Marea miza a lui Liviu Dragnea. Romania non-UE

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 12:02
33662 citiri
Marea miza a lui Liviu Dragnea. Romania non-UE

Pentru Liviu Dragnea marea batalie nu e Codul fiscal. Aceea este perdeaua de fum pentru adevarata batalie contra-cronomentru, batalie care marcheaza astazi un moment foarte important.

Batalia esentiala este pentru hacuirea Justitiei, iar astazi se discuta la CSM avizul pentru noile proiecte initiate de cuplul Iordache - Nicolicea pentru modificarea Legilor Justitiei, dupa ce proiectul ministrului Toader, avizat negativ de CSM, nu a mai fost promovat de guvern ca initiativa legislativa.

Mi-e foarte greu sa cred ca proiectele ar putea fi avizate pozitiv de CSM dupa ce ele au fost respinse de imensa majoritate, la limita unanimitatii, de Adunarilor generale ale judecatorilor si procurorilor, o reactie chiar mai severa decat cea starnita de proiectul anterior al ministrului Toader.

Fata de precedenta avizare, a proiectului ministrului Toader, in tabara contestatarilor este si presedinta ICCJ, aflata sub atacul furibund al lui Calin Popescu Tariceanu, care cere nici mai mult nici mai putin decat excluderea din magistratura a dnei Tarcea.

In fata radicalizarii fara precedent a magistratilor, vad ca pana si Asociatia Magistratilor din Romania, prin presedinta Andreea Ciuca, om de baza al Antenei 3, a ajuns sa conteste proiectele, ceea ce este intr-adevar spectaculos.

De ce acest proiect este o oroare pentru justitie, au explicat Forumul judecatorilor, DIICOT, DNA, Parchetul general, vicepresedintele CSM Cristian Ban, intr-un interviu pentru Ziare.com: de la infiintarea parchetului special pentru anchetarea magistratilor, la crearea acelui CSM paralel misterios care va controla Inspectia judiciara, la conditiile tot mai restrictive pentru tinerii magistrati, la faptul ca procurorii si judecatorii vor putea candida pentru functii alese fara a iesi din magistratura sau ca presedintele este exclus din procedura de revocare a acestora.

Nimeni nu a putut sa explice cat de cat credibil cateva aspecte esentiale, de bun simt le-as spune. In primul rand, motivatia, cat timp orice modificare ar trebui sa raspunda unui fenomen, unei realitati care trebuie corectata.

Care este justificarea acestui zor nebun? Ce alta realitate, in afara interesului personal al lui Liviu Dragnea, impune ca aceste legi menite sa puna justitia sub control politic sa fie adoptate pana in decembrie? Ce statistica, ce studiu arata o crestere spectaculoasa a infractionalitii in randul magistratilor, astfel incat sa impuna existenta unui parchet distinct?

Exista vreun studiu care sa arate ca judecatorii tineri, pana in 30 de ani, comit un numar ingrijorator de erori judiciare, ca hotararile pronuntate de ei sunt desfiintate in procent ingrijorator de instantele superioare? Nimeni nu l-a vazut. Sau pentru politic este periculos valul de judecatori tineri, absolventi ai Institutului National al Magistraturii, cu o alta mentalitate, emancipati si cu independenta metabolizata?

Enervarea externa este vizibila. Intalnirea dintre vice-presedintele CE, Franz Timmermans, si ministrul Toader a fost, inteleg, una in termeni destul de severi.

In vara, ministrul a incercat sa-l fraiereasca pe dl Timmermans, asigurandu-l ca vor exista consultari cu toate partile interesate, in primul rand cu magistratii, lucru pe care vice-presedintele CE l-a salutat desigur, avertizandu-l insa pe ministru sa nu uite ce a promis.

Dar cum a iesit pe usa, dl Toader a trecut la smecherii, adica la bifarea unor consultari formale, nu reale, la modul cainii latra, ursul trece. Ceea ce nu inseamna doar ca nu si-a tinut cuvantul, ci l-a si luat de prost pe dl Timmermans, lucru pe care inteleg ca vice-presedintele CE l-a pus la punct acum.

Chiar comunicatul mestesugit al Ministerului Justitiei, prin simpla enumerare a temelor: MCV, legile justitiei, abuzul in serviciu, arata o discutie care nu l-a avantajat deloc pe dl Toader. Iar faptul ca CE ne trimite la Comisia de la Venetia pentru avizarea modificarilor Legilor Justitiei, este, in limbajul cunoscatorilor, o retrogradare.

Comisia de la Venetia, pe numele complet Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, este un organism al Consiliului Europei din care fac parte 60 de tari. Comisia de la Venetia rezolva problemele democratice inclusiv din tari precum Rusia, Georgia, Belarus, Turcia, adica tari aflate inca departe de criteriile Uniunii Europene pe care ar fi fost de presupus ca Romania le-a indeplinit. Sau din tari UE derapate, precum Polonia.

Iata-ne deci in rand cu Polonia, retrogradati la stadiul problematicii unor tari cu democratii discutabile. Trimiterea noastra oficiala la judecata Comisiei de la Venetia, ca la tribunalul corectional, arata ca pentru CE nu mai indeplinim cu adevarat standardele UE.

Din pacate insa nu cred ca acestea sunt argumente care sa-l opreasca pe Liviu Dragnea. Dimpotriva.

Il suspectez pe Liviu Dragnea si camarila sa ca ar fi foarte fericiti ca Romania sa fie aruncata afara din UE, pentru a scapa de belele gen MCV, standarde, transparenta, anticoruptie, integritate. Deja destabilizarea aceasta a Romaniei, incepand cu partea economica, tensiunile sociale pe care PSD le provoaca si le intretine de cand a ajuns la putere fac jocul Rusiei.

In schimb, cei care nu considera ca problema justitiei e importanta cred ca ar trebui sa se gandeasca foarte serios cum ar arata Romania non-UE, inclusiv cu toti romanii care ar fi obligati sa revina de la munca din strainatate pentru a isi gasi job-uri in economia gestionata de PSD.

Cei care nu au apasari principiale, care considera ca furtul nici macar nu e asa o mare problema cat timp hotul imparte prada si mai face cate ceva pentru comunitate, privesc in fata acest spectru al Romaniei non-UE?

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#modificare Legi Justitie , #justitie