Iulia Motoc, CCR: Numirea judecatorilor de la Curte este neconstitutionala

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 17:21
6392 citiri
Iulia Motoc, CCR: Numirea judecatorilor de la Curte este neconstitutionala
Foto: Digi 24

Judecatorul Curtii Constitutionale (CCR) Iulia Motoc a declarat, luni, ca procedura prin care judecatorii sunt numiti este ea insasi neconstitutionala si ar trebui schimbata.

"Procedura de numire a judecatorilor CCR este neconstitutionala si trebuie schimbata", a spus Motoc, intr-un interviu pentru Digi 24.

Aceasta a aratat ca exista nevoie de mai multa transparenta, eventual de comisii care sa propuna sau sa analizeze numirile, asa cum exista in Africa de Sud.

"Procesul ar putea fi mai transparent, sa existe alte comisii, cum exista in Africa de Sud", a incheiat Iulia Motoc.

Articolul 5, alineatul 1, din legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale arata ca judecatorii CCR, 9 la numar, cu mandate pe 9 ani, sunt numiti de catre Camera Deputatilor, Senat si Presedinte, urmand apoi votul in fiecare Camera a Parlamentului.

"(1) Curtea Constitutionala se compune din 9 judecatori numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.

(2) Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei.

(3) Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.

(4) Fiecare Camera a Parlamentului numeste, cu votul majoritatii membrilor sai, la propunerea Biroului permanent si pe baza recomandarii Comisiei juridice, in calitate de judecator, persoana care a intrunit numarul cel mai mare de voturi.

(5) Candidaturile se pot depune la Comisia juridica de grupurile parlamentare, de deputati si de senatori. Fiecare candidat va depune "curriculum vitae" si actele doveditoare ca indeplineste conditiile prevazute de Constitutie. Candidatii vor fi audiati de comisie si de plenul Camerei. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toti candidatii", se arata in legea citata.

Daca nu sesizam organismele internationale, CCR nu rezista

Iulia Motoc a declarat anterior ca daca nu ar fi fost sesizate organismele internationale, institutia nu ar fi rezistat presiunilor politice.

Iulia Motoc: Daca nu sesizam organismele internationale, CCR nu rezista

"Din punct de vedere institutional, Curtea in ultima instanta a rezistat, dupa multe tentative de amanari si presiuni politice. Si acesta este lucrul poate cel mai important: o institutie care a reusit sa supravietuiasca. Desi, va amintiti foarte bine, se anuntase pe 2 iulie ca vom fi revocati. Si probabil ca, daca nu sesizam organismele internationale, asa s-ar fi intamplat", a declarat Iulia Motoc.

Cu toate ca, potrivit Constitutiei, mandatul unui judecator constitutional este fix, mai multi lideri USL declarasera la inceputul lunii iulie ca unii dintre membrii CCR ar fi urmat sa fie schimbati, invocandu-se diverse proceduri legislative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CCR Iulia Motoc neconstitutional, #CCR judecator numire procedura, #CCR judecatori comisie numiri , #justitie