OUG 13, in dezbatere la Bruxelles Ministrul Justitiei: A fost vorba despre o inabilitate. Gabriel Liiceanu: Romania e condusa de doi penali

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 15:25
29374 citiri
OUG 13, in dezbatere la Bruxelles Ministrul Justitiei: A fost vorba despre o inabilitate. Gabriel Liiceanu: Romania e condusa de doi penali
Foto: Arhiva Hepta.ro

Criza generata in Romania de adoptarea OUG 13 a fost dezbatuta, miercuri, in comisia LIBE a Parlamentului European. La dezbatere au fost prezenti, printre altii, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, filosoful Gabriel Liiceanu, jurnalisti si protestatari.

Dezbaterea "Democratie si justitie in Romania" a fost organizata ca urmare a deciziei luate de plenul Parlamentului European dupa ce Guvernul Grindeanu a adoptat controversata ordonanta de urgenta 13, care a scos sute de mii de oameni in strada.

Tudorel Toader a declarat ca a fost vorba doar despre o inabilitate a Guvernului Grideanu si a dat asigurari ca in mandatul sau asemenea lucruri nu se vor mai repeta. De asemenea, el a subliniat faptul ca DNA a anchetat ministri, interferand astfel cu autoritatea legiuitoare.

In ciuda intrebarilor repetate pe care le-a primit de la jurnalisti si protestatari, Tudorel Toader a refuzat sa spuna daca el personal este de acord sau nu cu posibilitatea ca o persoana condamnata penal sa ocupe o functie de demnitate publica, subiectul care il vizeaza direct pe Liviu Dragnea aflandu-se in dezbaterea CCR.

De asemenea, intrebat ce cauta o persoana cu o cariera ca a sa intr-un guvern numit si condus din umbra de un condamnat, Liviu Dragnea, Tudorel Toader a sustinut ca el are independenta totala si ca nimeni nu ii poate spune ce poate si ce nu poate sa faca.

Dezbaterea din Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) a fost transmisa live pe site-ul Parlamentului European:

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

15:05 - Monica Macovei: Am fost socata de afirmatia presedintelui CCR Valer Dorneanu ca decizia pe legea 90 e "cea mai grea decizie". De ce? Trebuie respinsa ca inadmisibila, Constitutia nu prevede asa ceva. In Albania s-a adoptat o lege care interzice oricarei persoane condamnate sau anchetate penal sa ocupe orice functie publica. In Albania!

14:58 - (cat timp mai poate rezista societatea civila, cat timp mai poate apara in strada justitia?) Andrei Rosu: Nu putem sta in corturi 4 ani. Pasul urmator va fi de a crea o platforma online, am creat grupuri de lucru in care am invitat si juristi. Senzatia mea e ca traim intr-o bula, televizoarele arata o alta lume. Parintii mei, de exemplu, au protestat la Cotroceni. Trebuie sa gasim si alte modalitati, vrem sa sustinem un partid nou aparut, care sa ne dea acel confort ca e in stare sa duca Romania pe un fagas bun. Nici Parlamentul nu ne mai inspira incredere, siguranta, jumatate din el are probleme penale.

14:50 - Intrebat cand o sa intre in politica, Gabriel Liiceanu a raspuns: E prea tarziu. De ce n-am intrat pana la un moment dat? Pentru ca jocurile erau facute intr-un fel care nu permitea unui personaj ca mine sa se manifeste politic. M-ar fi dizolvat. Uitati-va ce s-a intamplat cu intelectualii care au intrat in politica.

14:30 - Gabriel Liiceanu citeste la conferinta de presa a protestatarilor randurile pe care nu le-a mai putut citi la dezbatere (din lipsa de timp i-a fost taiat microfonul) si face cateva declaratii.

- Nu mai e un tineret romanesc pur si simplu, ci unul european, care a invatat in Europa, care nu vrea sa isi paraseasca tara, care vrea sa aiba o tara curata acasa.

- E de sperat ca un astfel de tineret va face un partid, pentru ei si pentru constructia viitoare am venit sa vorbesc aici.

- Calitatea de cetatean nu a existat in Romania inainte de 90, de asta e atat de greu sa o obtinem azi.

- Problema e daca urmatorii 3-4 ani ne vor mai permite sa putem functiona.

- Felul in care a vorbit ministrul astazi, mi se pare de necrezut. Intri intr-un guvern care de la cap la coada e creatura unui singur om care isi aduce oamenii de unde s-a nascut si sa spui ca nu ai nimic politic? Nu are nimic politic cand cere evaluarea lui Kovesi? Cand nu poate sa discearna ce a anchetat DNA?

- In europa Curtea Constitutionala e sacra, cu conditia sa fie independenta, la noi CCR e a PSD, pentru ca dl Valer Dorneanu a avut 8 ani doua mandate din partea PSD. Cum e depolitizata CCR?!

- (ce spuneti despre declaratiile ministrului? E o somitate a dreptului sau un avatar al lui Iordache?) Stiti cati judecatori sunt in Romania? 9.000. Stiti cati membri are UNJR? 90. Doamna Garbovan apare ca sefa magistratilor din Romania si a intrat deja in jocul politicului.

Cu atat mai grava e situatia in cazul dl Toader. In clipa de fata el nu se mai afla pe tabla impartialitatii justitiei, ci pe tabla de sah a politicului. Cum sta intr-un guvern pus de un condamnat penal? Cum stai cu ministrii care te compromit laolalta. Eu nu am auzit de cand sunt cand l-am auzit pe ministrul Agriculturii, e de un comic fabulos! (Petre Daea, n.red.) Nu am vazut ca cineva sa se duca intr-un for international facandu-ne de ras in halul ala, doamna de la Ministerul Muncii (Lia Olguta Vasilescu, n.red.). Ce cauti ca profesionist de top in asemenea magma? Astia sunt profesionistii nostri?!

El putea sa spuna sunt un tehnocrat in guvernul actual, dar contextul nu ii poate accepta acest argument. Nu poti sa fii tehnocrat intr-un guvern politizat pana la maduva. Cine a cerut evaluarea? (DNA si PG, n.red.)

14:25 - Cateva dintre declaratiile protestatarilor:

- Vrem sa intarim societatea civila, nu vrem sa intram in politica. De 27 de ani coruptia omoara Romania.

- Mihai Tudorica: Sunt initiatorul grupului 600.000 pentru Romania. Impreuna cu Andrei Rosu am decis sa ne unim fortele pe FB. Ma bucura ca societatea civila in Romania, in sfarsit, s-a nascut. Acum avem o societate civila, e important sa vedem ce facem cu ea. Sunt multe initiative care se vor concretiza, unele sunt politice, asteptam sa vedem ce directie vor lua. Aceasta este directia pe care eu o urmaresc.

- George Barbarosie - Am protestat aproape zi de zi. Trebuie sa scapam de ideea ca nu exista un partid care sa faca bine. Trebuie sa existe, il vom face noi, sa lucreze in interesul nostru.

14:22 - Si reprezentantii protestatarilor sustin o conferinta de presa.

14:00 - Tudorel Toader discuta cu jurnalistii si protestatarii aflati la Bruxelles.

- S-au spus multe inexactitati, de ex OUG 13 nu a fost despre gratiere.

- (cum puteti fi ministru intr-un guvern controlat de un condamnat?) Mi s-a propus sa preiau portofoliul si mi s-au dat garantii de independenta. Nu primesc ordine de la nimeni, am deplina independenta in adoptarea OUG si de a spune NU.

- (de ce atacati DNA?) Nu atac. Societatea e compusa din toti semenii nostri. Constitutia spune ca MP isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei, care poate face evaluari.

- (nu aveti dreptul sa faceti evaluari profesionale, doar CSM) Stiu, ministerul verifica daca autoritatile isi respecta competentele, daca raman in matca constitutionala. Nu m-ati vazut uitandu-ma in dosare.

- (ca om al legii, credeti ca un om condamnat poate ocupa demnitati publice?) Eu nu vorbesc decat in numele meu, ca om al legii, ca ministru. Eu am fost 10 ani judecator si am verificat daca legea e compatibila cu constitutia, noi trebuie sa respectam legea, buna, rea cum e. Daca nu suntem de acord, o atacam la CCR sau o modificam.

- (CCR a amanat o decizie de 2 ori, v-ar fi fost la fel de greu?) De-a lungul carierei mele nu am ezitat sa fac opinie separata.

- (ca cetatean roman credeti ca un infractor trebuie sa ocupe sau nu o functie publica, da sau nu?) Nu judec decat legile. Daca nu eram ministru, nu ma intrebati.

- (toata lumea va intreaba, de ce nu raspundeti?)

Tudorel Toader refuza sa mai discute si pleaca.

13:50 - Dezbaterea se incheie, presedintele anunta ca o decizie va fi luata de coordonatorii LIBE, care vor trimite o delegatie la Bucuresti.

Urmeaza mai multe declaratii de presa.

13:46 - Raspund si ceilalti vorbitori.

Victor Alistar: Familia mea, colegii mei au facut obiectul unui atac din partea regimului Basescu. Am castigat toate procesele in instanta.

Gabriel Liiceanu: Politicienii sunt recunoscuti, cetatenii nu, altfel nu ar fi lasat 600.000 de oameni in strada fara sa ii bage in seama. Mesajul cetatenilor e ignorat.

- Ancheta DNA nu a vizat oportunitatea legiferarii, ci s-a declansat pentru distrugerea de documente. Domnule ministru, stiati prea bine acest lucru.

- Drama e ca pana si CCR e politizata.

Attila Biro: Conditiile din penitenciare sunt groaznice, guvernele nu au investit. Unul din motivele OUG 13 a fost acesta, dar e ridicol pt ca proiectul viza si pedepsele cu suspendare. Avem o minciuna extrem de clara in documente.

Politicianul care isi face vacantele in Brazilia este seful PSD, Liviu Dragnea.

13:36 - Tudorel Toader raspunde la intrebarile adresate de eurodeputati:

- Nu am facut politica, nu o sa vada dl Ungureanu de la mine masuri, gesturi, declaratii, initiative cu continut politic.

- Despre deciziile CCR: Au fost 2 decizii. Una care a spus foarte limpede ca guvernul a adoptat OUG 13 cu respectarea unor competente legale, ca legiuitorul apreciaza oportunitatea reglementarii, ca procurorul nu poate verifica oportunitatea, dar poate evalua, ancheta o fapta penala. Procesul de legiferare nu este o fapta penala, ca n-ar mai reglementa absolut nimeni.

- Sistemul penitenciar: Gratierea e uzitata, legiuitorul o foloseste din cand in cand. Nu le dai drumul la toti si spui ca ai rezolvat problema. Faptele de coruptie sunt exceptate de la gratiere.

- Abuzul in serviciu: Nu am facut judecati de valoare in domenii in care nu ma pricep. OUG 13 a avut si relele ei, dar a vrut sa puna de acord abuzul in serviciu cu decizia CCR, care spune ca un functionar poate fi anchetat pentru abuz daca nu isi indeplineste o atributiune prevazuta in lege sau OUG. Proiectul meu de lege va viza doar punerea de acord cu decizia CCR, fara o virgula in plus sau in minus.

- Raportul DNA si SRI: Arhitectura statului presupune competente complementare. SRI are rolul complementar de informare, trebuie sa isi faca treaba in aceste limite. Nu intra SRI in zona de urmarire penala, cum nu intra DNA in zona SRI, competentele sunt complementare, nu suprapuse.

- MCV: Speram sa indeplinim conditionalitatile, desi sunt mobile, nu sunt tinte fixe pe care sa le tai de pe lista.

- Ministrii anchetati de DNA: Ca sa il anchetezi trebuie sa il audiezi, generic formula este urmarire penala.

- Nu vom adopta ordonante de urgenta in domeniul legilor organice, vom respecta competentele legiuitorului, consultand societatea civila.

13:32 - Un eurodeputat subliniaza faptul ca subiectul dezbaterii este protectia drepturilor cetatenesti, ale contribuabililor, de aceea este foarte important. El il intreaba pe Tudorel Toader ce rol au serviciile secrete in toata aceasta poveste.

13:30 - Vorbeste europarlamentarul Monica Macovei, care ii mentioneaza pe protestatarii aflati in sala si il intreaba pe Attila Biro care e numele politicianului cu averi in Brazilia.

13:27 - Eurodeputatul Traian Ungureanu aminteste ca Victor Alistar a avut el insusi o problema in justitie si il intreaba pe Tudorel Toader cum se simte el, un apolitic, intr-un guvern "obsedat" de Codul Penal si de ce a spus ca ministrii au fost anchetati de DNA, cand ei au fost doar audiati de DNA.

13:10 - Iau cuvantul cativa eurodeputati din partea grupurilor PE. Tudorel Toader este intrebat despre abuzul in serviciu, ordonanta 13, gratiere si situatia din inchisori.

"Dezbaterea nu este romano-romana, ci ne vizeaza pe toti cetatenii europeni si institutiile europene", a subliniat un eurodeputat.

13:02 - Vorbeste Attila Biro, de la Rise Project:

- Investigatiile noastre au aratat ca retelele de coruptie nu se opresc la marginea tarii. Sunt folosite paradisuri fiscale prin care se incearca pierderea urmelor banilor castigati ilicit.

- Cel mai recent ex este cel al oligarhilor rusi care au spalat miliarde de dolari. Banii au tranzitat si Romania. In tara noastra, spitalele au fost dezinfectate ani de zile cu substante diluate. Au fost utilizati bani spalati prin offshore-uri.

- Exista retele de traficanti de medicamente - bolnavi, doctori, farmacisti, producatori.

- Padurile virgine sunt decimate de firme din Austria. Defrisarile ilegale sunt posibile pentru ca primari, judecatori sunt implicati in retele.

- Panama Papers a aratat ca oameni de afaceri din Romania si-au mutat averile ilegale in paradisuri fiscale.

- Am discutat cu cineva care inregistra offshores si mi-a spus: In fiecare saptamana venea un politician si spunea: am 1 mil, 5 mil, vreau sa ii plasez undeva unde sa nu poata fi atinsi de autoritati. 90% din clienti proveneau din crima organizata.

- Aceste exemple au un punct comun: vedem acei 1% care au in minte doar sa fraudeze bugetul, sa isi exporte averile si sa nu fie atinsi. Romanii au iesit in strada pentru ca i-au vazut ca nu patesc nimic.

- Un ultim exemplu: Un politician isi face averile in Brazilia (Dragnea, n.red.) cu proprietarul companiei care ani de zile a fraudat bugetul CFR.

12:51 - Ia cuvantul Gabriel Liiceanu:

- Sunt profesor de filosofie, scriitor, conduc una dintre cele mai importante edituri. Mai am o meserie, dobandita in 1990, dupa caderea comunismului: de cetatean. Voi vorbi ca cetatean. Sunt membru al GDS, reprezint societatea civila.

- Nu as fi venit aici ca cetatean al unei tari de 10 ani membra UE daca nu mi-as fi simtit valorile democratiei sever amenintate.

- Ceea ce ne-a adus pe ultimul loc in clasamentele Europei este coruptia la nivel inalt. Incepand din 2000, odata cu guvernul Nastase, premierul condamnat, coruptia a devenit sistematica. In ultimii 17 ani, tara s-a impartit pe stapani regionali - baroni - care s-au imbogatit la nivel de zeci si sute de milioane de euro fara o justificare plauzibila. Nimeni nu poate sa spuna de cate miliarde a fost Romania jefuita.

- De peste 10 ani a aparut DNA, condusa in ultimii ani de LC Kovesi. Aceasta institutie a deschis catorva mii de politicieni dosare de urmarire penala. Din bilantul pe 2015, reiese ca s-a dat mita de 431 de milioane de euro. In 2016, peste 800 de demnitari au primit sentinte finale pentru coruptie.

- PSD-ALDE a castigat alegerile cu 18% din voturile totale. Desi condamnat, Dragnea, si-a asumat functia de preseditne al CDEp, iar Tariceanu, acuzat de marturie falsa. Romania are in fruntea Parlamentului doi oameni condamnati sau cu procese penale.

- Membrii guvernului nu au fost alesi dupa criterii de competenta, ci de fidelitate. Telul principal a fost sa scape pletora de penali. De aceea guvernarea a debutat cu un atac la justitie. Ordonanta urma sa ii scoata de sub rigorile legii in primul rand pe cei doi sefi de partide care conduc coalitia.

- Acestea sunt faptele care au scos in strada timp de peste o luna sute de mii de oameni.

- Orice individ e obligat moral si politic sa isi exerseze functia de supraveghetor al politicului si meseria suprema de cetatean.

- Nu am nicio indoiala ca Dragnea si colegii, pentru a scapa de puscarie, nu s-ar da inapoi de la nimic, au demonstrat-o de-a lungul anilor si in ultimele doua luni.

- De la Iliescu si pana la Dragnea, trecand prin guvernele Nastase si Ponta, plagiator si judecat, istoria a facut din Romania poate cel mai napastuit popor din UE.

- Cei care n-au adus aici vor sa se bucure nestingheriti de ce au furat. Tinta lor e acum Parchetul General si DNA. Dragnea a spus saptamana trecuta: "Trebuie sa ne concentram pe demiterea sefei DNA".

- De la generatia de 20 de ani, necontaminata de Ceausescu, poate incepe totul. Sunt inteligenti, dinamici si nu mai pot fi manipulati.

12:40 - Ia cuvantul Victor Alistar, director executiv al Transparency International:

- Atmosfera din Romania este polarizata, e un dialog al surzilor. Se comunica partial, cu jumatati de adevaruri. Rugati-i pe expertii dvs sa se documenteze in concret, in Romania nu avem o mass-media obiectiva, cercetati documentele oficiale.

- Domnia legii sau apararea libertatilor sunt cele doua jumatati ale statului de drept, e nevoie de amandoua ca statul de drept sa nu patineze.

- In Romania nu e nimeni ferit de anchetele justitiei. Romania e singura tara europeana in care 8 dintre presedintii cluburilor de fotbal au fost luati intr-un singur dosar.

- Exista batalie politica si derapaje, dar unde nu sunt? Si in Franta sunt discutii, fara un verdict al instantei, insa.

- Statul a inteles sa intareasca la maxim capacitatea de sanctionare, dar nu si partea de prevenire. Nu s-a dat decat parghia de sanctionare.

- Investitiile merg bine.

- Barometrul spune ca peste 70% dintre romani considera coruptia prima tema. Anul trecut la alegerile locale candidatul unui oras mare era dupa gratii - a obtinut 69% din voturi (Catalin Chereches). Asta e ingrijorator.

- Riscam in urmatorii ani sa avem o dezangajare pe acest mesaj.

- OUG13 a fost anulata, dar a fost o inabilitate la emiterea actului normativ, o neclaritate, cum spunea ministrul. Pe fond, insa, aceste modificari vor veni si sper ca se vor referi strict la deciziile CCR in proiectul pe care guvernul il va elabora.

12:30 - Ia cuvantul jurnalistul Liviu Avram:

- Va voi spune cum am trait eu criza ordonantelor.

- Eu dau din banii mei statului, cu prezumtia ca cei carora le dau banii nu ii fura si ii administreaza corect in folosul tuturor.

- Ma bazez pe legislatie.

- Faptele sunt prevazute in CP: abuz in serviciu, neglijenta etc.

- Acum 2 luni, intr-o noapte, guvernul Romaniei a facut un lucru de neinchipuit: prin OUG a dezincriminat total neglijenta in serviciu si conflictul de interese, si a dezincriminat partial abuzul in serviciu.

- Pe mine ma obligi sa dau bani la buget, dar te arati generos cu cei care ii fura? Pe mine m-ai intrebat? Nu.

- Am avut alegeri, in campanie nu s-a vorbit niciodata despre aceste modificari substantiale ale legii penale. Cei care au cerut votul au avut o agenda ascunsa. Asa arata capcana perfecta: cea pe care victima nu are cum sa o evite. Am intrat cu totii. Capcana a fost pregatita cu stiri false si spaime false.

- Cum sa mai ramai calm, sa mai stai acasa? Sute de mii de contribuabili disciplinati s-au transformat in protestatari.

- S-a cerut arbitrajul CCR. Din 5 sesizari, CCR a reusit performanta sa nu ne spuna nimic despre ce ne interesa: ce a facut Guvernul a facut bine, rau sau altcumva?

- Ramasi fara pavaza institutionala, ne-a mai ramas strada. In urma protestelor, guvernul si-a anulat legea. Romanii din strada au repus ordinea.

- Totul s-a mutat in Parlament. Acolo au inceput sa apara proiecte de lege care au acelasi scop: sa ne slabeasca legea care ne pazeste banii si o viata mai usoara pentru cei care vor sa ii fure.

- Venim noi Parlamentul si facem acelasi lucru, ce puteti sa faceti? De aceea continua protestele.

- Slabirea legii este dorita si de o parte din Opozitie. Au fost si ei la guvernare si au sau urmeaza sa aiba probleme cu legea. Probabil ca Parlamentul isi va impune vointa.

- Nu poti sta 4 ani in strada cu spaima ca alesii isi pot impune agenda.

- Cine oboseste primul pierde partida, Strada a inceput sa oboseasca.

- Ce traim noi acasa nu e gluma, ne simtim ostatici ai propriilor conducatori. Ajutati-ne sa ii aducem la un comportament decent fata de banii nostri si fata de banii europeni.

12:14 - Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ia cuvantul.

- Sunt ministru de o luna, nu am facut si nu fac parte din niciun partid politic. Am 31 de ani de practica judiciara neintrerupta, am fost procuror, avocat, 10 ani judecator la CCR. Sunt membru titular in Comisia de la Venetia din partea statului roman. Sunt rectorul AI Cuza.

- As dori sa fac o prezentare onesta, corecta, a stadiului in care se afla justitia din Romania. Sunt convins ca avem nevoie de o radiografie corecta a sistemului juridic din Romania.

- Legislatia din Romania a cunoscut o evolutie, o dinamica ireversibila. Chiar daca la un moment dat apar sincope in reglementare, standardul atins are caracter ireversibil.

- Avem o inflatie legislativa. Avem prea multe legi greu de cunoscut, de aplicat, de interpretat.

- Avem o practica judiciara neunitara, dar avem mecanisme de corectie - la ICCJ, chiar si CCR.

- Unele decizii CCR sunt netranspuse inca in legislatie de legiuitor. Avem numeroase directive ajunse la termen si netranspuse. Am inceput elaborarea unor legi in acest sens.

- Avem 27.234 de detinuti in penitenciare si perspectiva deloc placuta de a fi condamnati de CEDO. Exista in Parlament un proiect de lege pentru gratierea unor pedepse. Ieri am fost acolo si am cerut amanarea lui pentru ca Guvernul sa vina din urma cu masuri complementare. Gratierea nu e solutia miracol care sa rezolve problema aglomeratiei din penitenciare. Comisia Juridica a fost de acord.

- Avem MCV, care nu prevede conditionalitati obiective. Vom depune toate diligentele pentru a vedea cum le putem indeplini pentru a obtine ridicarea MCV.

- Am cerut institutiilor sa ramana in matca constitutionala. Constitutia trebuie pe deplin respectata, alfel exista riscul ca unele autoritati sa intre peste competenta altora, asa cum s-a intamplat cu celebra OUG 13, abrogata de Guvern, respinsa de Parlament ca tot romanul sa fie convins ca ea nu mai e in vigoare si nu poate sa renasca, eventual, printr-o decizie de neconstitutionalitate.

- Ordonanta nu a fost o problema, problema a fost de procedura. Societatea a reactionat ca a fost adoptata la 11 seara, nefiresc. Guvernul putea sa o lase sa intre in vigoare in ziua respectiva, dar a dat un termen de intrare in vigoare. Personal am banuit o lipsa de abilitate in tehnica legislativa, nu un gand ascuns.

- Ordonanta a generat proteste si altceva, mult mai important, pentru statul de drept. DNA a anchetat ministrii care au participat la adoptarea OUG, presedintele Senatului a considerat ca DNA a intrat in puterea legislativa si CCR a fost sesizata.

- CCR a dat o decizie care mie imi place foarte mult: Legiuitorul are competenta sa aprecieze oportunitatea unei legiferari, ca procurorul nu are competenta sa urmareasca penal legiuitorul si prin decizia data CCR a statuat existenta unui conflict juridic.

- Important e ceea ce a statuat pe viitor: ca procurorul nu poate ancheta ministrii care adopta acte normative.

- Fiecare putere, autoritate, trebuie sa isi cunoasca, respecte, sa ramana in matca constitutionala.

12:12 - Presedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, anunta inceperea dezbaterii, care va dura o ora si jumatate. Fiecare vorbitor are la dispozitie 8-10 minute.

12:07 - Dezbaterea incepe cu cateva minute de intarziere, subiectul discutat anterior in comisie nefiind inca epuizat.

11:51 - Printre participantii la dezbatere se afla si Andrei Rosu, unul dintre cei mai cunoscuti protestatari din Piata Victoriei.

11:50 - Europarlamentarul Monica Macovei anunta ca va participa la dezbaterea organizata de Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) si va sustine la final o declaratie de presa.

"Vor sustine declaratii de presa si vor raspunde la intrebari reprezentanti independenti ai protestatarilor din mai multe orase ale Romaniei, participanti la dezbatere, precum si profesorul Gabriel Liiceanu", a mai scris pe Facebook Monica Macovei.

11:45 - Mai multi protestatari vor fi prezenti la dezbatere.

"Liderii politici ai grupurilor parlamentare europene vor primi de la delegatia #REZIST proclamatia Romania 2017+. Proclamatia contine cele 8 puncte pe care protestatarii le cer tuturor partidelor, dar si un text in limba engleza care prezinta cele 50 de zile de proteste si demersurile legale ale reprezentantilor PSD pentru gratiere si modificare a legii penale", scrie pe Facebook jurnalistul Malin Bot.

Programul dezbaterii:

12:00 - 12:05

Cuvant de deschidere

Claude MORAES, Presedinte, Comisia LIBE

12:05 - 12:55

Tudorel Toader, ministrul Justitiei, reprezentant al Guvernului Romaniei

Liviu AVRAM, Redactor-sef adjunct, Adevarul (din partea grupului PPE)

Dana GARBOVAN, Presedinte, Uniunea nationala a judecatorilor din Romania

Gabriel LIICEANU, Profesor, Universitatea Bucuresti (din partea grupului ECR)

Attila BIRO, Jurnalist de investigatii (grupul Verzilor)

Victor Alistar, TI Romania (din partea grupului SDP)

12:55 - 13:30

Sesiune de intrebari si raspunsuri

Evenimentul are loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles si este transmis live pe pagina comisiei LIBE.

Inregistrarea video va putea fi accesata si descarcata ulterior de la acest LINK..

Ordinea de zi si documentele legate de activitatea Comisiei LIBE sunt disponibile AICI.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#dezbatere comisia LIBE justitie Romania , #justitie