Alegerile prezidentiale, pe masa CCR: PNL a reusit sa ocoleasca Avocatul Poporului

Vineri, 22 August 2014, ora 13:03
3475 citiri
Alegerile prezidentiale, pe masa CCR: PNL a reusit sa ocoleasca Avocatul Poporului
Foto: hunedoaralibera.ro

Curtea de Apel Bucuresti a admis, joi, o solicitare depusa de PNL si a decis sesizarea Curtii Constitutionale cu modificarile aduse legii alegerii presedintelui introduse prin OUG nr. 45/2014. Avocatul Poporului mai putea sesiza CCR in asemenea situatii, dar Victor Ciorbea a refuzat sa o faca.

"Ne exprimam speranta ca aceasta speta care vizeaza asigurarea unui cadru electoral corect va fi pusa pe ordinea de zi a Curtii Constitutionale cat de curand posibil. Consideram ca, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar sa fie clarificat urgent daca legislatia in baza careia vor fi organizate alegerile prezidentiale respecta sau nu Constitutia", se arata in comunicatul remis presei de PNL.

Liberalii considera ca exista "serioase suspiciuni" ca modificarile adoptate prin aceasta ordontanta de urgenta "favorizeaza frauda electorala".

"Introducerea posibilitatii de a vota intr-o alta localitate pe liste suplimentare, in baza unei simple declaratii pe proprie raspundere nu face decat sa incurajeze turismul electoral, in conditiile in care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizarii urnei mobile si eliminarea prevederilor care fac posibila o usoara identificare a unor nereguli nu fac decat sa ridice banuieli", se arata in comunicatul citat.

PNL face apel la institutiile statului sa clarifice daca aceste suspiciuni sunt intemeiate inainte de a incepe pregatirile pentru alegerile din toamna.

Sesizarea PNL a avut la baza Art. 9 din L 554/2004, legea contenciosului administrativ, care prevede, printre altele, ca se poate adresa instantei o persoana care se considera "vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim" prin ordonante sau dispozitii din ordonante. Sesizarea liberalilor a fost depusa de Klaus Iohannis, candidat la presedintie.

In mod normal, Avocatul Poporului este singurul care, potrivit Constitutiei, are obligatia de a veghea ca ordonantele de urgenta sa respecte legea fundamentala, iar in caz contrar sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Cu toate ca Victor Ciorbea, ocupantul acestei functii, a fost sesizat de 18 ONG-uri cu privire la neconstitutionalitatea OUG 45/2014, el a refuzat sa faca demersurile necesare, sustinand ca asta ar insemna partizanat politic, informeaza Alianta Romania Curata.

11 ONG-uri ii cer lui Ciorbea sa reclame la CCR ordonanta privind alegerea presedintelui

De ce face Ponta abuz de ordonante de urgenta si de ce tace Avocatul Poporului

Nu doar ONG-urile au criticat ordonanta, ci si liderii politici. Cristian Diaconescu a anuntat ca va sesiza Comisia de la Venetia, iar Catalin Predoiu a acuzat PSD ca vrea sa fure la alegeri.

C. Diaconescu a sesizat Comisia de la Venetia. Predoiu: Ponta vrea sa fure prezidentialele

Odata inregistrat acest precedent, mecanismul ar putea fi folosit si in cazul altor ordonante de urgenta pe care Avocatul Poporului intarzie sa le atace la Curtea Constitutionala, cum este cazul Ordonantei de Urgenta care aduce modificari numeroase si importante la Legea Educatiei.

Ciorbea, strans cu usa de studenti: Apelam si la presiuni externe! Interviu

Victor Ciorbea sesizat din nou: Contestati la CCR ordonanta care modifica Legea Educatiei!

C.B.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ordonanta alegeri prezidentiale CCR, #PNL ordonanta prezidentiale CCR, #justitie Avocatul Poporului ordonanta , #justitie