Miza Toba - DIPI: monstrul dopat cu bani si informatii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 03 Septembrie 2016, ora 06:46
16725 citiri
Miza Toba - DIPI: monstrul dopat cu bani si informatii

De cand cu cererea de incepere a urmaririi penale a DNA pe numele lui Petre Toba, asistam la o inflatie de scenarii si teorii ale conspiratiei atat de luxuriante si contradictorii cum rar am avut parte sa vad.

Nu voi pierde vremea sa fac o insiruire a lor, dar elementul comun pare sa fie teza rupturii iremediabile dintre SRI si DNA, atat de iremediabila incat o si vezi pe Codruta Kovesi fugarindu-l cu toporul pe Florian Coldea. Bietul Petre Toba e, adicatalea, doar o victima colaterala a acestei sangeroase haituieli in binomul destramat.

Asa o fi. Cine sunt eu sa contrazic oameni bine informati si/sau cu imaginatie fecunda? Am observat demult ca in Romania, inevitabil, scenariul bate faptele cu atat mai zdrobitor cu cat este mai socant, mai greu de crezut si mai putin argumentat.

Faptele certe sunt extrem de plicticoase pentru o tara de oameni si analisti atat de ageri la minte incat vad in profunzimea oricarei consipiratii din prima clipa ca intr-o apa limpede de munte si servicii atat de proaste incat concep conspiratii vizibile si din avion. Cum se face ca aceiasi oameni perspicace la limita genialului se plang ca aceste servicii atat de tampe conduc tara de la un capat la altul pana in cele mai mici detalii, mi-e mai greu sa inteleg. Dar, din nou, cine sunt eu sa inteleg asa ceva?

Eu raman cu faptele seci si plicticoase. Si ele spun spun ca DIPI (Departamentul de Informatii si Protectie Interna) este un serviciu secret aflat practic dincolo de orice control. Nu spun ca SRI si SIE sunt controlate in Parlament asa cum ar trebui, macar pentru faptul ca verificarea lor se face in functie de documentele si analizele pe care tot ele le furnizeaza. Dar, cat de cat, exista cate o comisie, cineva mai intreaba cate ceva. Exista o reglementare, o procedura, un cadru legal.

In cazul DIPI, asa ceva nu exista. Serviciul acesta secret este complet dincolo de orice control, in afara minstrului de interne si, intr-un fel, al premierului, avand in vedere ca din 2012, prin decizia lui Victor Ponta, prim-ministrul numeste seful DIPI, cu rang de secretar de stat. Si, atentie, vorbim despre practic serviciul secret cu cea mai mare baza de culegere a infomatiilor din tara. De ce? Nu stiu daca SRI are un acoperit sau descoperit pana in ultimul catun, dar pana si in ultimul catun exista un sef de post care stie cam tot ce misca in orice ograda din "parohia"sa.

Cat de mare este forta acestui serviciu si ce forta uriasa da el ministrului de Interne o arata batalia teribila pentru aceasta functie. Va aduceti aminte iarna lui 2009, cand au picat ca popicele doi ministri de interne, Oprea si Dragnea, tocmai pe motiv de DIPI? Va aduceti aminte declaratiile lui Vanghelie despre arhiva DIPI pe care voia sa puna mana cu orice pret?

Ei bine, potrivit informatiilor mele, acest serviciu secret are anual pe mana fonduri de aproximativ 2 milioane de euro pentru obtinere de informatii. "Decat". Folosirea acestor fonduri nu este verificata de nimeni din exterior niciodata, nici macar formal. Singura verificare e a unei comisii interne. Prima verificare externa a fost a DNA si ce au gasit procurorii am vazut. Si probabil ca ceea ce am citit in comunicatul Directiei anticoruptiei este doar varful iceberg-ului.

Si mai e un aspect pe care toata lumea pare sa-l fi uitat. De cand cu decizia CCR privind supravegherea tehnica in dosarele penale, aceea care a marcat, nu-i asa?, eliberarea DNA de sub jugul SRI (asa am citit eu in presa de la oameni foarte bine informati si mai ales perspicace), supravegherea tehnica a trecut la organul de urmarire penala, deci la DOS (Directia de Operatiuni Speciale) din MAI. La politisti.

Singurul parchet care isi face propriile supravegheri tehnice, absolut independent de DOS, cu pretul scoaterii politistilor din investigatii, dupa cum spunea dna Kovesi intr-un interviu pentru Ziare.com, este DNA. Dar toata supravegherea tehnica solicitata de DIICOT si de parchetele teritoriale trece pe la DOS. Dar asta cu o tusa de abuz.

Pentru ca ministrul Toba a refuzat sa desemneze cei 40 de politisti care ar fi trebuit detasati la DIICOT si Parchetul General pentru a face supravegherea. A semnat cu greu, cu trei luni intarziere, numai pentru DNA. Dar pentru DIICOT si parchetele teritoriale totul trece pe la DOS. O fi drum lung sau scurt de acolo pana la DIPI?

Eu zic ca e foarte, foarte scurt, si daca banii pentru operatiuni sunt folositi asa cum am vazut in comunicatul DNA, oare informatiile detinute de DIPI, inclusiv rezultate din supravegherea tehnica, cum or fi folosite? Si inca un detaliu: pana la decizia CCR, DIPI mai lucra cu parchetele pentru filaj si interceptare. Acum nu mai are voie. Cu aparatura SRI se stie exact ce e. Dar aparatura DIPI? O fi donat-o DOS? O mai foloseste?

Si atunci, intreb si eu, oare s-o justifica sau nu curatenia declansata de DNA la DIPI, care se profileaza ca un monstru dopat cu bani si informatie necontrolata si necontrolabila legal? E important de facut acolo un drenaj? N-ar fi oare important de schimbat statutul acestui servicu secret atat de putin controlat?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#DIPI Toba DNA, #DIPI interceptari SRI , #justitie