PNA stia din 2005 ca Mustata cerea mita. O judecatoare a cerut sa nu mai lucreze cu el - surse

Luni, 05 Mai 2014, ora 17:21
4966 citiri
PNA stia din 2005 ca Mustata cerea mita. O judecatoare a cerut sa nu mai lucreze cu el - surse
Foto: magistrati.ro

La nivelul fostului PNA se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca, iar in 2008 o colega a magistratului s-a plans de atitudinea lui, au declarat surse judiciare.

Conform surselor citate, la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie (PNA), au existat din 2005 informatii potrivit carora Mustata le cerea "cate 5.000-7.000 de euro" celor pe care ii judeca, pentru aplicarea unor decizii mai blande.

"Din punct de vedere operativ, nu s-a facut nimic, dar informatii au existat inca 2005 la nivelul PNA", au mai spus aceleasi surse.

Sursele citate sustin, pe de alta parte, ca "activitatea infractionala a judecatorului a devenit atat de flagranta incat, in 2008, o colega a sa judecator, fosta procuroare, a informat organele abilitate in legatura cu atitudinea magistratului".

"A spus ca ar vrea sa nu mai lucreze in colaborare cu acest magistrat si ca ii era frica pentru cariera ei. Ii era frica sa nu fie arestata din cauza atitudinii magistratului", au relatat sursele citate.

Potrivit acelorasi surse, judecatoarea in cauza ar fi optat sa nu faca plangere penala pe numele lui Mustata, deoarece i-a fost teama sa nu fie stigmatizata ulterior de catre colegi.

DNA: Cum negociau spaga oamenii judecatorului Mustata: Trageau des apa la WC, de frica SRI

Judecatorul Stan Mustata si grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucuresti, au fost arestati pentru 30 de zile, in 30 aprilie, in dosarul de mita in schimbul unor solutii favorabile in dosare.

Decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti nu este definitiva, contestatiile judecatorului si grefierei urmand sa se judece la instanta suprema.

De ce a fost a fost arestat judecatorul Mustata - motivarea instantei

DNA a precizat ca in acest dosar sunt urmariti penal si Ion Boraciu si Florian Alexandru, prin intermediul carora Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora.

Potrivit anchetatorilor, in 2013, Mustata, Boraciu si Alexandru au constituit un grup infractional organizat, sprijinit de Curea, in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, urmarind obtinerea de beneficii materiale.

Surse judiciare au declarat ca o contestatie in anulare formulata de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei si una de eliberare din arest se numara printre dosarele in legatura cu care judecatorul Stan Mustata ar fi cerut mita de la inculpati si condamnati, in schimbul unor solutii favorabile acestora.

Laura Stefan: Au aparut retele de coruptie judiciara bine organizate - Interviu

Judecatorul Stan Mustata trebuia sa judece, marti, impreuna cu un alt magistrat, apelurile formulate in dosarul in care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi si alte 11 persoane sunt acuzati de fapte de coruptie privind modul de privatizare a ICA.

La termenul din 8 aprilie, Stan Mustata a formulat o cerere de abtinere. Judecatorul arata ca, in urma unor materiale de presa "neadevarate", in care se relateaza presupuse interese ale sale in acest dosar, formuleaza cererea de abtinere, pentru eliminarea oricaror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsa, astfel ca Stan Mustata a continuat sa judece acest dosar.

In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Instanta a constatat ca a fost implinit termenul de prescriptie speciala si a dispus incetarea procesului penal pentru cealalta infractiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de catre procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mustata mita PNA 2005, #judecator Mustata arestat preventiv, #judecator Mustata Voiculescu , #justitie