Presedintele Curtii de Justitie a UE, despre abuzul in serviciu: Nu ar trebui sa depinda de pagube

Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 20:31
7769 citiri
Presedintele Curtii de Justitie a UE, despre abuzul in serviciu: Nu ar trebui sa depinda de pagube
Foto: Hepta.ro

O infractiune, precum cea de abuz in serviciu, nu ar trebui sa depinda de valoarea prejudiciului, sustine presedintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts.

Potrivit acestuia, exista fapte ce nu provoaca pagube, dar sunt considerate penale, potrivit Mediafax.

"Daca vorbim de criminalizare, atunci principiul de baza, ce il au in comun toate statele-membre ale UE si UE insasi, este ca actul ce constituie fapta penala trebuie identificat clar. Astfel, atentia trebuie sa fie pe definitia actului de coruptie sau actul ce duce la o fapta penala - actul de a nu indeplini indatoririle de serviciu - actul acela ar trebui sa fie definit clar.

Nu ar trebui sa depinda, in principiu, de dimensiunea pagubelor, pentru ca poate exista o fapta penala ce nu provoaca pagube, dar este in continuare fapta penala. Astfel, criminalitatea este diferita de compensarea pagubelor ce pot sau nu sa fie provocate. Si daca sunt provocate, pot fi de o masura mai mare sau mai mica. Asta este, conceptual vorbind, o discutie separata", a declarat Presedintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

El a facut aceste declaratii la finalul intalnirii pe care Presedintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, a avut-o cu presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea.

Miercurea trecuta, Comisia parlamentara speciala privind punerea in acord a Codurilor penale cu deciziile Curtii Constitutionale (CCR) ar fi trebuit sa dezbata articolul privind abuzul in serviciu, insa a amanat discutiile.

USR si PNL au criticat amanarea dezbaterii, acuzand PSD ca lanseaza diverse variante privind abuzul in serviciu pentru a testa reactia societatii si a institutiilor.

Cu o zi in urma, fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, in prezent presedinte al Comisiei speciale pentru modificarea Codului Penal, a propus un prag de 19.000 de lei, despre care a spus ca nu crede ca va deranja pe cineva.

"Acel prag care suscita interes a fost solicitat si in cele doua decizii ale Curtii Constitutionale, iar daca va fi un prag modic, eu cred ca nu va deranja pe nimeni, ma refer la propunerea pe care ne-a facut-o Asociatia Magistratilor, si anume 10 salarii (minime brute pe economie - n.red.), undeva la 19.000 de lei", a spus marti Florin Iordache.

Povestea pragului la abuzul in serviciu

Pe 1 februarie, pe cand Florin Iordache era ministru al Justitiei, Guvernul Grindeanu a dat o lovitura incredibila sistemului de justitie si a adoptat celebra ordonanta de urgenta 13, care amputa practic Codul Penal in asa fel incat se asigura ca foarte multi politicieni penali scapa fara nicio grija.

Mai exact, OUG 13, adoptata intr-o sedinta nocturna si fara ca macar sa fi fost anuntata si pusa pe ordinea de zi, prevedea dezincriminarea abuzului in serviciu pentru prejudicii sub 200.000 de lei. Astfel, in urma acesteia, ar fi scapat de justitie o multime de politicieni, inclusiv Liviu Dragnea, judecat intr-un astfel de dosar.

Controversata ordonanta a scos sute de mii de oameni in strada, ceea ce a dus la abrogarea ei si la plecarea lui Iordache din Guvern.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#prag abuz serviciu, #abuz serviziu , #justitie