Operatiunea protocoale: demonizati si distrugeti!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 10:16
45975 citiri
Operatiunea protocoale: demonizati si distrugeti!

De ce trebuie amnistie? De ce trebuie revizuire? De ce trebuie alungat Augustin Lazar? Asaltul fara precedent asupra Justitiei se bazeaza pe niste manipulari perfect conduse spre statutul de obsesii nationale axiomatice, chiar daca nimeni nu a dovedit vreodata nimic ilegal in privinta lor.

Cea mai grava este chestiunea protocoalelor dintre SRI si PICCJ respectiv ICCJ, un exemplu de manipulare demn de manual. Este mostra demonizarii, fara absolut nicio fundamentare legala, pana la transformarea in justificarea oricarui abuz anti-justitie.

Exista o singura hotarare judecatoreasca, a Curtii Militare de Apel, care anuleaza niste probe pe motiv ca au fost obtinute in baza protocoalelor considerate nelegale. Dar exista si zeci, poate sute de alte hotarari pronuntate dupa desecretizarea protocoalelor si care valideaza probe obtinute prin aplicarea lor.

In primul rand, ar trebui sa ne intrebam care este natura juridica a acestor protocoale? Ca nu sunt acte administrative in sensul legii contenciosului a stabilit deja instanta Curtii de Apel Bucuresti (CAB).

In aceste conditii, dupa cum le spune si numele si dupa cum arata prof. univ. dr. Simina Tanasescu, protocoalele sunt "simple intelegeri incheiate intre institutii" si care, evident, nu sunt opozabile decat in relatia dintre cele doua institutii, fara vreo valoare normativa.

Ca sa intelegem mai bine, daca doi soti, casatoriti in baza Codului Civil, hotarasc sa incheie o intelegere intre ei, cine duce gunoiul, cine duce si cine ia copiii de la scoala, cum se impart banii, cine spala vasele etc, asta nu inseamna ca ei adauga la Codul Civil sau ca intelegerea lor trebuie aplicata in familia vecinilor, ci doar ca in relatia dintre ei si numai in relatia dintre ei au stabilit niste reguli pentru gestionarea relatiei bilaterale in cadrul stabilit de Codul Civil.

Protocoalele aveau ca scop stabilirea unui mod de lucru prin care institutiile colaborau pentru realizarea legii penale, nu impotriva ei, nu pe langa ea. In cadrul echipelor mixte, politistul, procurorul, ofiterul SRI aveau roluri bine definite conform legii, asa cum era ea inainte de decizia CCR care a interzis SRI sa mai realizeze supravegherea tehnica in dosarele penale.

Cum decurgea in mod concret colaborarea a explicat procurorul sef al Parchetului Tribunalului Brasov, Claudiu Sandu. Eliminarea acestei colaborari in locul careia nu a fost pus nimic altceva, din punct de vedere tehnic, a fost prima lovitura grea data Justitiei.

Iar in ceea ce-i priveste pe judecatori, ei si numai ei stabileau ce probe luau in considerare. Daca judecatorul considera ca o proba a fost obtinuta intr-un mod care contravenea Codului de Procedura, o elimina, asa cum o elimina si acum.

Exista vreun judecator care sa poata spune ca a fost chemat intr-un birou si i s-a impus o solutie de catre SRI? Exista vreun judecator care sa poata spune ca a fost santajat cu un dosar la DNA? Eu nu am auzit nici macar unul.

O colaborare normala, cu reguli precise, este intotdeauna preferabila uneia haotice. De ce erau secrete protocoalele? Dintr-un reflex institutional, in opinia mea. Dar daca nu ar fi fost secrete, daca ar fi fost pubicate in Monitorul Oficial de-a dreptul, ce s-ar fi schimbat pana la decizia CCR privind interceptarile? Nimic.

Daca in aplicarea protocoalelor au fost comise abuzuri punctuale, ele trebuie dovedite si sanctionate, dar vad ca pe nimeni nu intereseaza aceasta abordare, pentru ca manipularea are nevoie de obsesii, nu de probe.

Si cum se face ca unele protocoale sunt demonizate, in timp ce semnatarii celor incheiate de Inspectia Judiciara cu SRI in 2016, Lucian Netejoru si Gheorghe Stan, au fost recompensati cu o ordonanta de urgenta destinata exclusiv reinstalarii lor in functiile din care au semnat protocoalele?

O alta manipulare se refera la santajarea magistratilor cu dosare penale. Au fost mii, spune Inspectia Judiciara! Da, au fost mii, pe masura apetitului pentru procese al romanilor.

Ceea ce s-a intamplat si cu sesizarile impotriva magistratilor. "Niciun inculpat nu a evitat sa depuna plangere impotriva politistului care a inregistrat dosarul penal, a procurorului care a exercitat actiunea penala si a judecatorului sau judecatorilor - fiindca in complet sunt mai multi judecatori - care pasamite in mod abuziv i-au condamnat. Si asa avem noi mii de dosare in baza liberului acces la justitie care este inteles in aceasta maniera penibila de anumite persoane", a explicat Augustin Lazar.

Imensa majoritate a acestor dosare nu a avut nicio urmare, magistratii in cauza nici nu au stiut de ele, au fost clasate, dar legea impunea deschiderea unui dosar in rem in baza sesizarii.

Alt exemplu il reprezinta fotografiile de la intalnirile generalului Dumitru Dumbrava cu judecatorii, sugerandu-se ca acolo se puneau la cale cine stie ce nenorociri. Au participat la ele zeci de judecatori, inclusiv mari luptatori pentru drepturile inculpatilor, precum dna Costiniu, au fost organizate in logistica pusa la dispozitie de Lia Savonea la CAB, si totusi nimeni nu a spus ca acolo s-ar fi discutat ceva nelegal.

De fapt, problema "binomului" cu protocoalele lui cu tot a fost eficienta. Concentrarea resurselor statului in lupta cu infractionalitatea a inceput sa dea roade. Tot aud ca e foarte bine ca procurorii trebuie sa munceasca mai mult. Deci e foarte bine ca infractiunile au devenit mai greu de probat si infractorii mai greu de prins?

Aceasta concentrare eficienta a resurselor a trebuit distrusa cu efectele ei cu tot. Iar premisa distrugerii este demonizarea, abolirea argumentului si a faptelor prin inlocuirea cu o emotie coborata direct din traumele istoriei recente a Romaniei, inainte de 1989.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#procoale SRI PICCJ, #dosare penale magistrati , #justitie