Fostul ministru Cristian David, arestat preventiv (Video)

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 00:44
7526 citiri
Fostul ministru Cristian David, arestat preventiv (Video)
Foto: Realitatea TV (Arhiva)

Fostul ministru liberal de Interne, Cristian David, a fost arestat preventiv, in noaptea de miercuri spre joi, in dosarul in care este acuzat ca ar fi luat mita jumatate de milion de euro.

Decizia magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie poate fi contestata cu recurs la aceeasi instanta, potrivit Digi 24.

Cum ar fi primit Cristian David spaga de jumatate de milion de euro (surse)

Cristian David a fost adus cu mandat, miercuri dimineata, la sediul DNA din Capitala, pentru a i se prezenta acuzatiile din dosarul de coruptie, in care este suspectat ca ar fi primit mita 500.000 de euro, pentru a face interventii ca un om de afaceri sa primeasca titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzau.

Fostul ministru Cristian David, adus cu mandat la DNA - mita de jumatate de milion de euro (Video)

DNA a anuntat, ulterior, intr-un comunicat remis presei, ca procurorii "au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore, a inculpatului Cristian David, ministru al Internelor si Reformei Administrative (in perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008), pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita".

DNA mai mentioneaza ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Acuzatiile aduse de DNA

Cauza in care este urmarit penal fostul ministru se refera la fapte din perioada 2007 - 2008. Anchetatorii sustin ca acesta ar fi primit mita 500.000 de euro pentru a face interventii pe langa prefectul de Buzau, ca un om de afaceri sa primeasca titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din acest oras.

"Fostul ministru ar fi luat banii pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana, pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.

Totodata, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare - cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie", au explicat procurorii anticoruptie.

Mita primita chiar in sediul MAI

Surse judiciare citate de presa au aratat ca fostul demnitar ar fi primit cele 500.000 de euro in bani cash, prin intermediul directorului sau de cabinet, Valeriu Robert Nitescu, chiar in sediul MAI.

Cum ar fi primit Cristian David spaga de jumatate de milion de euro (surse)

Se pare ca suma de jumatate de milion de euro a fost retrasa, pe 1 februarie 2008, dintr-o banca din Bucuresti, iar in aceeasi zi Nitescu i-a inmanat banii lui David, la sediul Ministerului de Interne.

Nitescu, care are calitatea de suspect in acest dosar, i-a promis omului de afaceri ca va interveni la prefectul de Buzau, prin intermediul ministrului David, iar la scurt timp Comisia Judeteana Buzau pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor a emis titlul de proprietate asupra suprafetei de 15 hectare de teren.

Pentru interventia sa, directorul de cabinet ar fi primit 1,1 milioane de euro, din care 500.000 de euro au ajuns la Cristian David.

Procurorul general a cerut, in noiembrie 2014, aviz de la fostul presedinte al Romaniei pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostului ministru liberal de Interne, iar Traian Basescu a aprobat in scurt timp cererea procurorilor DNA.

Cristian David, acuzat de luare de mita, se apara: Sunt surprins de momentul ales

Urmarit penal intr-un alt dosar

De asemenea, Cristian David mai este urmarit penal de catre DNA, pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii, intr-un alt dosar.

Fostul ministru Cristian David, urmarit penal

Anchetatorii suspecteaza ca, in declaratia de avere, David a consemnat in fals, la rubrica "venituri din alte surse", primirea a 60.000 de euro, cu titlu de "restituire imprumut", de la mama sa.

Cristian David a detinut functia de ministru de Interne, din partea PNL, in perioada 2007-2008, in Cabinetul Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cristian David arestat preventiv , #justitie