O noua Proclamatie de la Timisoara: Fara penali in demnitati publice, referendum anticoruptie

Duminica, 05 Februarie 2017, ora 14:08
25510 citiri
O noua Proclamatie de la Timisoara: Fara penali in demnitati publice, referendum anticoruptie
Foto: Facebook/Krumenacker Anton Robert

Aproape 40.000 de oameni au protestat, sambata seara, in Timisoara, fata de ordonanta privind modificarea codurilor penale.

Cu acest prilej, Initiativa Timisoara, o miscare civica formata in jurul protestelor #rezistam, a citit o proclamatie care contine opt puncte, informeaza Adevarul.

  • 1. Ca de acum inainte niciun guvern, indiferent de coloratura politica, sa nu mai repete vreodata vreo Ordonanta 13;
  • 2. Organizarea unui referendum anticoruptie;
  • 3. Controlul de constitutionalitate al legilor si ordonatelor de urgenta sa se realizeze si la initiativa directa si neintermediata a cetatenilor;
  • 4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curtii Constitutionale pentru suspendarea aplicarii actelor normative susceptibile de incalcare a Constitutiei;
  • 5. Depolitizarea functiilor publice si ocuparea lor doar prin concurs;
  • 6. Stabilirea incompatibilitatii intre functiile executive si legislative;
  • 7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penala a demnitarilor;
  • 8. Fara penali in demnitatie publice.

"Initiativa Timisoara este o noua miscare civica. Cand STATUL DE DREPT este in pericol, avem datoria sa il aparam! Pentru a-l putea apara, legea trebuie sa ne permita, noua cetatenilor, sa intervenim in mod legitim in procesul decizional. Prin adoptarea unor acte normative contrare principiilor STATULUI DE DREPT este evident ca acest guvern este ostil poporului sau", se arata in proclamatia miscarii.

Proclamatia de la Timisoara este un document programator adoptat la Timisoara in 12 martie 1990. A fost redactat in urma manifestatiei populare din Piata Operei inceputa cu o zi inainte. George Serban, mai tarziu deputat PNTCD de Timis, initiatorul Proclamatiei de la Timisoara si al declararii zilei de 16 decembrie ca zi nationala de lupta impotriva totalitarismului, a fost inspirat in demersul sau de colaboratoarea sa, Alexandra Indries.

Cea mai bine cunoscuta cerere a documentului este punctul 8, care solicita ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Roman sau al Securitatii sa nu aiba dreptul de a lucra in functii publice pe o perioada de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punind accent mai ales pe functia de presedinte. Aceasta interdictie se numeste lustratie.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#proclamatie Timisoara , #justitie