Numarul membrilor UNJR ramane secret: Dana Girbovan refuza sa desluseasca misterul ONG-ului care lucreaza la modificarea Legilor Justitiei

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 13:03
17927 citiri
Numarul membrilor UNJR ramane secret: Dana Girbovan refuza sa desluseasca misterul ONG-ului care lucreaza la modificarea Legilor Justitiei
Foto: Facebook / Dana Girbovan

Una dintre cele mai ascultate voci in comisia speciala care modifica Legile Justitiei este cea a reprezentantului Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), cu toate ca nu este clar pe cine reprezinta aceasta asociatie profesionala, iar presedintele ei refuza cu indarjire sa dezvaluie cati membri are.

In dezbaterile din comisia speciala s-a intamplat de mai multe ori ca pozitiile sustinute de UNJR sa fie acceptate de politicienii PSD-ALDE-UDMR din comisie desi intrau in contradictie cu cele sustinute de reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), institutia care reprezinta in mod oficial interesele intregului corp al judecatorilor si procurorilor, si care contesta anumite schimbari.

Prin urmare sunt legitime intrebarile: Cine este UNJR si interesele cui le reprezinta in comisia speciala care modifica legile ce vor guverna de acum inainte activitatea judecatorilor si procurorilor? De ce politicienii din majoritatea guvernamentala ii acorda sustinere, tinand cont de felul in care au decurs dezbaterile din comisia speciala?

Pe site-ul UNJR nu exista o rubrica speciala cu informatii despre conducerea uniunii sau numarul de membri, iar pe pagina de Facebook a UNJR nu scrie decat ca face parte din categoria ONG-urilor.

Conform relatarilor din presa, presedintele UNJR este judecatorul Dana Girbovan, desi pe contul acesteia de Facebook informatia nu apare, iar comunicatele de presa postate pe site nu sunt semnate de vreun membru din conducerea uniunii.

De ce atata lipsa de transparenta? De ce atata mister?

Danilet: Singurul reprezentant al celor 7.000 de judecatori este CSM

Judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM si fondator al UNJR, a sustinut ca uniunea nu are mai mult de 3 membri activi si i-a cerut public Danei Girbovan "sa dezvaluie public numarul si lista cu membrii UNJR despre care pretinde ca sunt judecatori, precum si data ultimei adunari generale pe care a tinut-o si prin care a fost mandatata sa mearga la Parlament in numele acestor membri".

"Doamna Girbovan nu este sefa judecatorilor sau reprezentantul judecatorilor, asa cum este prezentata de o parte a presei. Ea este presedintele unei asociatii neguvernamentale intitulata 'Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) ' a carei componenta si al carei numar de membri este necunoscut (acum vreo trei ani numarul membrilor era sub 100 si toti erau judecatori).

Ca urmare a pozitiilor publice repetate indreptate impotriva unor institutii ale statului si a unor categorii de magistrati, doamna Girbovan si-a pierdut sustinerea din partea multor membri si a unor simpatizanti nemembri.

Personal nu mai fac parte din UNJR (am fost in echipa care a decis infiintarea ei si am fost purtator de cuvant al acesteia in urma cu cativa ani), iar pozitiile doamnei Girbovan nu au nicio legatura cu interesele mele si ale celorlalti judecatori - nici macar ale celor clujeni, in randul carora isi desfasoara activitatea - in raport cu proiectele vizand legile justitiei: noi ne-am exprimat clar in adunarile generale, optand pentru respingerea lor in totalitate.

Numarul magistratilor din justitie este de 7.000, iar singurul reprezentant oficial al tuturor acestora este CSM. Pozitiile unor ONG-uri de magistrati care sunt contrare celor ale adunarilor generale ale instantelor si parchetelor reprezinta o anomalie de sistem menita sa genereze confuzii si neincredere in Justitie", a scris pe Facebook judecatorul Cristi Danilet.

Girbovan: Nu dau socoteala in afara membrilor asociatiei despre ceea ce fac

In replica, judecatorul Dana Girbovan a postat un lung raspuns pe Facebook, in care a facut o trecere in revista a activitatii UNJR din ultimii ani, refuzand insa sa dezvaluie cati membri are uniunea.

"UNJR este o asociatie profesionala a judecatorilor fondata in 2007, membrii fondatori fiind doua asociatii profesionale locale si doi membri individuali. (...) Activitatea UNJR a avut, inca de la infiintare, recunoastere si impact national si international si a adus imbunatatiri incontestabile sistemului judiciar. (...)

Propunerile UNJR de modificare a legilor justitiei nu doar ca au fost discutate pe forumul asociatiei, dar au fost trimise la toti judecatorii din tara, carora le-am cerut sa vina cu critici si comentarii la ceea ce am dorit sa propunem, ori cu propuneri noi de modificari. In tot acest demers am tinut cont de toate sugestiile pe care le-am primit din partea judecatorilor care si-au exprimat un punct de vedere. (...) Niciodata nu voi da socoteala de votul membrilor UNJR in afara organizatiei", a scris, printre altele judecatorul Dana Girbovan pe Facebook.

Contactata marti de Ziare.com cu speranta ca va dezvalui in sfarsit cati membri are UNJR, judecatorul Dana Girbovan a evitat din nou sa faca acest lucru. "Am raspuns la intrebare prin postare", ne-a declarat aceasta.

Intrebata cum s-au decis in cadrul uniunii pozitiile publice asumate in comisia speciala care modifica Legile Justitiei, presedintele UNJR ne-a raspuns: "S-au decis, conform statutului, in Comitetul Executiv al asociatiei. Asa facem de fiecare data".

De asemenea, intrebata insistent de ce tine secret numarul membrilor UNJR, Dana Girbovan a sustinut ca "nu este niciun secret".

"Asa cum am mai spus, eu de 10 ani asta fac si nu dau socoteala in afara membrilor asociatiei despre ceea ce fac. Este un principiu la care tin foarte mult si la care n-o sa renunt, in urma oricarei presiuni publice", a subliniat magistratul.

Si, totusi, nu este dreptul legitim al cetatenilor de a sti ce reprezentantivitate are o asociatie care lucreaza in Parlament la modificarea Legilor Justitiei?

"In ce priveste chestiunea reprezentativitatii, am mai spus prin postarea pe care am facut-o si mai spun: O asociatie profesionala nu este nici CSM, nu este nici sindicat. Recunoasterea, nu reprezentativitatea, UNJR in relatiile institutionale, in planul public, nu au fost date si nu vor fi niciodata date de numarul membrilor (de aceea spun ca el este irelevant), ci de actiunile pe care le-am facut si de argumentele pe care le-am adus. Despre asta este vorba", ne-a mai spus Dana Girbovan, precizand totodata ca "este foarte bine ca exista mai multe voci in sistem".

"Pe problemele importante, asociatiile uneori au fost unite, de foarte multe ori pe chestiuni delicate au avut opinii diferite. Pana la urma in asta consta libertatea de exprimare", a conchis judecatorul.

Prima dintre Legile Justitiei a trecut la vot luni seara in Camera Deputatilor, urmand sa ajunga la Senat, care e camera decizionala, iar a doua a trecut de comisia speciala, care dezbate miercuri a treia lege din pachet.

In contextul tensiunilor generate in societatea romaneasca de modificarile la Legile Justitiei, Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis, in premiera, sa ceara Romaniei sa prezinte informatii in legatura cu modificarile la Legile Justitiei, care sa fie analizate la reuniunea din martie.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a fost chemat sambata de Comisia de la Venetia sa explice singur ce face cu Legile Justitiei din Romania.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Dana Girbovan membri UNJR, #UNJR legile justitiei , #justitie
Comentarii
Poza cop4you
cop4you
rank 5
S
Stan
rank 1
Garbovanca cu ONG-ul fantoma, vrea sa "garboveasca" Justitia!