Multumim, Frans Timmermans! CCR, esti gata s-o incasezi?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 11:16
68331 citiri
Multumim, Frans Timmermans! CCR, esti gata s-o incasezi?

Efortul urias, concertat si fara precedent al Comsiei Europene si al principalelor 12 tari partenere ale Romaniei, inclusiv SUA, nu a ramas fara efect. Amorsarea optiunii nucleare care a fost adusa la cunostinta guvernului pare sa fi ingropat ordonantele de urgenta pe justitie in acest moment.

Ultimele linii de aparare in fata Estului Salbatic. Optiunea nucleara

Mecanismul e simplu si are doua personaje centrale: Viorica Dancila si Tudorel Toader. Cand Frans Timmermans a pus pe masa optiunea nucleara si chiar a amorsat-o, lucrurile au devenit foarte clare: daca guvernul va adopta macar una dintre cele doua OUG puse la cale, privind modificarea Codului penal si cea privind completurile de cinci ale ICCJ, in 48 de ore, fara nicio consultare prealabila, fara nicio alta somatie, va fi activat articolul 7. Avertismenul a fost dublat de scrisoarea ferma a celor 12 state partenere ale Romaniei, inclusiv SUA.

Indiferent cat au mintit-o Dragnea si valetul sau Victor Negrescu ca e de bine, ca la Bruxelles sunt doar vreo 4 obiectii minore si treaba e aranjata, Viorica Dancila a inteles in direct de la Frans Timmermans ca situatia e una limita. Asa cum a inteles, mai usor si mai repede, ce-i drept, si Tudorel Toader.

Daca unul dintre cei doi ar fi avut probleme penale personale, probabil ca nu le-ar fi pasat foarte tare de ceea ce ar fi urmat dupa adoptarea OUG, asa cum e in cazul lui Dragnea. Maioul libertatii personale e intotdeauna mai aproape decat camasa electorala, ce sa mai vorbim de sacoul interesului national.

Dar Dancila si Toader nu au asemenea probleme, asa ca niciunul nu a vrut sa-si asume costul consecintelor care se anuntau devastatoare. Pentru ca ei le-ar fi decontat, fara indoiala, ca actori pricipali ai ordonatelor.

Spre furia lui Dragnea, au dat inapoi, de unde si declaratiile furbunde ale liderului PSD, vineri, la Calarasi, mai cu perdea la adresa Vioricai Dancila si foarte direct impotriva lui Tudorel Toader: "Nu au dat ordonantele si nici nu cred ca aveau intentia sa le dea. A fost o greseala a PSD ca am crezut in unii care au spus ca vor da odonantele. Nu putem lasa sa se discute de teme parazite luni de zile".

Cat timp Comisia Europeana sta cu degetul pe tragaci, nu cred ca dna Dancila va face vreo miscare. E drept ca actuala CE e pe final de mandat, insa in viitoarea comisie, presedinte va fi ori chiar dl Timmermans, ori popularul Manfred Weber, adica o varianta la fel de critica pentru PSD.

Iar dna Dnacila nu poate fi schimbata din functie. Daca Dragnea se apuca sa mai dea jos un premier, al treilea, PSD face explozie. Iar dna Dancila nu este dispusa sa se arunce in cap pentru Dragnea.

Fara aceste OUG, Liviu Dragnea mai are o singura carte de jucat pentru a fi sigur ca nu risca sa intre la puscarie in dosarul "Bombonica".

Apelul se apropie de sfarsit, pe 15 aprilie ar trebui sa fie ultimul termen, avocatilor li s-a spus sa se pregateasca sa puna concluzii, iar daca pe dl Dragnea iar il iau salele, ca inainte de termenul precedent, procesul se poate incheia si fara sa fie audiat sau instanta se poate duce la patul bolnavului.

Suspiciunile din coincidentele pacientului Dragnea

Pe 10 aprilie insa, CCR a fixat termenul pentru judecarea sesizarii facuta de Florin Iordache in privinta unui conflict de natura constitutionala privind completurile specializate pe coruptie care nu au existat la ICCJ.

CCR discuta pe 10 aprilie sesizarea lui Iordache in cazul completurilor specializate. Dragnea are termen pe 15 aprilie

Daca CCR va admite sesizarea, completul de 3 judecatori al ICCJ care l-a judecat pe Dragnea va fi considerat nelegal pentru ca nu era specializat, hotararea de condamnare ar putea fi desfiintata, iar procesul ar putea fi reluat de la zero, fara nicio sansa de finalizare inainte de implinirea termenului de prescriptie.

Sigur ca nu Dragnea ar fi singurul beneficiar, ci toti cei care au fost judecati de completuri de 3 ale ICCJ si nu au inca hotarare definitiva, adica mai pot ridica exceptia pe care a ridicat-o deja Dragnea in procesul lui, dar avand in spate decizia CCR, sau au fost condamnati definitiv, dar nu vor fi trecut mai mult de 30 de zile de la comunicarea hotararii, adica mai pot exercita contestatia in anulare.

Ca sa admita aceasta sesizare, CCR ar trebui sa comita un abuz monstruos:

1. Calea aleasa este a unui conflict intre institutii desi, in mod evident, e vorba despre interesul unei persoane. Cauza personala a lui Dragnea a ajuns la CCR prin folosirea Camerei Deputatilor pe o cale rezevata doar puterilor in stat. Asta dupa ce o alta institutie, Sectia speciala pentru magistrati din PICCJ face presiunui asupra ICCJ prin adresa referitoare la completuri, caz aflat deja in atentia CSM.

2. CCR ar trebui sa incalce doua decizii definitive ale completurilor de 5 ICCJ incarcate cu autoritate deplina de lucru judecat, dar si Legea 304/2004 care spune ca ICCJ poate constitui completuri specializate, spre deosebire de celelalte instante care trebuie sa le constituie.

Exclusiv Cum pune Dragnea "pistolul" la tampla ICCJ. O adresa SS cu iz de amenintare

Judecatorii CCR ar trebui sa stie deja ca sunt complet decredibilizati in Europa. Ca sunt priviti fix asa cum in majoritatea lor chiar sunt: niste politruci mediocri care executa ordine politice ambalate in decizii definitive care distrug statul roman. Da, asa sunt priviti si ei stiu asta.

Doar ca de aceasta data, CCR ar trebui sa stie ca se apropie de optiunea nucleara fara precedent, chiar in privinta ei. Sa nu se amageasca nimeni ca europenii nu inteleg. Da, guvernul ii minte non-stop, le trimite numai informatii false, nu au acces la documente traduse. Dar au reusit sa inteleaga si ca sunt mintiti, si care e adevarul, si ca spalatorul de cadavre e CCR. Cine mizeaza pe faptul ca europenii n-au inteles se inseala.

Iar la Bruxelles se ia in calcul, pentru prima data, ca la CJUE sa fie pusa in discutie o decizia CCR, mai precis aceea privind completurile de 5 pentru ca aduce atingere intereselor financiare ale UE prin desfiintarea hotararilor de condamnare pentru infractiunile referitoare la fondurile europene prevazute in Directiva PIF.

Este ceea ce intentioneaza sa puncteze si ICCJ in intrebarea preliminara pe care intentioneaza sa o adreseze CJUE.

Fara indoiala ca exact, dar exact acelasi lucru se va intampla si in cazul desfiintarii hotararilor completurilor de 3 judecatori pe motiv de nespecializare.

Eu inteleg ca 3 dintre judecatorii CCR isi incheie mandatul anul acesta. Si cel putin doi dintre ei nu vor sa se duca la pensie si nici in vreo activitate privata pe piata libera. Unul dintre ei este chiar raportorul din dosarul completurilor de trei, Petre Lazaroiu, cel cu mandat neconstitutional.

Dar restul de 6 raman in CCR. Isi asuma ca pentru Dragnea sa intre in istoria UE ca prima Curte Constitutionala pusa la zid? Unii dintre ei sunt fosti magistrati, mai au cate ceva de aparat din trecutul lor.

Deja situatia CCR este precara, avand in vedere cazul Codrutei Kovesi de la CEDO, care va fi judecat pe fond cu prioritate, iar in cazul unei foarte probabile admiteri nu are cum sa nu ciobeasca firma CCR.

Isi va suma CCR sa se faca sigura tandari, sa intre in antologia rusinii istoriei dreptului pentru a-l salva pe Dragnea? Aceasta e pana la urma intrebarea.

Drept la replica din partea dlui Victor Negrescu:"Elementele mentionate in acest articol nu reflecta adevarul. Primul ministru al Romaniei a cunoscut mereu situatia reala inclusiv gratie discutiilor directe purtate cu Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. De altfel atat Comisia Europeana cat si Guvernul Romaniei au salutat schimburile de puncte de vedere organizate la nivel tehnic. Mentionez ca este regretabil faptul ca in elaborarea acestui articol dar si in altele ce fac referire la numele meu nu am fost contactat pentru un punct de vedere conform normelor profesionale. Cu toate acestea respect pozitia oricarui jurnalist chiar daca informatiile date nu sunt reale."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Dragnea ordonante Justitie, #CCR completuri ICCJ , #justitie