Dosarul finantarii campaniei prezidentiale din 2009 ajunge la CAB. In el sunt judecati Udrea, Ioana Basescu si Andronic

Joi, 06 Iulie 2017, ora 14:52
3365 citiri
Dosarul finantarii campaniei prezidentiale din 2009 ajunge la CAB. In el sunt judecati Udrea, Ioana Basescu si Andronic
Foto: Facebook/Elena Udrea

Dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009 in care sunt judecate fostul ministru Elena Udrea si Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, va fi trimis Curtii de Apel Bucuresti, au decis, joi, magistratii instantei supreme.

La Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a avut loc, joi, un nou termen in camera preliminara a dosarului privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009, iar magistratii acestei instantei au decis sa trimita dosarul pentru judecare Curtii de Apel Bucuresti.

Citeste si Ioana Basescu, Udrea si Andronic, trimisi in judecata in dosarul campaniei prezidentiale din 2009

" (...) admite exceptia de necompetenta dupa calitatea persoanei a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (...) trimite cauza privind pe inculpatii Basescu Ioana, Udrea Elena Gabriela, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Nastasia Gheorghe si Andronic Dan Catalin, spre competenta solutionare, la Curtea de Apel Bucuresti, instanta careia i se va trimite dosarul", se precizeaza in decizia ICCJ.

Hotararea instantei supreme este definitiva.

Elena Udrea spunea, joi dimineata, la ICCJ, ca nu crede ca are sanse sa fie judecata corect in Romania, atat timp cat presedintele Romaniei o sprijina pe Kovesi, iar procurorul general este un "executant" al ei.

"Ce sansa am eu sa fiu judecata corect la aceasta institutie, unde dosarul in care vin astazi inculpata despre alegerile din 2009 este judecat fix de acelasi complet de judecata care acum cateva luni m-a condamnat in 'Gala Bute'. Care este motivul pentru care eu, astazi, sunt un cetatean cu drepturile limitate? Pentru ca asa a decis doamna Kovesi, asa a decis domnul Coldea si asa executa slugile din sistemul de justitie pe care il avem", a adaugat Elena Udrea.

In dosarul privind campania prezidentiala din 2009 sunt acuzati Elena Udrea, Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Basescu, si Dan Andronic.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a fostului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, implicata direct in campania lui Traian Basescu pentru alegerile prezidentiale din 2009, pentru instigare la luare de mita si spalare a banilor, a fostului secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheorghe Nastasia si a fostului presedinte al Consiliului Judetean Tulcea Victor Tarhon pentru luare de mita, a Ioanei Basescu, fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, notar public, pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor si a lui Ioan Silviu Wagner, director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare. De asemenea, DNA a dispus trimiterea in judecata, in libertate, a lui Dan Andronic pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Procurorii mentioneaza in rechizitoriu ca, in cursul anului 2009, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscala care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campania electorala.

Potrivit procurorilor, legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era facuta de catre Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare.

Remiterea foloaselor infractionale era disimulata prin contracte fictive incheiate cu firme care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta, mentioneaza procurorii DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#dosar campanie prezidentiala 2009, #Udrea campanie prezidentiala 2009, #Ioana Basescu campanie prezidentiala 2009 , #justitie