Primarii, sefii de consilii sau ministrii nu vor mai putea fi acuzati de abuz in serviciu. Ultima forma a ordonantei pe Justite, si mai ingaduitoare cu infractorii

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 22:00
12587 citiri
Primarii, sefii de consilii sau ministrii nu vor mai putea fi acuzati de abuz in serviciu. Ultima forma a ordonantei pe Justite, si mai ingaduitoare cu infractorii
Foto: Ziare.com / proteste 29 ianuarie

Guvernul vrea sa adopte prin Ordonanta de Urgenta modificarile la Codurile penale, adica acele masuri despre care institutiile din Justitie au avertizat ca ar duce la dezincriminarea abuzului in serviciu, a conflictului de interese si ar face inutila institutia denuntatorului.

Prevederile din prima varianta a ordonantei au scos zeci de mii de romani in strada, insa ultimele modificari sunt si mai grave.

De exemplu, nu vom mai putea vorbi despre favorizarea infractorului, daca fapta e savarsita de un membru al familiei sau de un afin pana la gradul al doilea. Mai grav, favorizarea este dezincriminata in cazul in care e vorba de emitere, aprobare sau adoptare de acte normative, adica daca in dosar sunt implicati membri ai Guvernului.

In cazul abuzului, se prevede ca acesta reprezinta fapta functionarului care prin incalcarea legii sau a unei ordonante de urgenta provoaca un prejudiciu peste 200 de mii de lei sau provoaca o vatamare grava certa si efectiva a drepturilor si intereselor legitime ale unei persoane fizice si juridice asa cum sunt ele prevazute de legile in vigoare.

Pedeapsa, in cazul abuzului in serviciu, scade la 6 luni pana la 3 ani. Ca urmare a unei astfel de prevederi, cazul Microsoft, de exemplu, in care sunt implicati 9 fosti ministri din Guvernul Nastase si din Guvernele Boc 1, 2 si 3 si importanti oameni de afaceri, s-ar prescrie, pentru ca si termenul de prescriptie ar scadea la 5 ani.

DNA avertizase deja ca "o serie de procese si anchete vor inceta din cauza implinirii termenului de prescriptie. Reducerea pedepsei nu este justificata, ba mai mult, aduce in derizoriu orice efort de a descuraja conduita abuziva a functionarului in exercitarea atributiilor de serviciu".

Cel mai grav este ca prevederile Codului penal nu se vor mai aplica in cazul emiterii, adoptarii de acte normative, ceea ce inseamna ca orice emitere de ordin al unui ministru sau hotarare a unui primar sau hotarare a unui consiliu local, indiferent de prejudiciu, nu mai este incriminata.

Chiar si in prima sa forma, de ordonanta ar fi beneficiat mai multe persoane cu functii inalte trimise in judecata pentru conflict de interese, arata Parchetul General:

  • 2 parlamentari/deputati si-au angajat rudele (fiul si nora) la biroul parlamentar;
  • 12 primari de oras/comuna au achizitionat bunuri de la societati comerciale al caror asociat unic si administrator erau rude si afini de gradul I;
  • 5 primari de comuna au incheiat contracte de concesiune/inchiriere pasuna comunala cu societati administrate de sot sau rude de gradul I (tata/fiu) ;
  • 7 consilieri judeteni/locali au luat decizii in beneficiul unor asociatii/societati comerciale administrative de sot, rude si afini de gradul I;
  • 7 conducatori de institutii publice (directori si primari) si-au angajat rudele si afinii de gradul I;
  • 6 conducatori de institutii publice (directori) au achizitionat bunuri de la societati al caror asociat si administrator erau rude de gradul I
  • In total, circa 2.300 de persoane trimise in judecata pentru abuz in serviciu, neglijenta in serviciu sau conflict de interese, iar suma totala a pagubelor inregistrate in dosarele respective este de circa 1,1 miliarde euro.

    "In perioada 2014-2016 au fost trimise in judecata pentru infractiunea de abuz in serviciu 1.171 persoane fizice si 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro (1.048.341.902 euro). In prezent se afla in lucru la DNA 2.151 dosare avand ca obiect infractiuni de abuz in serviciu", se arata si intr-un comunicatul al DNA.

    Pe cine ar scapa ordonantele pe Justitie? Voiculescu, Dragnea, Oprea, Udrea sau Bica, printre beneficiari

    Cum ar putea beneficia Liviu Dragnea de prevederile acestei ordonante? In cazul sau, prejudiciul este de 108.000 de lei, sub pragul de 200.000 impus de noul proiect de lege privind abuzul in serviciu.

    In cazul angajarilor ilegale de la Protectia Copilului Teleorman, Dragnea este acuzat de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Prin dezincriminarea partiala a abuzului in serviciu, el ar ramane doar cu o acuzatie de instigare la fals, o infractiune minora.

    Odata ce ar intra in vigoare si legea gratierii, ar disparea pedeapsa de doi ani cu suspendare primita in dosarul Referendumului. Astfel, Dragnea nu ar mai risca nicio pedeapsa in cazul in care ar fi gasit vinovat in dosarul Protectia Copilului Teleorman.

    In plus, pe langa toti politicienii care ar putea beneficia de pe urma acestei ordonante, toti primarii, sefii de CJ si ministrii in exercitiu nu vor mai trebui sa-si faca griji, de-acum inainte, pentru infractiunea de abuz in serviciu. Nu va mai exista pentru ei.

    De ce de acum? Pentru ca Liviu Dragnea a declarat, marti, ca totul trebuie transat saptamana aceasta, intr-un fel sau in altul. Iar pana acum, chiar si dupa proteste cu 90.000 de oameni in strada, iata ca ordonanta devine tot mai ingaduitoare cu infractorii, mai ales daca sunt de rang inalt, nicidecum sa se renunte la ea.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
    Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
    USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
    Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
    Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
    Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
    #ordonanta justitie Dragnea, #modificari Cod penal , #justitie