Ianuarie, luna de foc in Justitie - Nume mari din politica afla daca ajung dupa gratii

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 17:17
4990 citiri

Prima luna a anului 2014 va fi marcata de decizii grele in justitie, cu o importanta deosebita. Raportul MCV ne va spune daca am facut sau nu progrese, iar politicieni de vaza vor afla daca ajung in spatele gratiilor.

Astfel, la data de 6 ianuarie, Adrian Nastase afla daca se intoarce in inchisoare dupa ce a fost eliberat conditionat dupa numai 6 luni de detentie efectuate in dosarul Trofeul Calitatii.

De data aceasta magistratii Inaltei Curti vor da verdictul final in dosarul Zambaccian, in care Adrian Nastase este acuzat de luare de mita in forma continuata, care se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani, si santaj, care se sanctioneaza cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

La ultima sedinta, care a avut loc in 19 decembrie, procurorul DNA a cerut pedepse majorate cu executare pentru sotii Adrian si Dana Nastase, in schimb apararea a cerut fie achitarea inculpatilor, fie rejudecarea procesului, sau restituirea dosarului la DNA, pentru reluarea anchetei.

A doua zi, pe 7 ianuarie, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu afla verdictul final in dosarul Transformatorul, in care a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

La data de 12 iulie, Fenechiu a fost gasit vinovat in prima instanta si a fost condamnat impreuna cu fratele sau, Lucian, dar si cu alti inculpati, printre care Ioan Turbatu si Ioan Marghidan, directori generali la SISEE Moldova, si Petru Andronache, director comercial la Electrica Moldova, care a primit pedeapsa cea mai mare, de sapte ani de inchisoare.

Tot pe 7 ianuarie se judeca si contestatia impotriva cercetarii in libertate a deputatului Gheorghe Coman. Prins in flagrant de procurori pentru ca a luat mita 3.000 de lei, Coman a primit unda verde pentru arestare preventiva din partea colegilor deputati la aproape 10 zile de la data solicitarii procurorilor, motiv pentru care judecatorii au decis in prima instanta ca trimiterea lui in spatele gratiilor pe motiv ca ar putea distruge probe sau influenta martorii este tardiva.

De asemenea, in data de 10 ianuarie, Liviu Dragnea afla daca judecatorii accepta cererea sa de restituire a dosarului Referendumului, in care este inculpat, la DNA, pentru refacerea urmaririi penale.

Si Victor Ponta va avea emotii luna aceasta. La data de 20 ianuarie, judecatorii Curtii Supreme vor decide daca procurorii trebuie sa ancheteze plagiatul de care este acuzat premierul.

Procesul a fost deschis dupa ce avocatul Florin Plopeanu a contestat la procurorul ierarhic superior decizia procurorul de caz de neincepere a urmaririi penale fata de Victor Ponta, iar contestatia a fost respinsa.

In 7 iunie, avocatul denuntatorilor Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru a solicitat infirmarea solutiei de NUP, redeschiderea dosarului de plagiat, inceperea urmaririi penale pe numele premierului si administrarea legala a probelor propuse, pe motiv ca procurorul de caz a administrat probe fara sa inceapa urmarirea penala si a preluat integral expertizele Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Solutia din 20 ianuarie va fi definitiva.

Pe de alta parte, Consiliul Superior al Magistraturii isi alege in data de 6 ianuarie o noua conducere. Mandatul de presedinte al procurorului Oana Schmidt Haineala expira, iar vicepresedintele CSM, judecatorul Adrian Bordea, a anuntat ca demisioneaza pentru a permite organizarea de alegeri simultane pentru cele doua functii de conducere.

Pentru Romania insa, poate ca cel mai important eveniment este publicarea raportului pe justitie al Comisiei Europene, in cadrul MCV. Prevazut initial pentru sfarsitul lui 2013, raportul a fost amanat pentru completari, dupa demiterea procurorului Lucian Papici, in conditiile in care au existat o serie de evenimente negative, in special in Parlament, care au iesit din cadrul angajamentelor asumate de tara noastra fata de Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Nastase inchisoare Zambaccian, #Ponta proces plagiat, #Fenechiu verdict Transformatorul , #justitie