Exclusiv Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: In Romania nu m-am plictisit nicio clipa - Interviu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 23:59
8412 citiri
Exclusiv Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein: In Romania nu m-am plictisit nicio clipa - Interviu

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, le cere politicienilor romani sa nu cedeze tentatiei de a politiza cele doua runde de alegeri de anul acesta si apreciaza eforturile facute de Guvernul Ponta pentru continuarea acordului cu FMI si pentru raportul MCV.

Intr-un interviu exclusiv acordat Ziare.com, Mark Gitenstein a abordat atat problemele dificile cu care se confrunta Romania, cat si motivele pentru care ar trebui sa fim optimisti.

Cum 2012 este un an incarcat din punct de vedere electoral, politicienii trebuie sa dea dovada de retinere si sa nu cada prada tentatiei de a politiza justitia si politia. Ambasadorul s-a declarat preocupat de aceasta eventualitate si a avertizat ca este periculos atat pentru romani, cat si pentru relatiile bilaterale si relatiile multilaterale, cu UE si NATO.

Mark Gitenstein a afirmat ca alegerile din Romania si SUA sunt asemanatoare dintr-un anumit punct de vedere: asteptarile electoratului. Oamenii isi doresc o economie solida si pe care se pot baza, pentru a avea o viata mai buna. Investitiile straine, americane in special, sunt importante in acest contex, dar numai daca Romania ofera investitorilor o imbunatatire continua si constanta a mediului de afaceri.

De altfel, cea mai mare atractie a Romaniei o constituie tinerii, cei care s-au desprins de inertia si cinismul trecutului si doresc sa faca ceva concret entru a schimba lucrurile.

Romania este o tara unde nu te plictisesti nicio clipa, a afirmat diplomatul, subliniind ca apreciaza inteligenta si umorul romanilor, vinul oltenesc si peisajele ardelene.

Au trecut peste trei ani din mandatul dumneavoastra. Spuneati in 2009, la audierile din Congres, ca doriti sa convingeti Romania sa investeasca in resursele necesare combaterii coruptiei si sa asigure companiilor americane un climat de corectitudine. In ce fel a evoluat Romania in aceasta perioada, in ceea ce priveste sistemul judiciar, utilizarea banilor publici si coruptia?

Cred ca in cei trei ani petrecuti de mine aici s-au realizat progrese insemnate. Nu e doar parerea mea. Rapoartele MCV ale UE confirma opinia mea. Asa cum stiti, ele au stabilit anumite criterii pentru politie, procurori si sistemul judiciar si in toate cele trei privinte s-au realizat progrese evidente. Sunt de acord cu analiza MCV ca domeniile in care s-au realizat cele mai mari progrese sunt activitatea politiei si in special a procurorilor, dar s-au inregistrat progrese si in sistemul judiciar.

Fara a intra in detalii privind criteriile MCV, cred ca ele confirma aceste progrese. Criteriile solicita sporirea eficientei si transparentei in toate cele trei domenii care ii implica pe actorii angajati in lupta anticoruptie si rezolvarea unui numar mai mare de cazuri in care sunt acuzati inalti functionari de stat.

Rapoartele MCV au salutat, ca si mine, adoptarea Codului Civil si a Codului Penal, alocarea de resurse spre aceasta directie si cred ca atat fostul, cat si actualul ministru al Justitiei s-au dedicat acestor eforturi.

Acum cateva zile am avut o intalnire cu ministrul Justitiei si am discutat despre strategia anticoruptie. Am fost incantat sa vad ca noul guvern a preluat aceasta strategie. Asadar am vazut progrese reale. Va fi nevoie de timp. Reformarea acestor sisteme este dificila. Am avut aceeasi problema in SUA, mai ales in cazul modificarii sistemului judiciar. O mare parte a carierei mele a fost dedicata acestor chestiuni.

In raportul Departamentului de Stat al SUA privind Romania, este mentionata in continuare coruptia guvernamentala. In acest context, ce semnal apreciati ca a dat situatia intens mediatizata a retragerii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) din procesul fostului premier Adrian Nastase si mutarea ISC in directa coordonare a noului premier Victor Ponta?

De la sosirea mea in Romania am evitat sa comentez asupra unor cazuri specifice. Daca imi adresati intrebari generale, va voi putea raspunde. Nu vreau sa ma implic in cazuri penale sau civile specifice sau sa le comentez.

Am o alta intrebare referitoare la o situatie specifica, poate veti dori sa raspundeti la aceasta. Am sa v-o adresez. Ca diplomat, cum apreciati reactia Bucurestiului la vizita presedintelui Parlamentului ungar in Romania, in conditiile campaniei electorale? Dar a Budapestei in legatura cu declaratiile lui Kover Laszlo la adresa guvernului roman?

Nu-mi place sa raspund ca la intrebarea anterioara, dar consider ca aceasta chestiune priveste relatia bilaterala dintre Ungaria si Romania. Sper ca se va rezolva, dar nu este o chestiune in care sa pot prezenta o parere. Asa ca nu voi comenta.

Cum considerati ca a evoluat procesul democratic si de respectare a rolului puterilor statului in Romania? Noul ministru al Justitiei, Titus Corlatean, a declarat recent ca s-a consultat cu doi ambasadori straini in Romania, insa intentioneaza sa aleaga noi titulari la Parchetul General si DNA, pe baza unor criterii clare. Cum priviti schimbarea conducerii acestor institutii?

Am discutat cu el, cu presedintele, cu prim-ministrul si cu conducerea CSM pentru a intelege procesul care se aplica in continuare. Asa cum stiti, procesul implica trei factori decizionali cheie: ministrul Justitiei, CSM si presedintele Romaniei. Este extrem de important ca decizia sa para apolitica, nu bazata pe preferinte politice sau alianta cu un anumit partid politic.

Din acest punct de vedere este extrem de important sa existe un consens evident intre ministrul Justitiei, presedinte si CSM cu privire la persoana aleasa, sa nu existe o batalie, de exemplu ministrul Justitiei sa propuna o persoana pe care CSM sau presedintele sa nu o accepte.

Ar fi o situatie extrem de daunatoare pentru sistem si intr-un asemenea caz, Romania ar fi judecata aspru nu doar de oameni ca mine. Cred ca nici MCV nu va fi prea bland cu Romania. Insa cu totii vom fi atenti ca persoana aleasa sa fie mai presus de orice indoiala. Cea mai buna modalitate de a obtine acest rezultat este existenta unui consens intre cei trei factori decizionali.

In repetate randuri ati pus accent pe retrocedarea proprietatilor confiscate de stat, o chestiune inca nerezolvata in Romania. Ce asteptari aveti de la noul guvern in acest sens si mai ales care credeti ca este solutia pentru a rezolva actualul blocaj?

Am inteles ca ministrul Justitiei a cerut o amanare de sase sau noua luni pentru aplicarea deciziei CEDO. A fost o cerere inteleapta. Cred ca a si fost acceptata, dar nu cunosc detaliile. Sper ca va fi acceptata pentru ca e nevoie de mai mult timp.

Am luat atitudine in aceasta privinta, cred ca pozitia mea este destul de clara. Cred ca legea retrocedarii ar trebui sa prevada retrocedarea in natura a cladirilor, daca este posibil. In caz contrar, compensatiile ar trebui sa fie mai mari de 15%. Cred ca limita este prea mica.

Pe de alta parte, resursele Romaniei sunt limitate si va trebui stabilit un plafon maxim. Cred ca exista resurse nevalorificate care ar trebui luate in calcul, inclusiv companiile de stat. Cred ca ar exista o doza de dreptate in retrocedarea unora dintre actiunile la companiile de stat. Problema in acest caz va fi stabilirea unei valori de piata transparente pentru acele actiuni. Aceasta este solutia justa in cazul respectivelor actiuni.

Cum priviti recenta schimbare de guvern, din perspectiva politicii externe? Noul ministru de Externe, Andrei Marga, si-a exprimat dorinta ca mai multi lideri europeni sa ii semene liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, si s-a declarat in favoarea unei apropieri de Rusia si China. Departamentul de Stat noteaza ca Rusia este caracterizata de o slaba respectare a drepturilor si libertatilor omului, o justitie subordonata politicului, presiuni asupra presei si altele - este acesta un model de dorit pentru o tara membra a UE?

Am avut discutii destul de amanuntite cu noul ministru al Afacerilor Externe, cu noul ministru al Apararii, cu prim-ministrul si cu presedintele pe toate temele referitoare la relatia bilaterala: chestiunile legate de securitatea nationala, continuarea participarii in Afganistan, colaborarea cu NATO in chestiuni comune legate de apararea antiracheta, parteneriatul strategic samd.

Este extraordinar ca toti patru impartasesc acelasi punct de vedere, iar pentru mine ca ambasador al SUA, acesta este un lucru extrem de important si sunt multumit de situatia existenta.

In ce priveste guvernul Ponta, a trecut deja o luna de la instalarea acestuia la Palatul Victoria. Ne puteti spune doua masuri pe care le considerati pozitive si doua negative luate sau anuntate de noul Cabinet?

Cred ca in varful listei de masuri pozitive se afla faptul ca guvernul Ponta a adoptat imediat intelegerea cu FMI, conditiile si cerintele, nu doar in privinta continuarii masurilor de austeritate, dar mai ales in privinta continuarii reformelor guvernamentale. Asa cum stiti sunt interesat de chestiunea privatizarii, normalizarii situatiei companiilor de stat, a platii arieratelor samd, asadar ma bucur ca au adoptat aceste lucruri.

A doua masura: adoptarea MCV. A adoptat nu doar Mecanismul de Cooperare si Verificare, ci si strategia anticoruptie a fostului guvern. Acestea sunt doua domenii in care guvernul a asigurat continuitatea unor initiative de mare interes pentru noi.

Asa cum am precizat in raspunsul anterior, pentru noi este foarte important sa avem asigurari in cazul chestiunilor importante legate de securitatea nationala si relatia bilaterala.

Si care ar fi cele doua masuri negative?

Voi proceda asa cum procedez intotdeauna in calitate de ambasador al SUA. Am discutat cu membrii actualului guvern subiectele care ma ingrijoreaza, asa cum am procedat si cu fostul guvern si voi continua sa discut astfel de aspecte in mod confidential.

2012 este an electoral in Romania si aici, ca si in alte tari, politicienii au tendinta de a face excese, in dorinta de a atrage cat mai multe voturi. Cum vi se pare campania electorala de pana acum? Care credeti ca sunt cele mai mari riscuri de derapaj in perspectiva alegerilor parlamentare din toamna? Ma refer aici la masurile populiste luate de politicieni sau de guvern. Exista sau vor exista indicii ca se fac presiuni asupra presei? Cum credeti ca vor afecta aceste lucruri situatia economica a Romaniei?

In cazul ambelor campanii electorale, cel mai mult ma ingrijoreaza posibilele eforturi de a politiza activitatea sistemului judiciar, a procurorilor sau a politiei. Cred ca un asemenea lucru ar fi foarte periculos, ar aduce mari prejudicii romanilor, relatiei bilaterale si in mod evident si relatiei cu UE si NATO.

Asadar incurajez ferm toate partidele sa evite o atitudine subiectiva in aceste chestiuni. Asa cum am mentionat, in selectia noilor procurori, este extrem de important ca decizia sa apartina celor trei parti, ca toate partidele sa fie de acord in privinta alegerii, iar observatorii independenti care urmaresc situatia sa fie si ei de parere ca persoanelor alese nu li se poate reprosa nimic.

Acelasi lucru trebuie sa fie valabil si in cazul activitatii sistemului judiciar: nu trebuie sa existe impresia ca aceste cazuri sunt influentate in vreun fel.

Asadar credeti ca dupa alegeri va exista vreo configuratie politica care sa cauzeze tensiuni in relatiile bilaterale ale Romaniei, in special in relatia cu SUA?

Relatia dintre Romania si Statele Unite ale Americii este de fapt o relatie intre doua popoare: intre poporul roman si cel american si implica valorile pe care le impartasim. Iar acele valori si acel angajament raman, indiferent ce guvern se afla la putere. Sarcina ambasadorului SUA si a conducatorilor Romaniei, cred eu, este sa se asigure ca reprezinta acele valori si interese, iar eu cred ca vor face acest lucru. Am vazut dovezi in acest sens si cred ca acest lucru se va intampla si in viitor.

Discutiile mele cu experti politici locali, cu oameni obisnuiti si chiar rezultatele sondajelor demonstreaza ca este un risc enorm pentru orice politician sa incerce sa se indeparteze de acel consens general.

In acest sens, atat timp cat nu uitam legatura dintre cele doua popoare, nu sunt ingrijorat de existenta unei anumite configuratii politice.

2012 este an electoral si in SUA, la fel ca in Romania. Dincolo de diferenta de sistem electoral, exista similitudini intre alegerile romanesti si cele americane? Cum percepeti a fi asteptarile celor doua popoare fata de viitorii alesi? Ce ii deosebeste pe politicienii americani de cei romani?

Cred ca exista o foarte mare asemanare intre dorintele alegatorilor americani si ale celor romani, de fapt, probabil ale tuturor alegatorilor din lumea occidentala. Cu totii isi doresc o economie puternica, robusta, flexibila, stabila, pe care se pot baza, care le va imbunatati viata.

Acum, sarcina oricarui candidat sau lider este sa demonstreze ca poate ajuta la reformarea si stimularea economiei. Alegerile nu vizeaza trecutul. Ele vizeaza intotdeauna viitorul, iar oamenii se gandesc cum va arata viata lor in urmatoarea saptamana, luna, ori in urmatorul an.

Intrebarea la care trebuie sa raspunda orice candidat din lume acum este: cat de bine pot demonstra ca pot raspunde acestor ingrijorari?

V-ati exprimat increderea ca investitorii americani prezenti in Romania isi vor spori investitiile. De ce nu investesc mai mult firmele din SUA in Romania in acest moment? Ce reforme ar mai fi necesare pentru a deveni o destinatie dorita?

Ratingul de tara al Romaniei s-a imbunatatit, ca si nivelul de indeplinire a criteriilor impuse de FMI si Mecanismul de Cooperare si Verificare. Problema este ca oricand apare o situatie negativa privind activitatea sistemului judiciar sau procesul decizional si are legatura cu activitatea investitorilor sau a companiilor, in ciuda progreselor inregistrate, reprezentantii companiilor afla despre respectiva situatie si imi adreseaza intrebari.

Vorbesc mai mult in numele companiilor americane. Cand decid sa investeasca este posibil sa fie nevoite sa aleaga intre Slovenia si Romania, Republica Ceha si Romania, sau Germania, Ungaria, Polonia ori alta tara si Romania. Oamenii trebuie sa inteleaga faptul ca acest capital poate ajunge oriunde printr-o simpla apasare de tasta.

Consiliile de administratie ale acestor companii care iau deciziile privind investitiile, analizeaza situatia cu mare atentie si daca exista motive de ingrijorare, banii nu ajung in acel loc. Romania nu trebuie sa fie perfecta in acest domeniu, dar trebuie sa aiba o tendinta ascendenta constanta pentru ca investitiile sa creasca.

Romania are potentiale atuuri extraordinare. Cel mai valoros atu sunt tinerii, care vorbesc foarte bine limba engleza si sunt foarte bine pregatiti, mai ales in domeniul tehnologiei informatiei. Tocmai de aceea in unele orase pe care le-am vizitat, precum Timisoara sau Cluj, rata somajului este de 2-3%. In ambele orase exista multi investitori americani, mai ales in domeniul IT, care au angajat multi tineri de care sunt foarte multumiti. In privinta investitiilor, restul Romaniei trebuie sa treaca adevarata proba.

In acelasi timp, investitorii care doresc sa vina aici intampina dificultati, cum ar fi cazul explorarilor Chevron. Credeti ca blocajul in chestiunea explorarii si exploatarii resurselor naturale poate fi rezolvat de actualul guvern, ai carui membri s-au exprimat in numeroase randuri impotriva asa-zisei "vanzari" a tarii si au in programul de guvernare prevederea impunerii unui moratoriu?

Prima intrebare la care guvernul roman trebuie sa obtina raspuns este: exista gaze de sist in Romania? E posibil sa nu existe. Pentru a afla raspunsul, se foloseste o tehnologie conventionala: se foreaza. Nu e nevoie sa se foloseasca tehnologii neconventionale, nu exista riscuri de mediu mai mari decat cele deja cauzate de miile de puturi existente in Romania. Probabil forarea in vederea explorarii este mult mai sigura decat acele puturi.

Odata aflat raspunsul si daca exista rezerve substantiale de gaze de sist in Romania, atunci poporul roman trebuie sa decida, iar guvernul trebuie sa raspunda la urmatoarea intrebare: vreti sa platiti de doua ori mai mult decat platesc americanii pentru gazele naturale sau de cinci ori mai mult decat platesc ei pentru gazele importate?

Daca vreti sa platiti aceste preturi mari, atunci nu exploatati gaze de sist. Daca decideti ca vreti sa exploatati gazele de sist, atunci trebuie sa gasiti o modalitate de a face acest lucru fara riscuri de mediu. In SUA am gasit modalitati de a face acest lucru si va putem fi de mare ajutor.

Procesul atat de controversat se numeste fractionare hidraulica si presupune folosirea apei pentru a scoate gazele. Adesea implica si utilizarea forarii orizontale. Toate aceste procedee presupun riscuri. In SUA, se foreaza anual circa 11.000 de puturi prin fractionare hidraulica, deci avem multa experienta in domeniu.

Interesant este ca, in Romania, 90% dintre permisele acordate sunt pentru puturi care presupun fractionare hidraulica. Majoritatea sunt folosite pentru exploatarea petrolului dar prezinta aceleasi riscuri de mediu. A te declara impotriva fractionarii hidraulice, cum fac unele persoane, inseamna la fel de bine a renunta la sectorul energetic romanesc si nu cred ca vreti sa faceti acest lucru.

Asadar va trebui sa abordati rational aceste provocari de ordin ecologic. Cred ca ingrijorarile de ordin ecologic sunt indreptatite si trebuie adordate.

Sa discutam despre un alt caz: cazul Bechtel. Ce se mai intampla in cazul Bechtel? S-a ajuns la o solutie cu Ministerul Transporturilor? Opiniile exprimate de oficialii romani si cei ai companiei americane au fost puternic contradictorii. Considerati ca a fost doar o problema de comunicare deficitara?

Cred ca Bechtel isi va indeplini obligatiile si am mare incredere ca guvernul roman isi va indeplini partea sa de obligatii. Nu sunt foarte ingrijorat in aceasta privinta si toate indiciile arata ca guvernul actual va face acest lucru, cum a facut si fostul guvern.

Care este stadiul in se afla contractul de achizitie de avioane F16 americane de catre Romania?

Romania pare sa ia o decizie foarte inteleapta. Trebuie abordata problema capacitatilor actualei generatii de avioane de lupta, care se deterioreaza foarte mult. Cred ca vor fi dificil de pastrat in stare de functionare, iar conducerea Romaniei, ma refer aici la toate partidele, va trebui sa decida ce directie trebuie urmata.

O varianta luata in calcul, care mi se pare rationala, este ca Romania sa achizitioneze avioane dintr-o tara care detine avioane si intentioneaza sa le vanda, iar apoi sa le reconditioneze. Astfel, puteti cumpara un numar mic de avioane si veti avea avioane care sunt practic identice cu cele noi.

Aspectul vital este antrenarea noilor piloti. Fortele Aeriene ale SUA asigura pregatirea acestora insa doar daca exista avioane pe care pilotii sa le poata folosi, chiar daca acele avioane sunt mai vechi si au fost reconditionate. Important este sa se inceapa acest proces, fiindca el este de fapt mai complicat si mai dificil decat achizitionarea avioanelor.

Tranzactia este de fapt una bilaterala, iar SUA nu este implicata in achizitie, tranzactia implica Portugalia si Romania. Inteleg ca Ministerul Apararii ar putea trimite o echipa in Portugalia sa vada avioanele. Mi se pare o idee minunata. SUA ar putea sprijini imbunatatirea avioanelor si ar putea incepe pregatirea pilotilor, iar daca se va dori achizitionarea de avioane mai noi, pe masura ce ratingul de tara si stabilitatea financiara a Romaniei se imbunatatesc, puteti lua aceasta decizie mai tarziu.

O doleanta destul de veche a romanilor o reprezinta eliminarea vizelor pentru SUA. Presedintele Barack Obama a facut o promisiune si exista si un proiect legislativ in acest sens. Ce pot face insa romanii pentru a urgenta procesul de eliminare a vizelor pentru Romania?

Cel mai important lucru pe care il pot face romanii pentru a urgenta procesul de eliminare a vizelor este sa se intalneasca cu membri ai Congresului american, ori de cate ori delegatii ale Romaniei ajung in SUA, pentru ca nu eu, presedintele Obama sau secretarul de stat Clinton decidem in aceasta privinta.

SUA nu este un sistem parlamentar, nu putem determina Congresul sa actioneze, Congresul actioneaza la propria initiativa. Exista o propunere foarte buna in acest sens, cea a senatorului Schumer din statul New York, care ar schimba criteriile in favoarea Romaniei. Trebuie ca acea propunere sa fie adoptata, iar Romania sa indeplineasca criteriile impuse (care nu sunt usor de indeplinit, dar sunt mult mai usor de indeplinit comparativ cu actualele criterii).

Sper ca acest lucru se va intampla, dar cred ca este extrem de important ca liderii romani sa se intalneasca cu membri ai Congresului in timpul vizitelor lor in SUA. Nu cu noi, membrii administratiei trebuie sa se intalneasca, noi suntem deja de acord cu ei in aceasta privinta, ci cu senatori si membri ai Congresului si trebuie sa le explice de ce renuntarea la vize este atat de importanta pentru Romania.

Scutul antiracheta, ale carui elemente vor fi amplasate si in Romania, a declansat o serie de reactii nervoase din partea Rusiei. Devine Romania o tinta prin amplasarea scutului aici? Cum credeti ca ii vor fi afectate relatiile cu Rusia?

Aceste rachetele nu constituie sub nicio forma o amenintare la adresa arsenalului strategic al Rusiei. Ele nu au capacitatile tehnice necesare, nu sunt suficient de mari, nu sunt suficient de multe si nu au fost concepute in acest scop.

Sarcina guvernului SUA si a celor implicati in discutiile detaliate pe care le avem cu reprezentantii Rusiei pe aceasta tema este sa ii convinga de acest lucru si sa gaseasca o abordare comuna in domeniul apararii antiracheta.

Rusia ar putea crea un sistem paralel. Si ea impartaseste unele dintre ingrijorarile Romaniei, Europei si ale SUA privind amenintarile la adresa securitatii.

Cum ati defini in acest moment relatiile bilaterale? Unde mai este de lucru si care credeti ca este cel mai mare succes de pana acum?

Cred ca relatiile sunt foarte bune, discutia cu membrii noului guvern si faptul ca opiniile lor coincid cu cele ale membrilor fostului guvern in privinta chestiunilor esentiale constituind o asigurare in acest sens.

Cred ca domeniul in care atat SUA, cat si Romania considera ca trebuie sa facem cele mai mari eforturi este consolidarea mediului de afaceri local si cresterea investitiilor americane si a celor occidentale. Dar asa cum am spus mai devreme, aceste lucruri sunt inseparabil legate de lupta impotriva coruptiei, reformarea statului, indeplinirea criteriilor FMI, privatizarea companiilor de stat, consolidarea pietei de capital. Toate se intrepatrund si pe masura ce facem impreuna eforturi in aceasta directie, investitiile vor creste.

Dincolo de preocuparile de ordin economic si de alta natura, care este proiectul dumneavoastra de suflet din Romania?

Proiectul care ma entuziasmeaza cel mai mult acum este "Restart Romania", pe care l-am lansat in urma cu circa opt luni. Ideea a aparut urmarind ce se intampla in Africa de Nord in timpul "Primaverii arabe" si modul in care tehnologia, in special retelele sociale, era folosite pentru a schimba acea regiune a lumii.

In orice parte a Romaniei calatoresc, ma intalnesc cu tineri si am constatat ca tinerii din Romania, in special cei care au locuit in strainatate si au revenit, cei care sunt angajati ai companiilor occidentale si au fost expusi la valorile si comunitatea occidentala sau pur si simplu tinerii care folosesc foarte mult internetul sunt foarte interesati sa schimbe lucrurile in Romania. Nu au incredere in partidele politice si nu au incredere in presa. Va spun acest lucru cu tot respectul cuvenit. Au incredere doar in ei insisi si sunt foarte activi pe internet.

De fapt, Bucurestiul este una dintre pietele cu cea mai mare crestere a numarului de utilizatori ai Facebook, daca nu chiar piata cu cea mai mare crestere. Aveti multi tineri care cunosc foarte bine internetul si care au initiativa. Asadar am discutat cu cativa dintre prietenii mei din domeniul IT si ne-am gandit cum i-am putea face pe acesti tineri sa se implice. Ei au gandit acest proiect pe care l-am numit "Restart Romania". Am creat o platforma pe un website, accesata de aproape 100.000 de romani.

Intrebarea adresata era: "Cum ati lupta impotriva coruptiei si ati creste transparenta? Vreti sa folositi mediul virtual?" Am creat un concurs, impreuna cu alte ambasade occidentale. S-au stabilit un juriu si premii in valoare de 5.000 de dolari pentru fiecare castigator. Au fost cinci castigatori.

Sper ca aceste website-uri vor fi mentionate in articol, pentru ca merita sa le vedeti si sa descoperiti modalitatile inovatoare in care acesti tineri au implicat alti romani si prin care vor sa lupte impotriva coruptiei din sistemul medical, din politica sau impotriva despaduririlor ilegale. (Este vorba despre Cine ce a promis, MedAlert, Bani Pierduti, Harta Zonelor Despadurite - n.red.)

Vom organiza o noua competitie in toamna si sper sa obtinem cinci noi idei. Nu a fost doar un proiect al guvernului american. Companiile americane au oferit sprijin financiar si cunostintele tehnice necesare crearii acestor website-uri. 100.000 de persoane au propus idei legate de lupta impotriva coruptiei.

De asemenea, impreuna cu Romanian-American Foundation (RAF) am organizat o competitie similara destinata domeniului educational si 40.000 de romani au propus idei. Stiu ca exista zeci sau chiar sute de mii de romani care vor sa schimbe lucrurile.

Sunt convins ca multi dintre ei sunt mai tineri, mai energici, mai optimisti si nu sunt marcati de cinismul si de inertia trecutului. Este un lucru care iti da speranta si sper sa vad acest proiect continuat mult timp dupa plecarea mea din Romania.

Ce impresie v-au facut romanii, un popor cu care aveti legaturi si familiale, nu doar profesionale?

Sunt inteligenti, au simtul umorului, sunt optimisti, lucruri care imi plac in mod deosebit.

Le spun adesea oamenilor ca singurul roman pe care l-am cunoscut inainte de a veni in Romania a fost tata, care de fapt nu a vizitat niciodata aceasta tara, insa ambii sai parinti erau originari din Romania. El era extrem de reprezentativ pentru romanii pe care i-am intalnit aici, mai ales pentru cei din aceeasi generatie cu el.

L-am iubit si relatia cu el a fost mai profunda decat cu orice alt roman, era foarte inteligent, era un om de afaceri de succes, cu un dezvoltat simt al umorului. Insa uneori putea fi foarte cinic si foarte autocritic, insa umorul sau invingea intotdeauna acel cinism.

Este ceea ce mi-as dori sa vad mai mult in Romania si ceea ce vad la tineri.

Ce stiati despre Romania inainte sa ajungeti aici? Au existat anumite prejudecati pe care le aveati inainte sa veniti aici si care v-au fost infirmate in cei trei ani de sedere in tara noastra?

Asa cum spuneam mai devreme, cand vorbeam despre tata, la sosirea aici eram usor precaut. Eram ingrijorat ca mostenirea comunismului este atat de profunda incat va fi greu de invins si ca va exista o puternica opozitie la schimbare.

Dar cand i-am cunoscut pe tinerii din Romania si am inteles cat de independenti sunt fata de acel trecut, am devenit foarte optimist si sunt foarte optimist in privinta viitorului Romaniei.

Care este cea mai frumoasa amintire din Romania? Dar cea mai neplacuta?

Cele mai frumoase amintiri sunt pescuitul in Delta Dunarii, excursia cu bicicletele din sudul Transilvaniei (eu si sotia am facut o excursie cu bicicletele, am vazut cinci dintre bisericile fortificate si am ramas peste noapte in acele localitati). Am vizitat o crama minunata din Oltenia.

Imi voi aminti intreaga viata de acel moment in care beam vin si priveam raul Olt. Cele doua vizite in orasul stramosilor mei, Botosani a fost extrem de emotionante. Acestea au fost cele mai frumoase amintiri.

Cea mai neplacuta experienta: drumurile din Romania. Trebuie imbunatatite si nu doar pentru ca turistii sa poata veni aici. Am discutat cu multi mari investitori, care, mai ales daca fabrica pompe sau componente auto sau alte obiecte, se confrunta cu mari dificultati in exportarea produselor folosind drumurile din Romania.

Am discutat reprezentantii Ford Craiova, care vor sa produca acolo 1.000 de masini pe zi in acea fabrica. Este un numar extrem de mare, dar nu pot transporta masinile din Craiova, din cauza drumurilor.

Care sunt romanii pe care ii apreciati cel mai mult?

Cred ca cei care m-au impresionat cel mai mult sunt soldatii intalniti in Afganistan. Am facut trei vizite in Afganistan si am fost extrem de impresionat. De fiecare data la moartea soldatilor romani din Afganistan am mers la aeroport impreuna cu familia pentru a asista la repatriere si am fost foarte impresionat de membrii familiilor lor.

In unele familii cu doi, trei frati, desi unul dintre ei a murit, ceilalti doi se intorc totusi in Afganistan, sunt cu adevarat dedicati valorilor pe care le pretuim cu totii si lupta si mor pentru acele valori.

Si, asa cum spuneam, m-au impresionat si tinerii. Sunt foarte entuziasmat de tinerii romani.

Cum ati defini poporul roman, daca vi s-ar cere sa-l descrieti in doua cuvinte?

Inteligenti si cu simtul umorului.

Cand va veti incheia mandatul, ce veti lua cu dumneavoastra sa va aminteasca de Romania?

Voi lua website-urile despre care am vorbit. Pastrez un jurnal in care desenez acuarele in momentele si locurile care imi plac in mod special si il voi lua cu mine. Am multe articole din presa. Multe dintre ele sunt pozitive, unele sunt critice. Le voi lua cu mine si pe unele, si pe celelalte, fiindca vreau sa imi aduc aminte cum era in Romania. Le-am citit zilnic. Angajatii minunati ai ambasadei imi pregateau rezumate ale articolelor, cu care imi incepeam intotdeauna ziua, citind parerile persoanelor bucuroase sau nemultumite de declaratiile mele.

Asadar, speram ca vor fi amintiri placute.

Da, cred ca vor fi amintiri placute. Cu siguranta vor fi amintiri intense. Nu m-am plictisit nicio clipa in Romania.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#interviu ambasador SUA Mark Gitenstein, #interviu Mark Gitenstein, #Mark Gitenstein Romania, #Mark Gitenstein coruptie , #justitie