Guvernul a legiferat confiscarea extinsa - in ce conditii li se vor lua banii la infractori

Vineri, 18 August 2017, ora 15:57
7647 citiri
Guvernul a legiferat confiscarea extinsa - in ce conditii li se vor lua banii la infractori
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a aprobat, vineri, in sedinta, un proiect de lege care transpune in legislatia romaneasca directiva europeana privind confiscarea extinsa.

Astfel, condamnatii pentru infractiunile de serviciu - delapidare, abuz in serviciu, conflict de interese, obtinere ilegala de fonduri - isi vor pierde toata averea dobandita in ultimii cinci ani de dinaintea deciziei instantei de condamnare, daca prin astfel de fapte a fost obtinut un folos material, iar persoana in cauza este condamnata la inchisoare pe o perioada de cel putin patru ani.

Proiectul de lege initiat de Guvern va fi trimis in Parlament pentru dezbatere si aprobare, si se va aplica in cazul condamnarilor care raman definitive dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, deci, cel mai probabil, incepand de anul viitor.

Conform unui comunicat de presa al Guvernului, interventiile legislative cuprinse in proiect au in vedere:

  • institutia confiscarii extinse
  • contestarea masurii de siguranta a confiscarii speciale ori a confiscarii extinse
  • reglementarea compunerii completului care va judeca contestatiile impotriva masurii asiguratorii luate de procuror sau a modului de aducere la indeplinire a acesteia si, respectiv, impotriva hotararii prin care instanta de apel dispune masura de siguranta a confiscarii speciale ori a confiscarii extinse direct in apel

De asemenea, se reglementeaza, in mod expres, obligatia de a informa persoana condamnata definitiv in lipsa, odata cu inmanarea mandatului de executare a pedepsei, cu privire la dreptul de a solicita redeschiderea procesului penal.

In privinta institutiei confiscarii extinse, proiectul transpune unele prevederi ale Directivei 2014/42/UE, astfel confiscarea extinsa poate fi aplicata atunci cand pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de patru ani sau mai mare.

O alta conditionalitate este ca fapta la care a fost condamnata persoana sa fie susceptibila sa ii procure un folos material si daca instanta isi formeaza convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale.

In acest caz, convingerea instantei se poate baza inclusiv pe disproportia dintre veniturile licite si averea persoanei. In proiectul textului de lege, confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei.

Totodata, sunt incluse si prevederi referitoare la Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

In acest sens, se stabileste responsabilitatea ANABI de a transmite judecatorului delegat cu executarea despre orice impiedicare ori intarziere survenita in cursul executarii unei confiscari speciale sau confiscari extinse, pe baza informatiilor periodice primite de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala si de la alte autoritati competente cu punerea in executare a acestor masuri de siguranta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect lege confiscare extinsa condamnati , #justitie