Forumul Judecatorilor critica OUG-ul lui Toader: Nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia sau GRECO

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 09:16
8211 citiri
Forumul Judecatorilor critica OUG-ul lui Toader: Nu respecta recomandarile Comisiei de la Venetia sau GRECO
Foto: Arhiva Pixabay

Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) critica proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea legilor Justitiei, proiect trimis de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, la CSM pentru avizare.

FJR atrage atentia ca proiectul nu asigura punerea de acord a Legilor de modificare a legilor Justitiei cu recomandarile Comisiei de la Venetia sau GRECO, "continuand sa fie puse in pericol stabilitatea si independenta sistemului judiciar si, pe cale de consecinta, insusi parcursul Romaniei ca stat membru al Consiliului Europei".

Potrivit unui comunicat de presa remis duminica Ziare.com, independenta DNA este "iluzorie" in contextul in care revocarea procurorilor sefi ai acestei unitati de parchet ramane la discretia Ministrului Justitiei.

"Astfel, conform Avizului Comisiei de la Venetia din 13 iulie 2018, puterea legislativa si puterea executiva din Romania au obligatia de a regandi imediat sistemul de numire/revocare al procurorilor in functii de conducere la nivel inalt, in vederea asigurarii conditiilor pentru un proces de numire/revocare neutru si obiectiv, prin mentinerea rolului unor autoritati, cum sunt Presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in masura sa contrabalanseze influenta Ministrului Justitiei.

De asemenea, Comisia de la Venetia a sugerat ca, in contextul reformei ample a magistraturii ce se doreste a fi realizata, principiul independentei sa fie adaugat listei principiilor care guverneaza activitatea procurorilor.

In plus, potrivit Anexei IX la Tratatul privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana, Romania s-a obligat sa asigure independenta efectiva a Directiei Nationale Anticoruptie, insa, prin modificarile aduse, aceasta independenta este iluzorie atat timp cat revocarea procurorilor sefi ai acestei unitati de parchet ramane la discretia Ministrului Justitiei", transmite FJR.

Asociatia subliniaza ca si dupa adoptarea OUG ministrul Justitiei va avea "un cvasi-monopol" in numirea si revocarea procurorilor-sefi.

"Apreciem ca si dupa adoptarea Ordonantei de Urgenta in forma vehiculata public Ministrul Justitiei continua sa aiba un cvasi-monopol in ceea ce priveste numirea/revocarea procurorilor cu functii de conducere la nivelul D.N.A, D.I.I.C.O.T. si a Parchetului General, avand in vedere ca Presedintele Romaniei nu se poate opune decat o singura data ceea ce inseamna ca, dupa exercitarea acestui drept de veto, va fi obligat sa desemneze/revoce pe procurorul-sef dorit/nedorit de executiv, functia prezidentiala fiind golita de orice continut si nemaiputand contrabalansa eventualele excese ale politicului.

Totodata, observam ca nici legea nr. 303/2004 cu modificarile aduse prin Legea nr. 242/2018, nici Ordonanta de Urgenta propusa nu prevede ca avizul sectiei de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii necesar atat la numirea, cat si la revocarea procurorilor sefi sa fie unul conform, acesta putand deveni doar un act pur formal, astfel incat exista riscul ca Ministrul Justitiei sa numeasca in functii de conducere persoane agreate de puterea politica sau sa revoce din aceste functii persoanele care nu pot fi controlate politic.

Or, o asemenea libertate lasata factorului politic inseamna periclitarea in mod grav a independentei sistemului judiciar", potrivit sursei citate.

Guvernul Dancila se va reuni luni dimineata, de la ora 09:00, intr-o sedinta extraordinara pentru a adopta o ordonanta de urgenta care sa modifice Legile Justitiei.

Noua lege contine mai multe prevederi controversate, printre care si reducerea atributiilor presedintelui in ceea ce priveste numirile procurorilor sefi, de la PICCJ, DNA si DIICOT. De asemenea, legea prevede ca magistratii se pot pensiona anticipat daca au cel putin 20 de ani vechime, chiar daca nu au implinit varsta de 60 de ani.

Iata aici mai multe detalii - Ordonanta pe Legile Justitiei: pensionarea anticipata se amana, procurorii tineri pleaca din DNA si DIICOT, modificari la revocarea membrilor CSM

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Forumul Judecatorilor OUG legile justitiei , #justitie
Comentarii