DNA, laudata in raportul MCV: Institutia face bilantul - politicieni si magistrati condamnati in 2014

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 16:31
2941 citiri
DNA, laudata in raportul MCV: Institutia face bilantul - politicieni si magistrati condamnati in 2014

DNA reactioneaza, miercuri, dupa ce Comisia Europeana a dat publicitatii raportul privind progresele realizate de Romania, in cursul anului 2014, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Documentul "reconfirma calitatea activitatii desfasurate de DNA, remarca diversitatea investigatiilor de coruptie desfasurate in anul 2014, la toate nivelurile functiei publice si implicand persoane publice din diferite partide politice si subliniaza sporirea increderii publice tradusa intr-un numar tot mai mare de sesizari primite de la cetateni", se arata intr-un comunicat al DNA.

De altfel, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a precizat intr-o interventie telefonica la postul B1 TV ca in raportul MCV se remarca diversitatea investigatiilor de coruptie.

In documentul Comisiei Europene se consemneaza faptul ca au fost trimise in judecata peste 1.000 de persoane, "intre care 8 parlamentari, 2 prefecti, 7 presedinti de consilii judetene".

Prima reactie a presedintelui Iohannis, dupa publicarea raportului MCV

Raportul noteaza o crestere a numarului cazurilor de coruptie in randul magistratilor, adaugand ca este o forma extrem de coroziva de coruptie. Astfel, au fost deferiti justitiei "23 de judecatori si 12 procurori dintre care sase cu functii de conducere".

"Raportul insista ca aceste ultime cifre nu reflecta o crestere a coruptiei in magistratura, ci intarirea capacitatii DNA de a identifica asemenea situatii, precum si dorinta cetatenilor de a se implica in semnalarea lor", mentioneaza comunicatul DNA.

Politicieni de rang inalt, condamnati pentru coruptie

Tendinta pozitiva s-a mentinut si in ceea ce priveste numarul si functiile persoanelor condamnate in cauze de coruptie ale DNA. Astfel, intre cele peste 1.000 de persoane condamnate in cursul anului 2014, se afla un prim-ministru, ministri, parlamentari, judecatori, procurori si primari, precum si personalitati influente din lumea afacerilor.

Raportul MCV pentru Romania a fost publicat - Critici pentru Avocatul Poporului si Parlament

"Ca expresie a intaririi increderii publice in institutie, la DNA s-au inregistrat aproape 5.000 de cazuri noi, ceea ce reprezinta a crestere accentuata in comparatie cu anul precedent. DNA a acordat atentie speciala recuperarii prejudiciilor in dosarele de coruptie, valoarea banilor si a bunurilor sechestrate fiind de 200 de milioane de euro, intre care 416 terenuri si 93 de autoturisme. Instantele au dispus, prin decizii de condamnare definitiva, confiscarea a circa 30 de milioane de euro, precum si a unui mare numar de bunuri, in timp ce compensatiile acordate partilor civile au fost de 274 de milioane euro", continua comunicatul DNA.

Parlamentul a parut arbitrar la solicitarile DNA

Totusi, raportul Comisiei Europeana noteaza si unele dificultati pe care le intampina DNA.

"Pe de o parte, la solicitarile DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari, raspunsul Parlamentului a parut arbitrar si lipsit de criterii obiective. Pe de alta parte, rata de recuperare inregistrata de autoritatea competenta la executarea hotararilor judecatoresti este estimata la numai 5-15% din activele care fac obiectul unei hotarari judecatoresti, ceea ce face ca sanctiunile aplicate sa aiba caracter mai descurajator, iar victima (care este adesea statul, in cazurile de coruptie) sa nu isi recupereze pierderea suferita", continua sursa citata.

Referitor la cadrul legislativ anticoruptie, raportul MCV mentioneaza ca intrarea in vigoare a noilor coduri, in cursul anului 2014, a reprezentat o schimbare majora pentru institutiile anticoruptie, intre care DNA.

Lider european, despre raportul MCV: Romania e pe drumul cel bun, trebuie sa ramana pe el

"Reprezentantii institutiei au atras atentia asupra riscurilor ca unele prevederi ar putea sa afecteze eficienta investigatiilor si au semnalat o serie de aspecte pentru a fi incluse in amendamentele la noile coduri. Documentul Comisiei Europene remarca faptul ca prevederea din Codul de procedura penala privind controlul judiciar a fost declarata neconstitutionala, aspect sesizat de catre DNA. Ca urmare prevederea a fost modificata in sensul introducerii unor limite ale perioadei pe care poate fi luata masura controlului judiciar", transmite DNA.

Raportul mai noteaza ca DNA a mentionat o buna cooperare cu ICCJ, ANI, CSM, politia si Ministerul Justitiei.

"Ca un aspect deosebit, expertii comisiei au remarcat si activitatea serviciilor teritoriale din cadrul DNA. Astfel, ca urmare a unei vizite facute la Serviciul teritorial Cluj, acestia au constatat ca o echipa mica, formata din 5 procurori, sustinuti de ofiterii de politie judiciara si de SRI, a stabilit un parcurs substantial, constand in cazuri cu un presedinte de consiliu judetean, un primar de municipiu, politicieni, persoane cu functii cheie in invatamant si oameni de afaceri proeminenti", precizeaza comunicatul DNA.

Comisia Europeana a publicat miercuri raportul MCV pentru Romania, in care oficialii UE au laudat progresele inregistrate de tara noastra, insa au criticat Parlamentul, pe care il acuza ca pune piedici justitiei, dupa ce a refuzat sa ridice imunitatea pentru politicienii care au probleme cu legea.

Si Avocatul Poporului este criticat, pentru ca nu a contestat la Curtea Constitutionala unele ordonante de urgenta. In schimb, institutii precum DNA, ANI, ICCJ si CSM au primit bile albe de la oficialii europeni.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Kovesi DNA reactie MCV, #MCV lauda activitate DNA, #MCV raport justitie DNA , #justitie