Cum a incasat un politist local din Bucuresti mii de euro promitand ca rezolva angajari: "Toata lumea stia ca a participat in campania electorala a PSD-ului"

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Duminica, 14 Februarie 2021, ora 23:05
6605 citiri
Cum a incasat un politist local din Bucuresti mii de euro promitand ca rezolva angajari: "Toata lumea stia ca a participat in campania electorala a PSD-ului"
Un politist de la Politia Locala Sector 6 a fost condamnat la trei ani cu suspendare FOTO Politia Locala Sector 6

O sentinta definitiva a Curtii de Apel Bucuresti scoate la iveala modul in care un politist local din Sectorul 6 a ajuns sa fie condamnat pentru trafic de influenta dupa ce a incasat peste 15.000 de euro promitand ca rezolva angajari in Politia Locala Sector 6. Sentinta este definitiva.

Ionut Catalin Gretcan, un politist local din Sectorul 6 a ajuns sa incaseze peste 15.000 de euro promitand ca rezolva angajari la Politia Locala Sector 6. Gretcan i-a convins pe cei care voiau sa aranjeze angajari ca are influenta pentru ca "parea sa se bucure de un statut privilegiat din momentul alegerii primarului Mutu". In final, politistul local a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, recunoscand ca a luat mita pentru a-si cumpara droguri. Ancheta procurorilor a aratat ca banii incasati de politistul local de la "clienti" nu au fost dati mai departe.

Opt acte de trafic de influenta

Potrivit procurorilor de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, politistul local a fost trimis in judecata pentru opt acte de trafic de influenta. Spre exemplu, de la o persoana a incasat 1.500 de euro, de la alta 4.200 de euro, de la alta 7.000 de euro. In total, sustin procurorii, Gretcan a incasat peste 15.000 de euro promitand ca rezolva angajari.

Problemele politistului local au inceput in momentul in care cumparatorii de influenta si-au dat seama ca sunt tepuiti, iar Gretcan nu le restituie banii. Astfel, unul dintre denuntatori a inregistrat discutiile care l-au incriminat pe politistul local. In final, dupa ce a fost retinut si arestat, pus in fata probelor zdrobitoare, politistul local a recunoscut acuzatiile, cerand sa fie judecat in procedura simplificata.

Atat cu ocazia anchetei, cat si in proces, politistul local a declarat ca "a primit sumele de bani mentionate, creandu-le martorilor din cauza convingerea ca va interveni pe langa functionari din cadrul Directiei Generale de Politie Locala Sector 6, pentru a facilita angajarea in cadrul acestei institutii, pretinzand, totodata, ca acesti bani vor reveni unor functionari din cadrul din cadrul Directiei Generale de Politie Locala Sector 6 care urmau sa se ocupe de intocmirea dosarelor de angajare".

Gretcan a spus ca "nu avea influenta pe langa persoanele cu atributii in acest sens, iar banii i-a folosit pentru a-si procura droguri, fiind consumator de heroina in perioada 2017 - martie 2019".

"Aceasta era practica la nivelul institutiei"

Cei care i-au platit politistului local mii de euro ca sa le rezolve angajari pentru ei sau rude au declarat ca erau convinsi ca Gretcan are influenta, vazandu-l apropiat de primarul Gabriel Mutu. Spre exemplu, unul dintre denuntatori, un politist local care dorea sa promoveze, a declarat ca a acceptat sa-i dea lui Gretcan suma de 4.800 de euro deoarece stia ca nu are nicio sansa sa fie numit ca sef de birou, fara o interventie la persoanele cu functii de conducere, avand in vedere ca, potrivit martorului, "aceasta era practica la nivelul institutiei".

Cumparatorul de influenta a mai declarat ca a fost incurajat sa apeleze la Gretcan de faptul ca acesta "parea sa se bucure de un statut privilegiat din momentul alegerii primarului Mutu Gabriel"

"Era vazut foarte bine de sefii institutiei"

Un alt martor din dosar, care i-a platit lui Gretcan mii de euro ca sa ii angajeze fiul si nora la Politia Locala Sector 6, dar a platit si 200 de euro ca sa ii rezolve fratelui sau un loc de parcare, a declarat ca era convins ca Gretcan are influenta pentru ca "in acea perioada era vazut foarte bine de sefii institutiei si toata lumea stia ca acesta a participat in campania electorala a PSD-ului, a primarului Sectorului 6, Mutu Gabriel.

"Nu l-am intrebat pe acesta in mod expres in ce consta ajutorul dat fiului meu si pentru cine este suma de bani, insa dat fiind contextul, am considerat ca banii sunt pentru persoane cu functii de conducere din cadrul Politiei Locale Sector 6", a declarat martorul in dosar.

In urma anchetei si a procesului, nu a fost dovedita influenta politistului local asupra altor functionari sau persoane cu functii de conducere, judecatorii ajungand la concluzia ca politistul local doar a lasat impresia ca are influenta.

"Inculpatul le-a creat persoanelor fata de care a formulat propunerile de angajare falsa impresie ca se bucura de o influenta directa asupra functionarilor din cadrul Directiei Generale de Politie Locala si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici carora le revenea competenta de a lua decizii in ceea ce priveste procedura angajarilor", au aratat judecatorii.

In pronuntarea sentintei de trei ani de inchisoare cu suspendare, judecatorii au tinut cont ca "inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale ori de alta natura, ca s-a prezentat in mod constant in fata organelor judiciare, atat pe parcursul urmaririi penale, cat si in faza judecatii, ceea ce a contribuit la o buna desfasurare a procesului penal". Sentinta Tribunalului Bucuresti a fost mentinuta si de Curtea de Apel Bucuresti.

Mai puteti citi:

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Sectorul 6, #politia locala, #trafic de influenta, #sentinta , #justitie