CSM: Nicusor Constantinescu nu a afectat independenta DNA, doar Consiliul Judetean Constanta

Joi, 06 Februarie 2014, ora 20:12
2084 citiri
CSM: Nicusor Constantinescu nu a afectat independenta DNA, doar Consiliul Judetean Constanta

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, joi, rezultatul verificarilor facute de Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile facute de Nicusor Constantinescu si la comunicatul postat pe site-ul Consiliului Judetean Constanta, prin care se cerea desfiintarea DNA.

In raportul Inspectiei Judiciare se reaminteste faptul ca Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, este urmarit penal, avand calitatea de invinuit in doua dosare aflate pe rolul DNA.

"Din verificarile efectuate de inspectorii judiciari a rezultat ca invinuitul nu s-a prezentat la sediul DNA - Serviciul Teritorial Constanta la nici unul dintre termenele la care a fost citat. La termenele stabilite s-a prezentat aparatorul acestuia, care a nu a comunicat organelor de urmarire penala documente care sa confirme imprejurarea ca sufera de afectiuni medicale care il impiedica sa se prezinte la chemari ori care il obliga sa paraseasca teritoriul Romaniei si nu a indicat perioada in care nu se va afla in tara, destinatia probabila sau data la care s-ar fi putut prezenta pentru audieri si nici motivul care il impiedicase sa se prezinte la sediul DNA", se precizeaza in comunicatul remis presei de CSM.

In aceste conditii, pe numele lui Nicusor Constantinescu a fost emis mandat de aducere, actiune care a fost pusa in executare de cu ajutorul unor lucratori de politie judiciara din cadrul DNA - Structura Centrala.

"Invinuitul a fost localizat in parcarea Consiliului Judetean Constanta, procedandu-se la punerea in aplicare a mandatului de aducere. Cu referire la ofiterii de politie, care au fost delegati sa desfasoare aceste activitati, din verificarile efectuate de inspectorii judiciari a rezultat ca acestia s-au legitimat si au prezentat invinuitului mandatul de aducere, solicitandu-i sa ii insoteasca la sediul DNA. Invinuitul a refuzat sa se conformeze, insa in cele din urma a urcat in autoturismul politistilor DNA fara a fi incatusat si fara ca asupra sa sa se foloseasca mijloace de imobilizare.

Totodata, verificarile efectuate au relevat faptul ca punerea in aplicare a mandatului de aducere a invinuitului a fost considerabil ingreunata de actiunile angajatilor Consiliului Judetean Constanta, ale apropiatilor invinuitului si ale garzilor de corp ale acestuia, aflati la fata locului", a constatat Inspectia Judiciara.

Ca urmare a tuturor verificarilor efectuate, inspectorii judiciari au constat ca dosarele penale in care domnul Nicusor Constantinescu are calitatea de invinuit s-au format intr-un cadrul legal, se mai precizeaza in comunicatul CSM.

In ceea ce priveste comunicatul Consiliului Judetean Constanta, prin care se cerea desfiintarea DNA ca urmare a modului in care a fost tratat Nicusor Constantinescu, inspectorii judiciari au constatat ca acesta "prin titlu si continut transmite un mesaj denigrator, de natura de a crea suspiciuni privind buna administrare a justitiei, prin structura specializata de investigare penala la care se face trimitere, totodata fiind reiterata si ideea, fara corespondent suportiv veridic, a incidentei politicului in justitie, vizandu-se in mod evident deturnarea opiniei publice privind activitatea procurorilor DNA cu efectul implicit de suspicionare de catre segmentul social cu privire la independenta si integritatea acestuia".

CSM reaminteste ca, potrivit art. 1 pct. (4) din Constitutia Romaniei puterilor legislative si executive, nu le e permisa exprimarea unor opinii cu privire la calitatea actului de justitie si a celor care - l infaptuiesc.

"Unui exponent al uneia dintre cele doua puteri nu ii este permis sa extrapoleze nemultumirile proprii referitoare la modalitatea de instrumentare a unei cauze asupra intregului sistem judiciar. In contextul in care se procedeaza de aceasta maniera, persoana care face afirmatii de acest gen, aduce inevitabil atingere principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, cu consecinta iminenta a afectarii grave a prestigiului justitiei si implicit a independentei si reputatiei magistratilor", considera membrii CSM.

Avand in vedere si o serie de alte argumente de natura legislativa, CSM a stabilit ca afirmatiile publice facute de Nicusor Constantinescu "nu au fost de natura sa afecteze independenta si integritatea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, in contextul in care marea majoritate a persoanelor implicate in proceduri judiciare fac afirmatii denigratoare sau tendentioase la adresa sistemului judiciar sau a reprezentantilor acestuia judecatori si procurori".

In schimb, CSM a decis ca afirmatiile postate pe pagina oficiala in data de 15 ianuarie de Consiliul Judetean Constanta "prin natura si impactul asupra opiniei publice, sunt de natura sa afecteze independenta si integritatea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie".

Cele doua decizii au fost luate prin vot secret. Conform jurnalistilor de la Realitatea TV, vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, s-ar fi aratat deranjat de faptul ca Nicusor Constantinescu a fost numit pe parcursul discutiilor "domn" in loc de "suspect", propunand de mai multe ori inlocuirea termenilor.

Desi initial i se interzisese pentru o perioada de 30 de zile, Nicusor Constantinescu a fost lasat de procurori sa paraseasca tara pana la finalul lunii ianuarie pentru un tratament pe care trebuia sa il faca in strainatate, el revenind in urma cu cateva zile acasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Nicusor Constantinescu CSM, #CJ Constanta desfiintare DNA, #Nicusor Constantinescu urmarit penal , #justitie