Fost senator UDMR si presedinte al ANRE, condamnat la 3 ani de inchisoare

Joi, 03 Martie 2016, ora 19:48
4467 citiri
Fost senator UDMR si presedinte al ANRE, condamnat la 3 ani de inchisoare
Foto: Facebook/ Olosz Gergely

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe fostul senator UDMR si presedinte al ANRE Olosz Gergely la 3 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Judecatorii au mai dispus confiscarea de la fostul demnitar a 384.000 de euro si a 400.000 de lei.

Complicii acestuia, Ion Bircina si Costin Iliescu, au fost condamnati la 1 an si patru luni de inchisoare, primul cu executare si cel din urma cu suspendare, scrie News.ro.

Pe parcursul termenului de supraveghere, Iliescu va presta munca in folosul comunitatii pe o perioada de 60 zile la Fundatia pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare sau Scoala Gimnaziala "Constantin Brancusi", se arata in minuta instantei.

Un alt inculpat, Ovidiu Ionel Badea, a primit o pedeapsa de un an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta.

Catalin Stan, alt inculpat in caz, a primit o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare pentru evaziune fiscala.

De ce a primit fostul senator 7 ani de inchisoare

In acelasi timp, judecatorii au admis in parte actiunea civila formulata de ANAF si l-au obligat pe Cataliin Stan la plata a 350.144 de lei. Instanta a mai decis mentinerea sechestrul asigurator, asupra unui teren al SC Power Plus SRL in suprafata de 5.482 mp, pana la concurenta cuantumului obligatiilor fiscale accesorii debitului achitat de 350.144 de lei.

Condamnarile au fost dispuse de judecatoarea Risantea Gagescu de la Curtea de Apel Bucuresti. Decizia nu este definitiva.

In iulie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Olosz Gergely la 7 ani inchisoare sub acuzatia ca, in perioada in care a fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a ajutat reprezentantii unor firme sa obtina contracte oneroase.

Tot atunci, alaturi de Gergely, a fost condamnat, la patru ani de inchisoare cu executare, Ion Bircina, iar ceilalti trei inculpati din dosar, Costin Iliescu, Catalin Stan si Ovidiu Ionel Badea, au primit cate trei ani de inchisoare cu suspendare, cu termen de incercare de cinci ani.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Bucuresti dupa ce instanta suprema a admis, in 17 mai, ca nu mai are competenta de a judeca acest caz ca urmare a faptului ca Gergely nu mai este demnitar.

Instanta suprema a admis atunci cererea facuta de avocatii celor judecati in acest dosar si a dispus declinarea cauzei la Tribunalul Bucuresti in vederea judecarii a fostului senator Olosz Gergely pentru fapte de coruptie.

Olosz a demisionat din Senat

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost anulata dupa ce s-a constata ca nu era indreptatit sa judece pe fond acest dosar, dupa demisia lui Olosz din Senat, deoarece acesta era si avocat, aspect pe care nu l-a mentionat.

Cand s-a aflat calitatea de avocat a lui Olosz Gergely, in aprilie 2014, cazul a fost preluat de Curtea de Apel Bucuresti care a dat decizia de joi.

Initial, dosarul in care Olosz Gergely, fost presedinte al (ANRE) in perioada 2007 - 2008, a fost judecat pentru trafic de influenta, alaturi de patru reprezentanti ai unor firme, pe care i-ar fi ajutat sa obtina contracte oneroase, a fost trimis in octombrie 2012 instantei supreme, intrucat acesta era atunci deputat, ulterior castigand un mandat de senator.

Olosz Gergely a anuntat, in 13 mai 2013, ca renunta la mandatul de senator, invocand campania de compromitere ce ar fi fost purtata impotriva sa in ultima perioada.

Procurorii DNA arata ca, in perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bircina, Costin Iliescu, Catalin Stan si Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpara influenta lui Olosz Gergely, in vederea obtinerii de contracte oneroase pentru firmele a caror activitate o coordonau prin asociere.

In acest context, in perioada mai 2010 - 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely a pretins, pentru sine si pentru altul, de la cei trei, suma de 516.000 de euro, disimulata intr-un contract de consultanta intre SC Power Plus SRL, firma controlata de grupul Bircina, si o alta societate comerciala de tip off shore.

De asemenea, procurorii il acuza pe Olosz Gergely ca in perioada septembrie - noiembrie 2010 a pretins de la aceleasi persoane si a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 de lei.

In schimbul banilor, Olosz Gergely si-a exercitat influenta, respectiv a lasat sa se creada ca are influenta pe langa o persoana cu functie de conducere din cadrul CEZ Romania SA, sustin procurorii DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#Olosz Gergely condamnat inchisoare , #justitie