Combinatia fatala: copil iesit in fata unui sofer care circula cu viteza excesiva. Cum a fost impartita vina intr-un astfel de caz dramatic

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Marti, 13 Aprilie 2021, ora 06:45
4676 citiri
Combinatia fatala: copil iesit in fata unui sofer care circula cu viteza excesiva. Cum a fost impartita vina intr-un astfel de caz dramatic
Accidentul a avut loc intr-un sat din judetul Dambovita FOTO Politia Romana

Judecatoria Racari, judetul Dambovita, a pronuntat o prima sentinta intr-un dosar de ucidere din culpa in care a fost trimis in judecata un tanar de 33 de ani acuzat ca, in timp ce conducea cu o viteza peste limita legala, a omorat un copil de sase ani care i-a iesit in fata traversand strada prin loc nepermis.

Accidentul a avut loc in octombrie 2018. Soferul in varsta de 33 de ani, aflat la volanul unei Skoda Octavia, conducea pe DJ 601, in interiorul Brezoaele din judetul Dambovita, unde limita de viteza era de 50 de km/h, cand i-a iesit in fata un copil in varsta de 6 ani care traversa strada prin loc nepermis.

Copilul, lovit cu o viteza de 81 km/h

Soferul a franat cat a putut, dar nu a mai putut evita impactul, lovindu-l in plin pe copil, care a murit. Expertiza realizata in cadrul anchetei avea sa stabileasca faptul ca inainte de producerea accidentului soferul a circulat cu 92 de km/h, avand in momentul impactului o viteza de 81 km/h. De asemenea, ancheta a aratat ca soferul nu era baut. In proces, soferul a recunoscut acuzatiile si a cerut judecarea in proecdura simplificata.

In urma judecatii, soferul a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare, Judecatoria Racari ajungand la concluzia ca vina a fost impartita intre copilul care a traversat strada prin loc nepermis si soferul care a circulat cu o viteza peste limita legala.

"Nu poate fi ignorat faptul ca accidentul rutier si impicit decesul victimei putea fi evitat daca minorul victima s-ar fi angajat in traversarea carosabilului numai dupa o asigurarea corespunzatoare si numai pe un loc permis, circumstanta care legitimeaza retinerea culpei comune a inculpatului si a victimei in producerea rezultatului socialmente periculos", se arata in sentinta Judecatoriei Racari.

Responsabilitatea accidentului, impartita egal

In proces, parintii copilului decedat au cerut de la firma de asigurari daune morale de 1,6 milioane de lei. De asemenea, fiecare din bunici, unchiul, matusa si verisoara au cerut daune morale de cate 100.000 de lei.

Judecatoria le-a oferit parintilor daune morale de 120.000 de lei, fratelui victimei 60.000 de lei, iar bunicilor 40.000 de lei, respingand cererile matusii, unchiului si verisoarei.

Judecatorul a aratat, la acordarea daunelor, ca sumele acordate au tinut cont ca vina in producerea accidentului se imparte egal intre sofer si victima.

"Deoarece in dinamica producerii accidentului au concurat doi factori esentiali, pe de o parte viteza excesiva cu care a rulat inculpatul, iar pe de alta parte traversarea neregulamentara a strazii de catre minori, in conditiile in care nu a fost supravegheat corespunzator de parintii sai, in vederea determinarii matematice a culpei fiecaruia dintre inculpat si victima, instanta apreciaza incidenta unui grad de culpa egal in sarcina ambilor actanti, acestia incalcand norme rutiere a caror respectare ar fi putut preveni tragicul accident", se arata in sentinta Judecatoriei Racari, care poate fi atacata cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
Un șofer care a intrat pe contrasens, pe DN1, a băgat în spital o mamă și doi copii minori
Un șofer care a intrat pe contrasens, pe DN1, a băgat în spital o mamă și doi copii minori
O femeie şi doi copii au fost transportaţi la spitalele din municipiul Sibiu, după ce au fost răniţi într-un accident rutier care a avut loc marţi dimineaţa, pe DN1, între Bradu şi Avrig,...
#accident, #daune morale, #Dambovita, #proces, #politie , #justitie