Justitia, singura mare problema a Romaniei (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 07 Iulie 2011, ora 20:54
6443 citiri
Justitia, singura mare problema a Romaniei (Opinii)

Pare ca un munte urias, imposibil de strabatut. De oriunde ai privi-o, justitia romana iti provoaca doar iluzia ca ar exista. E un fel de "fata Morgana", dar care prin inexistenta ei produce un rau cat se poate de vizibil si concret - prabusirea increderii romanilor in stat, in institutii si in viitorul lor.

Nu e putin lucru. E de fapt totul. Presedintele a consemnat si el - "niciodata justitia vreunui stat al Uniunii Europene nu a facut atat rau tarii pentru care lucreaza, cat a facut justitia romana".

Si spunand aceste cuvinte, presedintele a lasat senzatia ca e de ajuns - s-a spalat pe maini elegant de cea mai importanta promisiune, cu ajutorul careia a castigat doua mandate la Cotroceni - dreptate si adevar, starpirea sistemului ticalosit, modernizarea si reformarea statului roman. Nicunul dintre aceste sloganuri nu ar putea fi implinit, atat timp cat avem o justitie care pur si simplu nu exista.

Traian Basescu a castigat alegerile tocmai pentru ca acest popor nu si-a dorit nimic mai mult decat sa se faca dreptate. Sa traiasca bine, da, probabil ca este la fel de important, insa se stie ca in lipsa unei justitii echitabile si drepte, nici nu se poate trai decat macinat si sfartecat de frustrari. Stii ca nu poti spera sa o duci mai bine atat timp cat asupra guvernantilor planeaza in permanenta, de 21 de ani, suspiciunea ca fura constant si cu nerusinare din banii publici.

Stii si presupui ca viata ta este nenorocita pentru ca unii ca Videanu, Constanda, Sorin Ovidiu Vintu, Becali, Dan Voiculescu, Udrea, Blejnar, Nastase, Mitrea, Vanghelie sau Copos, si cati altii au mai fost si vor mai fi, sunt suspectati si banuiti de toata lumea a-si fi ridicat uriasele averi din bani publici. Sau din afaceri ilegale si imorale cu statul. In 21 de ani nu am reusit sa facem dovada niciunui mare corupt, desi am urlat cot la cot cu politicienii zi de zi impotriva nedreptatilor.

Exista exceptii, desigur, insa ele nu au rolul decat de a confirma sentimentul general al inexistentei justitiei. Nu a existat niciodata vointa politica adevarata si unanima pentru a se face dreptate, in ciuda tuturor ipocriziilor aruncate in piata publica. Luati cazuri precum Constanda, cel mai recent, sau dosarul ALRO (vezi Udrea, Cocos, rusii si Stolojan) si vedeti unde ajungeti. Amintiti-va de casa din Mihaileanu a fostului primar Traian Basescu si veti intelege unde se afla problema.

Daca tu, cel mai vehement razboinic impotriva sistemelor ticalosite, justitiarul care promite sa infiga in tepele din Piata Victoriei marii corupti ai neamului, ajungi sa recunosti ca exista o problema MORALA in cazul casei pe care singur ti-ai dat-o in calitate de primar al Capitalei, atunci ce sa mai astepte lumea din acel moment de la tine? Iar aceasta declaratie - marturie a presedintelui a fost facuta chiar la inceputul primului sau mandat, imediat dupa ce Elena Udrea rezolvase intr-o singura zi cazul casei din Mihaileanu.

Priviti acum spre Constanda. Cred ca pana si Gigi Becali crapa de ciuda in fata unei asemenea lovituri data statului roman - 165 de milioane de euro despagubiri, dupa ce baiatul a mai incasat vreo 68 de milioane de euro deja din vanzarea unei bucati de pamant din lotul pentru care acum urmeaza sa fie despagubit din nou! Cine au fost artizanii acestui tun de proportii cosmice? Incepand de la Traian Basescu, Adriean Videanu si Sorin Oprescu pana la consilierii municipali care au reusit sa duca afacerea pana la capat, cu totii ar trebui sa scoata acum banii din buzunar. Altfel, ii veti scoate dumneavoastra, cei care oricum i-ati mai platit de cateva ori.

Dupa 21 de ani de esecuri, acum discutiile se poarta in jurul prezumarii caracterului licit sau ilicit al averilor si a confiscarii extinse. Ca si cum fix asta a lipsit pana ca sa se faca dreptate. Ca si cum asta ar albi-o pe Anastase de suspiciunea furtului la votul Legii pensiilor din Parlament. Ca si cum asta ar rezolva cazul casei din Mihaileanu, dosarul ALRO, Loteria sau i-ar finaliza procesele lui Adrian Nastase. Ca si cum ANI pana acum de asta s-a impiedicat si nu a adus in fata Justitiei cel putin un exemplu de demnitar care nu isi poate justifica averea.

Pentru a reveni de la teza formulata la inceput - intr-adevar este o problema a clasei politice, in intregul ei. Proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averii depus de PSD vorbeste de la sine. Social democratii nu au inclus in proiectul lor exact acuzatia privind coruptia politica. In rest, ramane cum ne-am inteles - corb la corb nu-si scoate ochii, chiar si acum cand s-a umplut paharul.

Daca noi nu vom fi in stare sa ne facem singuri dreptate, poate vom mai prinde ziua in care UE sa se implice cu adevarat in acest viespar de coruptie fara corupti. Sau daca nu, poate martienii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#justitie Romania coruptie, #politicieni coruptie averi justitie, #averi ilicite confiscate lege , #justitie