Cristina Tarcea, noul presedinte al Inaltei Curti - Iohannis a semnat decretul

Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 15:59
3560 citiri
Cristina Tarcea, noul presedinte al Inaltei Curti - Iohannis a semnat decretul
Foto: captura YouTube/Universul Juridic

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru numirea judecatorului Iulia-Cristina Tarcea in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pentru o perioada de trei ani.

Anuntul a fost facut de catre Administratia Prezidentiala.

Potrivit legii, numirile in functiile de vicepresedinte si presedinte al instantei supreme se fac de catre presedintele Romaniei, la propunerea Sectiei de judecatori a CSM, pentru un mandat de trei ani, care poate fi reinnoit o singura data.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, intre membrii careia se afla si ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a votat in unanimitate, saptamana trecuta, ca judecatoarea Iulia Cristina Tarcea sa fie propusa presedintelui Klaus Iohannis ca viitor presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Cristina Tarcea a fost unicul candidat pentru functia de presedinte al ICCJ.

Cine este Cristina Tarcea

Judecatoarea Iulia Cristina Tarcea a detinut pana in prezent functia de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a fost delegata sa asigure, in ultima perioada, interimatul functiei de presedinte, dupa plecarea Liviei Stanciu la Curtea Constitutionala.

Tarcea are 54 de ani si a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1985. Intre 1985 si 1990 a fost avocat in baroul Ialomita. Din 1990 a devenit magistrat la Judecatoria Sector 3, Bucuresti. Intre 1999 si 2002 a fost director al Directiei Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Integrare Europeana si Drepturile Omului din cadrul Ministerul Justitiei, iar in perioada 2002 - 2004 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Justitiei, sub mandatul ministrului Rodicai Stanoiu.

Din 2004, este judecator la instanta suprema, Sectia Civila si Proprietate Intelectuala. Este vicepresedintele ICCJ din septembrie 2013, fiind numita prin decret prezidential pentru un mandat de 3 ani.

Conform ultimei declaratii de avere, judecatoarea Tarcea detine un apartament in suprafata de 68 de metri patrati in Bucuresti, un autoturism Dacia Nova, 177.000 de lei in conturi bancare si a incasat, in anul fiscal 2015, salarii de 247.492 de lei reprezentand indemnizatia de judecator, plus "drepturi salariale restante".

Acestor venituri li s-a adaugat suma de 3.134 de lei, castigata ca urmare a participarii in mai multe comisii de examinare din cadrul CSM.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Iohannis semnat decret Tarcea judecator, #Cristina Tarcea presedinte Inalta Curte , #justitie