Petitia "Europa, salveaza-ne de coruptie!" a ajuns la Frans Timmermans si este in analiza

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 12:51
11421 citiri
Petitia "Europa, salveaza-ne de coruptie!" a ajuns la Frans Timmermans si este in analiza
Foto: Arhiva Facebook/ Frans Timmermans

Comunitatea Declic a trimis Comisiei Europene o petitie prin care cere sesizarea de urgenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) privind OUG 7, care modifica Legile Justitiei.

Petitia, intitulata "Europa, salveaza-ne de coruptie!", este adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans, dar si comisarului european responsabil pentru Justitie, Vera Jourova.

"Va rugam sa sesizati de urgenta Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), cu propunerea de a opri punerea in aplicare a ordonantei de modificare a legilor Justitiei. OUG a fost adoptata de Guvernul Romaniei in 19 februarie 2019.

Va solicitam sa cereti CJUE sa verifice daca aceasta ordonanta incalca tratatele Uniunii Europene si sa aplice sanctiuni impotriva celor care au adoptat aceste reglementari", se arata in textul petitiei.

Pana acum, peste 52.000 de persoane au semnat-o. Petitia poate fi accesata aici.

Aceasta a fost deja inmanata sefului Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, care i-a predat-o personal prim-vicepresedintelui CE, Frans Timmermans. Petitia este acum in analiza, potrivit initiatorilor.

Acestia explica si de ce este important un astfel de demers.

"Romania a ajuns in situatia in care nu mai poate contesta, in tara, ordonanta data de ministrul Tudorel Toader. De astazi, Justitiei i s-au pus catuse. Avocatul poporului, Victor Ciorbea, era singurul care ar fi putut sesiza Curtea Constitutionala, dar ne-a aratat ca e mai degraba avocatul Guvernului decat al cetatenilor.

De aceea, singura cale pe care o avem este sa apelam la forurile internationale. Daca Curtea de Justitie a Uniunii Europene constata ca OUG incalca tratatele UE, atunci poate impune Guvernului retragerea ordonantei de modificare a legilor Justitiei si poate da inclusiv sanctiuni in bani, pentru fiecare zi in care guvernantii intarzie in a aplica hotararea CJUE. Este singura noastra speranta", explica initiatorii.

Comunitatea Declic mai precizeaza ca OUG 7 incalca articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede ca "Uniunea se intemeiaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor. Aceste valori sunt comune statelor membre intr-o societate caracterizata prin pluralism, nediscriminare, toleranta, justitie, solidaritate si egalitate intre femei si barbati".

"Prin aceasta Ordonanta, este blocat sistemul de Justitie din Romania, in interesul politicienilor corupti. Guvernul Romaniei incearca, astfel, subordonarea politica a institutiilor judiciare si ingradirea drepturilor judecatorilor si procurorilor.

Toate institutiile care au functionat bine si au avut rezultate sunt acum blocate, iar institutii judiciare nou-infiintate primesc puteri nemasurate si sunt in subordinea directa a ministrului Justitiei, Tudorel Toader", mai arata Declic.

Amintim ca aceasta ordonanta de urgenta a scos in strada sute de magistrati. Din 19 februarie s-a iesit permanent in strada pentru a se reaminti ca politicul nu are dreptul sa ii intimideze sau sa incerce sa ii supuna pe magistrati si ca acolo unde justitie nu e, nimic nu e.

De altfel, o delegatie formata din 30 de magistrati va merge in data de 4 aprilie la Bruxelles pentru discutii cu reprezentanti ai Comisiei Europene.

Citeste si Toti pentru Justitie! Magistratii continua protestele. Iohannis a discutat cu ei, Guvernul pregateste "ordonanta prescriptiei"

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#petitie OUG 7 Timmermans, #comunitatea Declic petitie OUG 7, #petitie OUG 7 Comisia Europeana , #justitie