privire la dosarele in care de acum incolo se vor solicita interceptari, serviciile secrete nu mai pot fi implicate in efectuarea acestora.

"Dar pentru ca acest lucru sa se efectueze legal de acum incolo, trebuie sa asteptam o solutie legislativa si inteleg ca maine Guvernul va propune o OUG care probabil va intra in vigoare la data cand decizia CCR va fi publicata in Monitorul Oficial", mai spune magistratul.

Ministrul Justitiei, masuri dupa decizia CCR pe interceptari: Vineri seara, dupa CSAT, adoptam ordonanta de urgenta

Cu privire la dosarele aflate pe rol in care sunt efectuate deja interceptari de catre serviciile secrete sunt deja doua interpretari, continua Danilet. Avocatii sustin ca acele interceptari, fiind efectuate de serviciile secrete, lucru interzis de CCR, ar fi nelegale, ca urmare ar trebui inlaturate din materialul probatoriu de la dosar. Procurorii sustin ca acele interceptari, fiind efectuate de organul care pana atunci era permis de Codul de procedura penala, sunt legale, si ca numai de acum incolo vor trebui facute de alte organe.

"Ei bine, fara a comenta vreun caz concret aflat in solutionare, ci analizand efectiv temeinicia acestor interpretari, eu cred ca este un caz similar cu schimbarea prin lege a competentei organului judiciar, iar efectele sunt cele prevazute de art. 4 din Legea nr. 255/2013. Acum nu vad alte temeiuri legale aplicabile, dar sunt dispus sa ascult si alte opinii. Asadar, eu cred ca daca ceea ce s-a facut sub vechea lege (adica cea dinainte de interventia CCR) a fost legal, proba ramane castigata cauzei.

Oricum, avem deja jurisprudenta, caci au mai fost astfel de situatii in trecut: de exemplu, cand Ordonanta de Urgenta privind PNA a fost declarat neconstitutionala, au ramas valabile actele de urmarire penala indeplinite pana la acea data. Sau cand legea Big Brother a fost declarata neconstitutionala, au ramas valabile localizarile si perchezitiile informatice facute in baza ei", arata judecatorul Cristi Danilet pe blogul sau.

Seful CCR: Nimeni nu scapa nepedepsit. Nici in Anglia nu se fac interceptari (Video)

Potrivit articolului 4 din Legea 255/2013, "actele de procedura indeplinite inainte de intrarea in vigoare a Codului de procedura penala, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data indeplinirii lor, raman valabile, cu exceptiile prevazute de prezenta lege" si "nulitatea oricarui act sau oricarei lucrari efectuate inainte de intrarea in vigoare a legii noi poate fi invocata numai in conditiile Codului de procedura penala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Danilet interceptari SRI CCR, #decizie CCR interceptari SRI , #justitie