Predoiu: Este nevoie de asumarea de catre Ministerul Finantelor a reformelor judiciare

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 12:58
1867 citiri
Predoiu: Este nevoie de asumarea de catre Ministerul Finantelor a reformelor judiciare
Foto: Arhiva

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat marti ca, pe langa sprijinul politic de care s-a bucurat adoptarea Codului Civil, acum este nevoie de sprijin din partea Ministerului de Finante pentru a realiza reforma din Justitie.

"Pentru avansarea reformelor in Justitie pana la acest punct a fost nevoie de o vointa politica probata de-a lungul a mai multe guverne, a fost nevoie de prioritizare din partea Parlamentului.

A fost nevoie de multe ori de un efort de negociere insterinstitutionala intre Guvern, Parlament si puterea judecatoreasca. De acum inainte este nevoie de un efort simplu, dar dificil, de asumare de catre Ministerul Finantelor a obiectivelor sistemului judiciar, a reformelor judiciare. Ceea ce spun nu este o noutate. Poate citi oricine acesta concluzie in raportul Comisiei Europene perivind reforma in Justitie", a declarat Catalin Predoiu.

De asemenea, el a spus ca se gandeste la magistrati, care vor putea de acum inainte sa isi dovedeasca virtuozitatea.

"Primul gand al meu ca ministru se indreapta catre magistrati. Cred ca acest Cod le pune la indemana un instrument care sa poata ridica calitatea actului de justitie. Cred ca este o oportunitate pentru magistrati sa isi demonstreze virtuozitatea profesionala. Aceasta performanta este conditionata subiectiv, de modul in care sistemul, prin organele sale, prin Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National a Magistraturii va sti sa ridice nivelul de pregatire profesionala, dar este conditionata si obiectiv de eforturile pe care Guvernul, orice guvern trebuie sa le faca in urmatoarele luni si in urmatorii ani pentru a sprijini si financiar reforma judiciara asa cum a sprijinit-o pana acum din punct de vedere politic", a spus Predoiu.

Potrivit ministrului Justitiei, vechiul cod civil, codul civil in vigoare, a fost promulgat in 1864 si a intrat in vigoare la 1 decembrie 1865.

"Am avut curiozitatea ieri sa numar exact anii si lunile de la intrarea in vigoare si sunt exact 145 de ani si zece luni. De la data intrarii sale in vigoare, Romania a schimbat mai multe constitutii, a trecut de la principat la monarhie constitutionala, de la monarhie constitutionala la Republica Populara, de la republica populara la cea socialista.

Din fericire, ne-am intors din nou la un regim democratic semiprezidential. De la intrarea in vigoare a Codului Civil si pana astazi s-au produs schimbari esentiale in societatea noastra. Putine institutii au fost atat de rezistente, de benefice si de fertile, precum vechiul si batran cod civil promulgat de Alexandru Ioan Cuza", a mai spus Predoiu.

El a declarat ca, la data adoptarii sale, Codul Civil avea 1914 articole. In prezent, numarul de articole in vigoare este de 1249, dar dincolo de acest aspect cantitativ care tine de partea din cod care a mai ramas in vigoare, primul comandament al inlocuirii sale cu un nou cod civil a fost legat de modernitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#predoiu reforme justitie, #ministru Justitie, #noul Cod Civil , #justitie