Iohannis a fost in vizita la Ciorbea sa-i spuna ca poate ataca imediat ordonanta Iordache. Exista un precedent!

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 12:30
16576 citiri
Iohannis a fost in vizita la Ciorbea sa-i spuna ca poate ataca imediat ordonanta Iordache. Exista un precedent!
Foto: Realitatea TV

Presedintele Klaus Iohannis a discutat, miercuri, cu Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, caruia i-a transmis ca are posibilitatea de a ataca ordonanta Iordache la Curtea Constitutionala.

"Impreuna cu juristii de la Administratia Prezidentiala am cautat documente si am gasit. Exista un precedent, in octombrie 2013, cand Avocatul Poporului de atunci a atacat OUG pe insolventa pe data de 9 octombrie, cu toate ca a fost data cu intrarea in vigoare pe 25 octombrie, iar CCR a decis ca e corecta sesizarea. Deci se poate fara niciun fel de problema - facand uz de acest precedent sa se atace aceasta ordonanta la CCR.

Aceste date le-am pus la dispozitia Avocatului Poporului. A promis ca va analiza cu celeritate si speranta mea e ca pana maine sau poate pana poimaine va lua decizia corecta", a declarat presedintele la iesirea de la intalnirea cu Victor Ciorbea.

De asemenea, presedintele Iohannis i-a transmis un mesaj foarte clar lui Victor Ciorbea.

"In afara de situatia pur juridica, sa se uite putin si in jur, sa vada ca Romania este revoltata. Sunt mii de oameni in strada! Aceste lucruri nu pot fi ingropate (...) In Romania e atacat statul de drept", a subliniat presedintele.

La randul sau, Victor Ciorbea, care a sustinut mai devreme dimineata ca nu poate ataca ordonanta Iordache pentru ca nu este inca in vigoare, a declarat: "Daca exista decizii ale CCR care fac exceptie de la aceasta prevedere legala, le analizam si vedem ce se va intampla".

Presedintele Klaus Iohannis a venit in vizita, miercuri, la Avocatul Poporului, pentru a discuta cu Victor Ciorbea, detinatorul functiei, despre ce se poate face dupa ce Guvernul Grindeanu a adoptat, noaptea si fara avizul CSM, ordonanta de urgenta care dezincrimineaza partial abuzul in serviciu.

"Avocatul Poporului este, asa cum spune denumirea, al poporului, iar poporul este foarte suparat pe aceasta situatie.

Avocatul Poporului are si instrumentele si oportunitatea de a ataca aceasta ordonanta care a modificat aseara Codul Penal si Codul de Procedura Penala, si, pentru a vedea ce se poate face, am venit personal ca sa discut cu dl Ciorbea", a declarat presedintele Klaus Iohannis la intrarea in sediul institutiei, unde a fost intampinat chiar de Victor Ciorbea.

Anterior, Ciorbea a declarat ca el Avocatul Poporului nu poate sesiza in acest caz Curtea Constitutionala, pentru ca ordonanta de urgenta intra in vigoare abia peste zece zile.

In replica, directorul APADOR-CH, Maria Nicoleta Alexandrescu, a declarat ca Avocatul Poporului "are competenta de a sesiza orice lege si orice ordonanta".

"Textul de lege nu face astfel de distinctii. Atata vreme cat avem o OUG publicata in Monitorul Oficial, ea exista si Avocatul Poporului are competenta de a sesiza CCR. Daca nu o face, e o decizie unilaterala", a mai declarat aceasta.

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Iohannis Avocatul poporului ordonanta iordache , #justitie
Comentarii
Poza pilula
pilula
rank 5
Ciorbea gandeste cu capul lui, nu cu al lui Johannis... si inca ceva
Poza pilula
pilula
rank 5
Sunt mii de oameni in strada! Aceste lucruri nu pot fi ingropate...