Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Dezbaterea asupra pragului la abuzul in serviciu a fost amanata. Opozitia acuza PSD ca testeaza reactia societatii

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 14:55
4117 citiri
Dezbaterea asupra pragului la abuzul in serviciu a fost amanata. Opozitia acuza PSD ca testeaza reactia societatii
Foto: Hepta.ro

Comisia parlamentara speciala privind punerea in acord a Codurilor penale cu deciziile Curtii Constitutionale (CCR) a amanat miercuri dezbaterea programata pe articolul privind abuzul in serviciu.

USR si PNL au criticat amanarea dezbaterii, acuzand PSD ca lanseaza diverse variante privind abuzul in serviciu pentru a testa reactia societatii si a institutiilor.

"Eu cred ca nu s-a mai ajuns la acest punct pentru ca s-au vazut reactii ale societatii civile si ale Opozitiei si cred ca PSD nu face decat sa testeze terenul si sa lanseze stimuli sa se vada care este reactia in functie de care sa se adapteze si sa stabileasca acel prag. Dumnealor isi doresc un prag cat mai mare, asta este clar pentru noi. In functie de cum reactioneaza opozitia si societatea civila vor reactiona si dumnealor", a declarat deputatul USR Ion Stelian la finalul sedinsei comisiei parlamentare speciale.

La randul lor, liberalii au spus ca s-a evitat cu rea intentie dezbaterea.

"Din pacate, astazi s-a trecut la o prima citire a deciziilor privitoare la Codul de procedura penala, evitandu-se, cred eu cu buna stiinta dar cu rea intentie, o dezbatere publica ocazionata de articolul privind abuzul in serviciu", a declarat deputatul PNL Ioan Cupsa.

Presedintele comisiei parlamentare de punere in acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, social-democratul Florin Iordache, a declarat marti ca un prag pentru infractiunea de abuz in serviciu se impune si ca el ar putea fi stabilit in jurul sumei de 19.000 de lei, precizand ca nu crede ca acest lucru ar deranja pe cineva.

Care sunt propunerile partidelor si institutiilor juridice privind pragul la abuzul in serviciu

Prevederea din Codul penal privitoare la infractiunea de abuz in serviciu urmeaza sa fie modificata dupa ce Curtea Constitutionala a dat doua decizii in aceasta privinta care vizeaza, pe de o parte, ca abuzul in serviciu sa fie infractiune doar daca sunt incalcate legi sau ordonante ale Guvernului si, pe de alta parte, obliga legiuitorul sa impuna un prag valoric in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu, sustinand nu este suficient sa se constate ca faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci aceasta atingere trebuie sa prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care sa justifice sanctiunea penala.

Pornind de la cele doua decizii ale CCR, partidele politice si institutiile din domeniul judiciar au propus diverse reformulari ale artioclului privind abuzul in serviciu.

Astfel, Parchetul General a propus ca abuzul in serviciu sa fie definit ca incalcarea unei legi sau a altui act normativ care, la data adoptarii lui, avea putere de lege, fara a propune vreun prag pentru ca abuzul sa fie considerat infractiune. De asemenea, Parchetul General propune mentinerea pedepsei actuale, inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

La randul sau, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) propune ca abuzul in serviciu sa fie definit ca "fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba unei persoane fizice sau persoane juridice echivalenta cu minim 10 salarii minime pe economie ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, vatamare care are sau poate avea consecinte de natura nepatrimoniala grave sau deosebit de grave". Si UNJR propune mentinerea pedepsei actuale, si anume inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

In schimb, Asociatia Procurorilor din Romania (APR) nu a venit cu o propunere concreta.

Si unele dintre partidele politice au transmis propriile variante asupra abuzului in serviciu.

UDMR propune un prag de 100.000 de lei si scaderea pedepsei la inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

La randul lor, cei de la USR propun o varianta a definitiei abuzului in serviciu fara prag valoric si cu mentinerea limitelor actuale ale pedepsei.

Liberalii militeaza si ei impotriva impunerii unui prag valoric la abuzul in serviciu.

De asemenea, si PMP-ul condus de Traian Basescu a depus un amendament care nu vizeaza introducerea unui prag valoric pentru abuzul in serviciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#prag abuz serviciu, #Florin Iordache prag abuz serviciu , #justitie