Proiectul lui Toader de modificare a Legilor Justitiei taie mult din prerogative presedintelui

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 11:05
3352 citiri
Proiectul lui Toader de modificare a Legilor Justitiei taie mult din prerogative presedintelui
Foto: Ministerul Justitiei

Proiectul de modificare a Statutului magistratilor depus de catre Ministerul Justitiei, miercuri, la Parlament, prevede ca presedintele Romaniei nu poate respinge, motivat, decat o singura propunere pe care CSM o face pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In momentul de fata, legea ii permite presedintelui sa refuze, daca motiveaza, propunerile CSM pentru functiile de presedinte al ICCJ, vicepresedinte sau sef de sectie, dar in noul proiect presedintele poate refuza o singura data, pentru fiecare functie in parte.

De asemenea, este introdusa suplimentar conditia pentru ocuparea acestor functii ca respectivii magistrati sa nu fi fost sanctionati disciplinar.

Totodata, durata mandatului a fost crescuta fata de actualele prevederi legale de la 3 la 4 ani.

O limitare similara a dreptului de a refuza propunerile este impusa si Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste propunerile facute de catre ministrul Justitiei pentru ocuparea functiilor de procurori-sefi. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat inca din august ca sefii Parchetelor nu vor mai fi numiti de catre presedintele Romaniei, ci de catre CSM, insa Consiliul va trebui sa accepte a doua propunere facuta de ministrul de Justitie, in caz ca nu a fost de acord cu prima.

Alineatul 3 prevede explicit ca sectia de procurori a CSM nu poate refuza decat o singura propunere a ministrului de Justitie pentru aceste functii, iar motivarea refuzului trebuie facuta publica. Ca si in cazul fuctiilor de conducere de la ICCJ, durata mandatului a fost prelungita de la 3 la 4 ani.

Proiectul supus dezbaterii Parlamentului contine si alte modificari consistente, fata de normele aflate in vigoare, ale regulilor privind promovarea magistratilor.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, Comisiei speciale parlamentare proiectul de modificare a legilor Justitiei.

Presedintele Comisiei pentru stabilitatea in justitie, Florin Iordache (PSD), a declarat ca vor fi si amendamente propuse de Ministerul Justitiei care nu vor fi asumate de niciun partid.

Iordache a mai spus ca Parlamentul nu isi va asuma toate amendamentele propuse de Ministerul Justitiei. "Avem un draft, dar noi vom lucra in integralitatea celor trei legi. Sunt anumite articole pe care dumnealui le propune, dar nu vor fi imbratisate de niciun grup parlamentar, deci practic nu vor fi cuprinse in viitorul proiect de lege, dar sunt si alte articole pe care noi consideram ca in acest moment trebuiesc modificate", a spus Iordache.

PNL considera ca PSD-ALDE "incearca in Justitie o crima cu autor necunoscut", a declarat, miercuri, fostul ministru al Justitiei, deputatul Catalin Predoiu, criticand faptul ca nimeni nu isi asuma politic modificarea legilor justitiei si reclamand ca deputatii nu au putut vedea draftul proiectelor.

La randul sau, deputatul USR Stelian Ion a declarat ca ministrul Justitiei a venit "cu o mapa sub brat" si le-a pus parlamentarilor pe masa "cartoful fierbinte", criticand faptul ca alesii nu au putut vedea proiectul de modificare a legilor justitiei, singurul care l-a primit fiind Florin Iordache.

"Este un mod atipic si nemaiintalnit", a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#proiect lege justitie presedinte ICCJ , #justitie
Comentarii