Parchetul Inaltei Curti a instrumentat 2.800 de dosare cu ajutorul SRI in 2015 - surse

Joi, 10 Martie 2016, ora 18:45
2108 citiri
Parchetul Inaltei Curti a instrumentat 2.800 de dosare cu ajutorul SRI in 2015 - surse
Foto: Pexeles

La nivelul Parchetului instantei supreme au existat anul trecut 2.800 de dosare instrumentate cu sprijinul SRI si trimise in judecata.

Aceste dosare sunt din intreaga tara si nu se refera la cauzele DNA si DIICOT in care se regasesc interceptari efectuate de specialistii Serviicului Roman de Informatii (SRI), au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Seful CCR: Nimeni nu scapa nepedepsit. Nici in Anglia nu se fac interceptari (Video)

Deja, inculpati din 11 dosare ale Directiei Nationale Anticoruptie au invocat neconstitutionalitatea interceptarilor facute de alte persoane decat procurorii si politistii judiciari, constatata in 16 februarie de Curtea Constitutionala si publicata miercuri, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Concret, precizeaza sursele citate, este vorba de solicitari prin care se cere judecatorilor sa tina cont de decizia Curtii Constitutionale in cazul acelor inculpati pentru care plaja probatorie cuprinde si interceptari efectuate de SRI.

Sorin Oprescu, trimis in judecata in noiembrie pentru fapte de coruptie, a introdus joi la Curtea de Apel Bucuresti o astfel de cerere.

Reactia SRI dupa decizia CCR: Are un impact cert asupra securitatii nationale (Video)

Curtea Constitutionala a decis, pe 16 februarie, ca articolul 142, alineatul 1, din Codul de procedura penala, potrivit caruia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutional.

Decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia este neconstitutional articolul din Codul de procedura penala in baza caruia se faceau interceptari de catre SRI in cercetari penale, se aplica dosarelor aflate pe rol, conform motivarii CC publicate miercuri.

Fara interceptari SRI in dosare penale: Doi judecatori CCR au facut opinie separata

Procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat miercuri seara, la Digi 24, ca exceptia de neconstitutionalitate a interceptarilor SRI a fost deja invocata in dosare ale DNA dupa 16 februarie, ramanand ca judecatorii sa decida daca aceste probe au fost legal administrate.

Reactia Ministerului Public dupa decizia CCR privind interceptarile facute de SRI

"Categoric la momentul administrarii acestor probe procurorii DNA au respectat legea. (...) Faptul ca o anumita proba a fost administrata in conformitate cu legea si ulterior a aparut o decizie a Curtii Constitutionale nu ar trebui sa aiba un efect asupra probelor legal administrate", a declarat Kovesi.

Sefa DNA a mai aratat ca folosirea interceptarilor tine de normele de procedura penala, in aplicarea carora nu poate fi invocata legea penala mai favorabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#dosare ICCCJ interceptari, #decizie CCR interceptari SRI , #justitie