Marturii in dosarul referendumului: Inculpatii povestesc cum au bagat voturile in urna pentru altii

Sambata, 01 Martie 2014, ora 10:44
6394 citiri
Marturii in dosarul referendumului: Inculpatii povestesc cum au bagat voturile in urna pentru altii

Simona Predut, inculpata in dosarul Referendumului, a declarat vineri in fata judecatorilor instantei supreme ca li s-a spus sa prezinte liste cu persoanele care nu se afla in tara si sa completeze datele si CNP-urile acestora la votul pentru demiterea presedintelui din 29 iulie 2012.

Simona Predut a spus ca este membru al PNL si a fost propusa sa faca parte din comisiile electorale de catre Dan Stana, impreuna cu care a participat in iunie 2012 la o sedinta in Piatra Olt, la care au participat primarul si viceprimarul comunei, membri ai USL.

"Am primit de la Costinel Dita o lista cu numele si CNP-urile unor persoane care urmau sa voteze cu urna mobila. Cand mi-a fost inmanata lista era prezent si Marius Predut si un al membru al sectiei de votare, Marian Florescu. I-am dat lui Costinel Dita mai multe nume cu persoane plecate din tara. Ne-a spus ca pentru persoanele pe care nu le gasim acasa sa completam datele si CNP-urile. Nu stiu cine a bagat voturile in urna", a declarat Predut.

Interceptari in dosarul referendumului: Ce s-a vorbit la PNL e instigare la infractiune!

Ea a mai povestit ca la finalul zilei s-a constatat ca voturile din urna sunt mai multe decat persoanele care au votat, prin urmare cineva de la sectia de votare a semnat pentru a fi totul egal.

"Eu am dedus ca doamna presedinte de sectie a luat aceasta decizie, ca cineva sa semneze in numele unor persoane, pentru a se realiza o egalitate semnaturi-voturi. Nu stiu cine a falsificat, ca nu eu sau Marius Predut, sau Constanta Trita, care se afla la masa presedintelui. Eu nu am observat cand s-au introdus voturi suplimentare in urna", a mai spus Simona Predut.

Sotul acesteia, Marius Predut, condamnat cu suspendare pentru frauda electorala, a spus vineri ca a fost sunat cu o saptamana inainte de referendum de consilierul PSD la Piatra Olt, Costinel Dita, pentru a fi convocat la o sedinta care a avut loc cu cateva zile inaintea Referendumului.

Dosarul referendumului a inceput cu o amanare: Zeci de inculpati nu aveau avocat

In cadrul acestei sedinte li s-a spus ca toti cei care se afla in strainatate sa fie trecuti pe listele suplimentare.

In ziua referendumului, impreuna cu sotia sa s-au deplasat la persoanele care se aflau pe o lista tiparita, primita de la Costinel Dita, si acolo unde nu gaseau pe nimeni acasa, votau pentru ei.

Vicepremierul Liviu Dragnea, inculpat in acest dosar, nu a fost prezent la termenul de vineri de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Marius si Simona Predut, cei doi inculpati din dosarul fraudarii referendumului care si-au recunoscut vinovatia, au fost condamnati pe 27 ianuarie de magistratii ICCJ la cate un an si patru luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

De asemenea, instanta a decis desfiintarea partiala a listei electorale de la sectia de votare 105 din Piatra-Olt, precum si anularea a opt buletine de vot pe numele: Liuta Raul Costache, Gina Dobeanu, Elisabeta Prodan, Daniel si Geanina Pitigoi, Alin Florin Rad, Daniela si Marinel Durbaca.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Dosarul referendumului - Consilier PSD: Stateam in fata sectiilor, supravegheam sa nu se faca presiuni

Marius si Simona Predut au fost condamnati cu suspendare, cu un termen de 3 ani si sase luni sub supraveghere, avand in vedere faptul ca acestia si-au recunoscut vinovatia.

Avocatul a invocat "slaba instruire a persoanelor din mediul rural"

Astfel, la un termen anterior al procesului, avocatul lui Marius Predut a invocat faptul ca acesta "a fost instigat si constrans" sa fraudeze listele electorale de catre conducerea localitatii unde acesta domiciliaza.

De asemenea, avocatul a mai spus ca nivelul slab de instruire din mediul rural si necunoasterea legii favorizeaza acest gen de infractiune.

Marius si Simona Predut au fost membri in Biroul Electoral al sectiei de votare 105 in orasul Piatra Olt, ei fiind acuzati de savarsirea infractiunilor de falsificare prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#dosar Referendum inculpati condamnare, #frauda referendum 2012 voturi, #voturi falsificate referendum 2012, #Liviu Dragnea frauda referendum , #justitie