Pe cine deranjeaza procurorul Lazar? O campanie murdara

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 Aprilie 2016, ora 07:08
6842 citiri
Pe cine deranjeaza procurorul Lazar? O campanie murdara

Este greu de spus cu certitudine in acest moment daca alegerea facuta de doamna ministru Pruna pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa ICCJ in persoana lui Augustin Lazar, actual procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba, este una fericita sau nu.

Asta pentru ca pana la audierea publica in CSM nu stim exact ce are in cap dl Lazar.

Am sustinut dintr-un bun inceput ca si interviurile de la Ministerul Justitiei ar fi trebuit sa fie publice dupa modelul CSM, astfel incat sa intelegem intre ce si ce a avut de ales ministrul si prin ce s-a manifestat superioritatea unuia dintre candidati. Cat timp aceasta transparenta lipseste, sigur ca ramane loc pentru tot felul de speculatii.

Deocamdata avem niste declaratii publice reformiste, deci incurajatoare ale domniei sale, mai precis o dorinta de "resetare manageriala" a Ministerului Public, ceea ce dupa epoca Nitu mi se pare salutar.

Dl Lazar are un CV curat, fara scandaluri, fara asocieri politice si, dupa cum puncteaza Romania Curata, un nume foarte bun printre colegii de breasla. Tocmai pentru ca nu sunt multe argumente obiective impotriva, cred ca ar fi fost util sa asteptam audierea din CSM. Sa vedem ce vrea omul sa faca.

Si, totusi, observ ca din diverse zone, care nu au pledat de altfel pentru transparenta procesului la nivel de minister, asupra dlui Lazar a fost dezlantuita o adevarata campanie de denigrare mergand pe cateva linii, din punctul meu de vedere numai bune pentru celebra rubrica voiculesciana "vorbe de fumoar".

1. Este procuror comunist, deci nu poate fi un reformist. Asadar, simplul fapt ca s-a format ca magistrat inainte de 1989 este o culpa care atrage inadecvarea de plano pentru orice functie, inteleg.

Pe principiul asta, dna Macovei, procuror inainte de 1989, nu avea ce sa caute la Ministerul Justitiei, adica exact ceea ce sustine Antena 3 de ani de zile. Sa vad argumentatia aceasta folosita chiar de un fost consilier al domniei sale mi se pare cel putin straniu.

Livia Stanciu, actualul presedinte al ICCJ, deci magistratul aflat la varful sistemului judecatoresc, a fost procuror la Galati din 1980 pana in 1994. Este dna Stanciu un reper pentru Justitia din Romania? Daca nu esti de la Antena 3 sau nu iti zangane catusele in urechi, nu cred ca se poate nega acest lucru.

In schimb, sa ne uitam putin la generatia tanara. Dl Ponta a fost tanar procuror format dupa 1989. Un reper reformist al Justitiei, nu?

Judecata aceasta la galeata mi se pare nu nedreapta, ci si foarte periculoasa. Conteaza cu mult mai putin din ce generatie faci parte, cat ce ai facut concret in cariera ta. Si, daca dupa 34 de ani de cariera dintre care 18 in functii de conducere lui Augustin Lazar i se poate reprosa doar ca nu s-a nascut cu 20 de ani mai tarziu, eu zic ca e bine.

2. Este prieten cu familia Laurei Codruta Kovesi, mai precis cu tatal procurorului sef DNA, dl Ioan Lascu. Dna Kovesi a infirmat categoric relatiile de familie cu dl Lazar. Dar sa zicem ca era asa. Sa zicem ca pe dl Lazar l-ar fi legat o veche prietenie cu dl Lascu. Care era problema?

Nu dna Kovesi a facut numirea, ci ministrul Justitiei, un ministru care nu era deloc sigur la inceputul anului ca o vrea pe dna Kovesi insasi la DNA pentru inca 3 ani. Nu dam nitel in paranoia daca ne-o imaginam pe LCK un fel de eminenta cenusie care dirijeaza tot, decide tot si restul ar fi doar niste pui de vrabie opariti care nu stiu cum sa-i faca pe plac?

Apoi, ar fi dl Lazar prieten cu un infactor, cu un intelop, cu un politician pe care il putem suspecta ca il va proteja? Nu. Daca ar fi fost propus pentru PG un prieten al, zic si eu la intamplare, dlui Morar era bine? Se lasa cu urale?

3. Ministrul Raluca Pruna il cunoaste de 20 de ani pe Augustin Lazar. Cu atat mai bine, zic eu. Inseamna ca ar putea avea datele necesare pentru a-l evalua corect si a sti, ca sa ne exprimam colocvial, "ce-i poate pielea".

4. Augustin Lazar e omul lui Iohannis pentru ca la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, acolo unde era procuror general adjunct, ar fi fost clasate niste cauze privind retrocedari imobiliare catre Forumul Democrat al Germanilor din Romania, al carui presedinte era Klaus Iohannis. Exista vreo dovada sau macar suspiciune ca au fost clasari eronate? Sau dl Lazar era bun numai daca il baga la tubulatura pe Klaus Iohannis din principiu?

Avand in vedere toate acestea nu pot sa nu ma gandesc serios la un comentariu de pe Facebook al secretarului de stat din Ministerul Justitiei, Ionut Baboi Stroe: "A aparut un cal in plus si a stricat pariurile".

Repet, nu pretind ca dl Lazar e o alegere buna sau rea, astept sa vad cum evolueaza in CSM, cu atat mai mult cu cat ii prevad un interviu foarte greu. Dar campania aceasta murdara cu barfe, zvornuri, susanele mi se pare un argument in favoarea domniei sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Augustin Lazar propunere parchet general , #justitie