Premierul Orban, despre desfiintarea Sectiei Speciale: Mi se pare o propunere corecta. Ce spune Predoiu

Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 20:48
10089 citiri
Premierul Orban, despre desfiintarea Sectiei Speciale: Mi se pare o propunere corecta. Ce spune Predoiu
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, ca propunerea facuta de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, prin memorandumul care recomanda solutia desfiintarii Sectiei de Investigare a Infractiunilor in Justitie (SIIJ), este una corecta.

"Analizam propunerea. De principiu mi se pare o propunere corecta si de altfel e si in programul de guvernare, iar angajamentul nostru e transpunere a recomandarilor, pentru ca obiectivul nostru este sa punem capat acestui Mecanism de Cooperare si Verificare (MCV)", a declarat Ludovic Orban, la inceputul sedintei de vineri seara a Guvernului.

La randul sau, ministrul Catalin Predoiu a spus ca Sectia Speciala "iese din principiile de functionare" ale Ministerului Public, "prin faptul ca s-a creat o categorie de cetateni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdictie, respectiv procurorii din cadrul SIIJ".

"Aceasta Sectie a fost infiintata prin Legea 7/2018 care a modificat legea 304 din 2004. As vrea sa reamintesc contextul in care au fost promovate aceste modificari. Unul plin de tensiune, fara consultare publica, cu o critica foarte clara si severa din partea partenerilor europeni", a spus Catalin Predoiu in sedinta de Guvern.

Ministrul Justitiei a atras atentia ca OUG prin care se infiinta SIIJ a fost criticata de forurile europene. Institutiile europene au recomandat Romaniei sa renunte la infiintarea Sectiei Speciale.

"S-a aratat ca modul de structurare a acestei sectii nu poate sa duca la o buna functionare si combatere a coruptiei. S-a mai aratat ca modalitatea de functionare contravine principiului ierarhic de functionare in Ministerul Public. Toate aceste critici au fost prealabile operationalizarii SIIJ. Ceea ce a urmat dupa a confirmat aceste temeri. Au fost deschise o serie de actiuni unor procurori si judecatori care criticau procesul de modificare a Legilor Justitiei a codurilor penale la acea data", a mai spus ministrul.

Desi s-a discutat despre o decizie a Curtii Constitutionale care spune ca SIIJ e constitutionala, Predoiu puncteaza ca CCR s-a pronuntat la compatibilitatea cu Constitutia si nu la partea de functionalitatea Sectiei, "care e in afara jurisdictiei CCR".

Amintim ca, in memorandumul prezentat Executivului, Catalin Predoiu a adus in discutie recomandarile forurilor europene in legatura cu Sectia. In concluzii, ministrul Justitiei precizeaza ca solutia este desfiintarea SIIJ.

Anterior, memorandumul, care a fost discutat si in sedinta de Guvern din 6 decembrie, prevedea si posibilitatea regandirii modului in care functioneaza Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ludovic Orban desfiintare Sectie Speciala, #Catalin predoiu desfiintare Sectie Speciala , #justitie