Decizie in premiera a Justitiei: Primarul si prefectul sa plateasca zilnic penalitati pentru ca localnicii nu au apa curenta

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 08:45
25763 citiri
Decizie in premiera a Justitiei: Primarul si prefectul sa plateasca zilnic penalitati pentru ca localnicii nu au apa curenta
Foto: Arhiva Pixabay

Functionarii statului si alesii locali trebuie sa-si faca treaba si sa protejeze interesul cetatenilor. Pentru asta sunt platiti si pentru asta sunt acolo, spune Simona Niculescu, intr-o declaratie pentru Ziare.com.

Simona Niculescu a castigat pe 18 februarie un proces fara precedent in Romania.

Judecatorii de la Tribunalul Arges l-au obligat pe edilul comunei Baiculesti (Arges), Niculaie Dragnea, sa intocmeasca in urmatoarele 7 zile un proiect de hotarare prin care sa extinda reteaua de furnizare a apei potabile pentru una din strazile din satul Valea Brazilor. Acest proiect trebuie sa-l inainteze spre aprobare Consiliului Local Baiculesti.

Daca nu face acest lucru, judecatorii au decis ca primarul sa fie penalizat cu 100 lei pentru fiecare zi de intarziere, in favoarea Simonei Niculescu.

In plus, prefectul judetului Arges, Emilian Dragnea, trebuie sa convoace in 48 de ore de la pronuntarea instantei intrunirea Comitetului pentru situatii de urgenta al judetului Arges pentru evaluarea existentei riscului de seceta, la care este potential expusa Simona Niculescu, sub sanctiunea unei penalitati in favoarea reclamantei de 100 lei pentru fiecare zi de intarziere.

Decizia Tribunalului Arges poate fi accesata pe portalul instantelor.

Prefectul trebuie sa livreze apa

"Tribunalul Arges a transat problema romanilor care nu sunt racordati la apa si canalizare. Sarcina racordarii la serviciile de apa este a autoritatii publice locale.

Mai mult, pana sa se efectueze racordarea, obliga prefectul si Comitetul Judetean pentru situatii de urgenta sa livreze apa potabila," explica decizia Simona Niculescu, intr-o postare pe Facebook.

Intr-o declaratie pentru Ziare.com, aceasta spune ca asteapta acum ca administratia sa execute de bunavoie decizia judecatoreasca.

Nu este pentru prima data cand Simona Niculescu castiga un proces cu miza importanta. S-a mai intamplat si in 2013, atunci cand a dat in judecata Primaria Baiculesti ca sa-i asfalteze drumul si a castigat.

Foto: Pro TV/Romania te iubesc

Cum a reusit?

Pentru a ajunge la aceasta decizie, Simona Niculescu a chemat in instanta mai multe institutii ale statului roman.

In primul rand, ea a demonstrat starea de necesitate in care se afla de un timp indelungat mai multe familii din care unele cu copii minori, Biserica si cimitirul satului Valea Brazilor. Erau privati de orice sursa de apa potabila.

Potrivit unui raport IGSU, pe proprietatea Simonei Niculescu este o fantana de 20 de metri adancime construita in anul 2014 - secata, o fantana de mare adancime (150 de metri) construita in anul 2013 - secata si un put de captare ape de suprafata (3 m) - colmatat.

Ignoranta autoritatilor

In al doilea rand, primaria din satul Baiculesti nu si-a respectat obligatile de buna gospodarire a localitatii, in cazul modernizarii retelei de apa potabila, obligatii stabilite de Ordonanta nr. 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale.

Asta dupa ce IGSU a stabilit printr-o nota de constatare ca "Primaria comunei Baiculesti prin Consiliul Local Baiculesti va identifica solutia tehnica in vederea redimensionarii si extinderii retelei de alimentare cu apa din comuna, CU PRECADERE in satul Valea Brazilor, astfel incat toate gospodariile din zona sa fie racordate la retea".

Nota era cu termen 14 decembrie 2018.

Nepasarea autoritatilor

Totusi, Consiliul Local a aprobat la inceputul anului o hotarare, "Privind aprobarea listei de prioritati cu lucrarile ce se vor executain comuna Baiculesti in anul 2019", dar care nu contine nicio referire la obligatiile stabilite prin "Nota de constatare" a IGSU.

Mai mult, Simona Niculescu a aratat instantei ca drumul care leaga satul de comuna este impracticabil cand sunt perioade cu intemperii. Asa ca transportul unor bidoane pline cu apa era aproape imposibil.

Nu in ultimul rand, la dosar a fost depusa o ampla corespondenta cu Institutia Prefectului judetului Arges, cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Arges sau cu Inspectoratul General al Situatiilor de Urgenta.

Apa, "proprietatea comuna a omenirii"

"Arat instantei faptul ca refuzul demonstrat al autoritatilor publice (locale, centrale) de a ne asigura accesul la apa potabila goleste de orice continut drepturile garantate prin tratatele internationale ratificate de catre Romania", explica Simona Niculescu, in cererea adresata Tribunalului Arges.

Potrivit acesteia, in 2009, Parlamentul European a declarat apa - "proprietatea comuna a omenirii" si a cerut statelor membre sa realizeze "toti pasii necesari pentru ca in anul 2015 toate popoarele sarace sa aiba acces la apa potabila si, in ciuda crizei economice, sa nu renunte la proiectele oficiale si sa contribuie la atingerea telului".

"In iulie 2010, dreptul la apa si sanitatie a fost recunoscut de catre Adunarea Generala a ONU si in octombrie 2010 Consiliul Drepturilor Omului l-a confirmat. Aceasta rezolutie nu numai ca prevede temeiul juridic pentru dreptul la apa si sanitatie, dar si recunoaste ca acest drept este indisolubil legat de dreptul la cel mai inalt standard de sanatate fizica si mentala, precum si dreptul la viata si demnitate umana", mai arata Simona Niculescu.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#procese Primarie, #proces apa primarie, #proces asflat primarie , #justitie