Implicatiile politice ale Ordonantei Iordache

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 07:56
5483 citiri
Implicatiile politice ale Ordonantei Iordache
Foto: Arhiva site/Administratia Prezidentiala

Uneori, o zi aduna tensiune acumulata de luni si care, printr-o succesiune rapida a evenimentelor, transforma realitatea, incat, la sfarsitul ei totul a fost schimbat ca si cum in timp ce erai la serviciu, cineva ti-a reasezat mobila din sufragerie.

Asa a fost si ziua de 18 ianuarie. Dar, in timpul noptii, la Ministerul Justitiei s-a lucrat in secret si pe rupte.

Florin Iordache, un soldat credincios al partidului implicat pana peste cap si in Martea Neagra din decembrie 2013, a coordonat o echipa de juristi care au pus la cale eliberarea coruptilor din inchisori si anularea mai multor prevederi din Codul Penal cu privire la faptele de coruptie - de fapt au fost dezincriminate infractiunile de abuz in serviciu, evaziune fiscala si nepotismul.

"Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata", se arata in articolul 1 al documentului legislativ.

Aceasta ordonanta avea si scopul de a-i "curata" cazierul lui Liviu Dragnea si de a-i inchide dosarul de abuz in serviciu aflat pe rolul instantelor.

De la audierile din Parlament pentru investirea in functie, Florin Iordache, ministrul Justitiei, a vorbit voalat despre necesitatea modificarii legislatiei penale si noi prevederi in domeniul amnistiei si gratierii. Intr-un final, domnul Iordache a declarat ca o ordonanta de urgenta "va pune in concordanta legislatia penala cu deciziile Curtii Constitutionale si se va referi doar la gratiere". N-a fost asa.

Cu lege si fara lege

In data de 18 ianuarie, noul guvern condus de Sorin Grindeanu a incalcat mult mai multe de reguli de functionare transparenta, unele dintre acestea vor putea fi cercetate de procurori pentru a stabili daca avem sau nu de-a face cu un abuz in exercitarea prerogativelor de prim-ministru pentru domnul Grindeanu, si ale celor de ministru pentru domnul Iordache.

Foto: Hepta.ro - Primul ministru Sorin Grindeanu si ministrul Justitiei Florin Iordache, derutati in conferinta de presa organizata dupa plecarea lui Klaus Iohannis de la Guvern

Intr-un mod neobisnuit, atat Sorin Grindeanu cat si Florin Iordache, in iesirile publice de miercuri, au accentuat faptul ca "avem dreptul sa dam ordonanta pentru gratiere si amnistie, asa prevede Constitutia".

Marea problema e ca, in realitate, nu au. Legea care reglementeaza aceasta capacitate de legiferare a guvernului enumera clar domeniile. Modificarea legislatiei in materie penala se face numai prin lege organica, adoptata prin proceduri parlamentare.

"Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica", se precizeaza in Constitutia Romaniei la articolul 115, aliniat 6.

Ca o ironie a sortii, in proiectul de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Justitiei era dezincriminata si fapta celor doi oficiali.

Agenda secreta a Guvernului PSD

Cred ca motivul pentru care Florin Iordache a publicat rapid pe site proiectul de ordonanta scris exclusiv pentru corupti, fara nicio aparenta democratica, a fost pentru ca s-a temut ca nepublicarea lui sa nu fie un factor declansator al cercetarii penale.

Sedinta de guvern de miercuri a avut o agenda secreta. Ordinea de zi nu a fost publicata pe site-ul institutiei cu cel putin o seara inainte cum e cutuma pentru ca persoanele si institutiile sa aiba sansa sa stie care sunt temele si deciziile pe care le ia in discutie echipa executiva. Ordinea de zi a fost publicata online abia dupa inceperea sedintei de guvern, mai precis, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a preluat controlul.

Domnul Sorin Grindeanu a mintit in conferinta de presa cand a spus ca ordinea de zi a fost publicata pe site inainte de a incepe sedinta.

"Avem o ordine de zi care a fost publicata, e ordinea de zi pe care fiecare dintre dumneavoastra o aveti in mapa, ca sa inlaturam orice fel de lucruri pe care le-am vazut aparand in spatiul public. Asa cum l-am informat pe domnul presedinte in discutia avuta, noi discutam despre lucruri care se afla pe ordinea de zi", a declarat primul ministru Sorin Grindeanu in timp ce alaturi de el se afla presedintele Iohannis, desi pe site-ul guvernului nu fusese publicata nicio ordine de zi.

Klaus Iohannis opreste ordonanta toxica

In acest moment avem un prim-ministru si un ministru al Justitiei care s-au aflat la marginea legii daca nu au si trecut de granita ei. Doar reactia curajoasa si fara precedent a sefului statului a stopat o conspiratie care avea drept scop anihilarea luptei impotriva coruptiei si crearea unei noi super imunitati pentru clasa politica, una asemanatoare cu cea avuta in perioada Guvernului Adrian Nastase.

Pe parcursul sedintei de miercuri, prin interventia sefului statului, atributiile primului ministru au fost suspendate si preluate de catre presedinte. Acesta e mecanismul legal care se pune in miscare in momentul in care presedintele Romaniei asista la o sedinta de guvern.

E si motivul pentru care sefii de stat folosesc atat de rar acest privilegiu constitutional si numai in situatii exceptionale, pentru a nu uzurpa puterea si influenta primului ministru. Dar, Constitutia prevede posibilitatea de cenzurare de catre presedinte a acestuia. Asa se explica faptul ca atat domnul Grindeanu cat si domnul Iordache au renuntat rapid la ordonanta toxica dupa ce Klaus Iohannis si-a facut aparitia.

"Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii. Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa", se precizeaza in Constitutia Romaniei, articolul 87, aliniatul 1 si 2.

Liviu Dragnea, tot mai izolat

Dar provocarile majore pentru PSD abia acum incep. Ratarea planului prin care oficiali ai partidului au incercat protejarea lui Liviu Dragnea si aducerea lui in functia de prim ministru a transformat Partidul Social Democrat din nou in personajul negativ al democratiei romanesti. Desi a castigat alegerile, din data de 18 ianuarie, la doua saptamani de cand e la guvernare, PSD a adus Romania in zona de confruntare din 2014 - rezultatul, la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis l-a spulberat pe Victor Ponta in turul doi al scrutinului.

Fereastra de oportunitate pentru Liviu Dragnea se ingusteaza pe zi ce trece. In acest moment are impotriva sa institutia prezidentiala, toate institutiile de aplicare a legii, mai putin politia si principalele agentii de informatii, la asta adaugati o buna parte din clasa de mijloc, persoane active si independente care nu depind de populismul politic al PSD. E un peisaj destul de greu de controlat pentru Liviu Dragnea.

Atacul nebunesc si sustinut al lui Sebastian Ghita la adresa DNA si SRI se va intoarce impotriva PSD in cazul in care fostul agent de influenta al SRI va fi arestat.

Coldea intra in scena

In data de 18 ianuarie s-a mai intamplat ceva, fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a anuntat ca va vorbi. Omul care a administrat informatiile delicate ale natiunii timp de 12 ani e liber acum sa le foloseasca. Pana ieri, multi politicieni se plangeau ca date din dosare ajung la presa. Exista sanse ca acele date sa fie floare la ureche pe langa informatiile pe cale le are Coldea si pe care le poate spune sau le poate transmite la presa.

Foto: Site SRI - Florian Coldea pleaca din SRI in urma atacurilor lui Sebastian Ghita si anunta ca va vorbi

"Criticilor mei, ale caror afirmatii le-am considerat adesea constructive, le transmit ca, lipsit de constrangerile statutului si uniformei militare, voi avea, in viitor, libertatea de a vorbi, de a ma exprima public, in baza expertizei profesionale acumulate si cu buna-credinta care m-a ghidat intotdeauna", a declarat fostul numar 2 din SRI, citat de Agerpres.

In urma cu cateva zile, presedintele Klaus Iohannis a fost la sedinta CSM si, acolo, intr-un discurs fulminant, i-a indemnat pe oamenii legii sa vorbeasca si sa ia atitudine. De fapt, a fost o schimbare de paradigma in ce priveste lupta impotriva coruptiei. Seful statului doreste ca si vocea celor care ii infrunta pe politicienii corupti sa fie auzita.

Trecerea lui Florian Coldea in rezerva la care se adauga declaratia fostului numar doi din SRI pare a face parte din aceasta strategie. La asta adaugati iesirea publica repetata a Laurei Codruta Kovesi si reactia procurorului general Augustin Lazar si avem declansarea unei strategii de comunicare indreptata impotriva privilegiatilor care incalca legea.

"Dumneavoastra (referire la membri CSM) nu numai ca sunteti cei care respectati si aplicati legea, ci sunteti repere morale. Dumneavoastra nu trebuie sa va izolati si sa nu comunicati cand nu sunt respectate legile, independenta dvs. Trebuie sa le spuneti tare. Altfel, ajungem in situatii paradoxale ca infractorii sa spuna cum se face statul de drept, iar dumneavoastra nu reactionati din modestie", a spus presedintele Klaus Iohannis in timpul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii la sedinta de constituire a consiliului din data de 6 ianuarie 2017.

Pentru prima data de la prabusirea comunismului, o buna parte a sistemului de aplicare a legii s-a desprins definitiv de clasa politica, iar Romania a devenit o republica prezidentiala suta la suta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Klaus Iohannis amnistie gratiere, #ordonanta aministie gratiere, #Florin Iordache ordonante amnistie gratiere , #justitie