De ce a fost condamnat tortionarul Visinescu la 20 de ani de inchisoare - motivarea instantei

Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 20:45
8585 citiri
De ce a fost condamnat tortionarul Visinescu la 20 de ani de inchisoare - motivarea instantei
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Specificul infractiunii savarsite de Alexandru Visinescu in calitate de director al Penitenciarului Ramnicu Sarat obliga insusi statul la suportarea, in solidar, a prejudiciului cauzat de inculpat, deoarece acesta a actionat ca reprezentant al institutiilor statului, se arata in motivarea condamnarii pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti in cazul fostului director al Penitenciarului Ramnicu Sarat.

"Curtea constata ca obligatia de plata a daunelor morale stabilite a li se cuveni celor trei parti civile incumba atat inculpatului (...), cat si celor trei parti responsabile civilmente citate in procesul penal, respectiv Administratia Nationala a Penitenciarelor, Ministerul Afacerilor Interne si statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice. (...)

Visinescu si statul roman, obligati sa plateasca daune - tortionarul ar putea ramane fara pensie

In speta, Curtea a aratat deja ca inculpatul a savarsit faptele retinute a constitui infractiune in exercitarea functiei de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat (aflat in structura organizatorica a Directiei Generale a Penitenciarelor si Coloniilor de Munca), actionand ca ofiter activ al Ministerului Afacerilor Interne (al carui cadru in rezerva este si in prezent) si agent al statului. (...) Curtea considera ca specificul infractiunii savarsite de inculpat obliga insusi statul la suportarea prejudiciului cauzat de acesta, in solidar cu el", se arata in motivare.

Instanta a mai apreciat ca infractiunea de care este acuzat inculpatul a fost savarsita in aplicarea politicii de stat care urmarea reprimarea "dusmanilor poporului", prin actiuni indreptate impotriva celor considerati de stat ca fiind un pericol pentru "regimul democratiei populare", pretuirea care i s-a aratat lui Visinescu in timpul exercitarii functiei si dupa incetarea ei, prin promovari in aparatul central al Directiei Generale a Penitenciarelor, avansari succesive in grad militar si decorari cu ordine si medalii, este "dovada certa a recunoasterii, la nivelul autoritatilor statului, a indeplinirii cu succes a misiunii incredintate".

"Curtea apreciaza legitima suportarea, inclusiv de catre stat, a consecintelor de natura civila decurgand din nerespectarea obligatiilor proprii referitoare la viata si integritatea fizica si psihica ale persoanelor private de libertate aflate sub paza unui agent al sau", se precizeaza in motivarea condamnarii.

Procesul tortionarului Visinescu: Noi marturii zguduitoare

Alexandru Visinescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti, pe 24 iulie, la 20 de ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de tratamente neomenoase. Instanta a mai dispus degradarea militara a fostului comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat.

De asemenea, el a fost obligat de instanta sa plateasca, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si ANP, despagubiri de 300.000 euro catre 3 parti civile, urmasi ai detinutilor inchisi la Ramnicu Sarat, dupa cum urmeaza: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro si Anca Cernea - 150.000 euro.

In plus, el trebuie sa plateasca statului roman cheltuieli judiciare in cuantum de 25.000 lei.

Tortionarul Alexandru Visinescu, condamnat la 20 de ani de inchisoare (Video)

Judecatorii au mai dispus sa mentina sechestrul asigurator pus anterior pe un imobil si actiuni la SIF-uri detinute de Visinescu.

Sentinta pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti nu este definitiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#motivare condamnate tortionar Visinescu, #Alexandru Visinescu tortionar condamnat , #justitie
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
sa vina repede Ciorbea , "avocatul poporului" , sa-l scoata afara
Poza Camelian_Propinatiu_scriitor
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5