Inspectia Judiciara, acuzata ca alimenteaza speculatii dupa ce a anuntat ca mii de magistrati au avut dosare la DNA. Explicatia e in lege

Sambata, 25 August 2018, ora 16:10
7324 citiri
Inspectia Judiciara, acuzata ca alimenteaza speculatii dupa ce a anuntat ca mii de magistrati au avut dosare la DNA. Explicatia e in lege
Foto: Arhiva Ziare.com

Inspectia Judiciara a anuntat, vineri, rezultatele intermediare ale controlului la DNA pe dosarele in care sunt vizati magistrati si ca, in ultimii 3 ani si jumatate, mai bine de jumatate dintre procurorii si judecatorii din Romania au facut obiectul unor dosare penale. Un membru al Consiliului Superior al Magistratilor (CSM), arata ca explicatia este una simpla si acuza Inspectia Judiciara ca publicand astfel de date doar alimenteaza speculatiile la adresa magistratilor.

"In cursul zilei, Directia Nationala Anticoruptie a transmis datele solicitate de Inspectia Judiciara pentru realizarea acestui control tematic. Avand in vedere interesul manifestat de societate cat si la nivelul autoritatii judecatoresti fata de tematica acestui control, precum si dezbaterile din spatiul public referitoare la numarul cauzelor vizate de verificarile aflate in curs de desfasurare, pentru o corecta informare facem urmatoarele precizari:

In perioada 1 ianuarie 2014 - 30 iulie 2018, Directia Nationala Anticoruptie a solutionat 1.965 de cauze privind 3.420 de magistrati (2.193 judecatori si 1.227 procurori) . La 30 iulie 2018, se aflau in curs de solutionare la Directia Nationala Anticoruptie 415 cauze vizand in total 474 de judecatori si 346 de procurori", se arata in comunicatul Inspectiei Judiciare, citat de Mediafax.

Datele vin si pe fondul acuzatiilor ca infiintarea Parchetului special pentru investigarea judecatorilor si procurorilor, prevazuta in Legea privind statutul magistratilor, una dintre cele 3 legi ale justitiei modificate in Parlament, incalca principiul egalitatii in fata legii, deoarece magistratii ar deveni singura categorie profesionala din Romania cu un parchet dedicat.

Plangeri facute de nemultumiti

In fata acestor date, judecatorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, explica, intr-o ampla postare pe Facebook, cum s-a ajuns aici. Si explicatia este simpla si in lege: cetateni nemultumiti in instante fac plangeri impotriva personalului judiciar - de la procurori si judecatori la grefieri. Legea obliga si, totodata, stabileste ca automat se deschide dosar penal.

"Mi-am adus aminte de doamna P. Cunoscuta la instanta in care am functionat de toata lumea. Doamna P. venea aproape in fiecare zi cu cateva cereri de chemare in judecata, revizuiri, contestatii in anulare, recuzari. Aproape intotdeauna insotite de copii spre stiinta ale unor sesizari la DNA, PCA sau altor unitati de parchet impotriva unui judecator sau altul din instanta. Impotriva unui grefier, unui arhivar sau impotriva vreunui politist de la posturile de politie, din comuna doamnei P sau de la 'judet'.

Nu vreau sa gresesc, dar nu stiu sa fi 'scapat' multi colegi de exercitarea dreptului de petitionare si de acces la proceduri judiciare din partea doamnei P. Primeam ordonante de clasare sau rezolutii de NUP anterior, fara sa stim ca a existat vreo procedura in ceea ce ne priveste. Doamna P. nu era singura. Mai erau cetateni nemultumiti care procedau astfel, de o intensitate mai mica, dar semnificativa.

Toate acele plangeri la DNA, la PCA, toate actele de sesizare a instantei s-au inregistrat, potrivit legii, pentru ca in Romania nu se poate ignora o sesizare, o petitie formulata de un cetatean. Daca eu fac o sesizare formala penala unui cititor al acestui mesaj, aceasta se va inregistra ca dosar penal, indiferent daca fapta e reala sau imaginara.

Colegii imi spun ca aproape fiecare instanta sau parchet are o doamna P sau un domn, sau mai multi, ale caror cereri sunt neobisnuit de numeroase. Astfel de practici sunt cunoscute in sistemul judiciar de judecatori, grefieri, avocati", scrie Mateescu pe pagina sa de Facebook.

In ce priveste actiunea Inspectiei Judiciare de a face publice date inainte ca raportul sa fie macar finalizat si fara nicio alta explicatie, judecatorul spune ca nu a facut altceva decat sa alimenteze speculatii nefondate.

"Ei bine, am vazut aseara, in urma unui comunicat al Inspectiei Judiciare, aflata inteleg in toiul unui control tematic si nu la finalul lui, speculatii in presa pornind de la un numar foarte mare de magistrati 'anchetati', speculatii vizand temeri mai mult sau mai putin justificate. Sigur, pornind de la cifrele comunicate, neobisnuit, de catre de Inspectie in timpul controlului tematic, fara alte explicatii, existenta acestor speculatii poate fi de inteles.

Insa la acest moment nu stim multe lucruri. Cate dintre aceste sesizari au fost clasate fara ca magistratul sa stie despre procedura. Dimpotriva, cate nu, durata eventualelor cercetari, existenta sau nu a unor cauze obiective, si multe aspecte importante care vor face obiectul verificarilor, iar raportul final urmeaza a fi supus analizei Consiliului.

Doar concluziile Consiliului Superior al Magistraturii sunt cele care vor conta de iure, potrivit competentelor sale constitutionale. Daca va fi identificata vreo problema, am toata increderea ca va fi remediata, daca nu, doar CSM poate hotari.

Eu mi-as fi dorit nu speculatii publice alimentate de date intermediare, ci concluzii bazate pe explicatii si analize temeinice, iar datele sa fie parte a analizei globale si publice a Consiliului Superior al Magistraturii dupa finalizarea controlului, iar nu in timpul sau", a mai spus Mateescu.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Inspectia Judiciara magistrati anchetati DNA, #Inspectia Judiciara raport control DNA , #justitie