Propunerile lui Predoiu pentru sefia marilor parchete: Scutea - la Parchetul General, Bologa - la DNA si Hosu - la DIICOT

Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:31
11159 citiri
Propunerile lui Predoiu pentru sefia marilor parchete: Scutea - la Parchetul General, Bologa - la DNA si Hosu - la DIICOT
Foto: Facebook/ Ministerul Justitiei

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat propunerile pentru cele trei functii de sefi de mari parchete:

Gabriela Scutea - procuror general al Romaniei,

Crin Bologa - procuror-sef DNA,

Georgiana Hosu - procuror-sef DIICOT.

Propunerile vor fi trimise, miercuri, la Sectia pentru procurori din CSM care urmeaza sa dea un aviz consultativ. Decizia finala apartine presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

"Am ales candidatii care au prezentat simultan competenta si experienta. M-am ferit de experimente pentru ca situatia in care se afla Ministerul Public nu permite experimente," asa si-a explicat alegerile facute ministrul Justitiei.

Cuvinte de lauda

Despre Gabriela Scutea, desemnata la PG, Predoiu afirma ca a avut cea mai solida prestatie la interviu si cel mai solid dosar profesional dintre toti candidatii.

"O prestatie aplicata, concreta, pertinenta si plina de hotarare. Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezinta necunoscute," a sustinut Predoiu.

"A demonstrat cunoastere, viziune, forta si substanta profesionala. De altfel, tot in cazul dansei, cat si in cazul celorlalti, interviurile filmate, incarcate pe site-ul MJ, pot fi revazute. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate prezentate, acoperind complet atat partea de administratie si constructie interna a Ministerului Public, cat si partea de reprezentare externa. Cunoaste bine MCV si este foarte bine cunoscuta la Bruxelles", o prezinta Predoiu.

Cine este Gabriela Scutea, propusa de Predoiu pentru functia de procuror general al Romaniei

Ministrul Justitiei sustine ca si procurorul Crin Bologa cunoaste foarte bine DNA, "a lucrat in DNA si nu a avut nicio intersectie cu pasivele DNA."

Predoiu a laudat proiectul de management al acestuia si prestatia la interviu: "a fost impresionanta".

Iata ce spunea la interviul de la MJ Crin Bologa, desemnat pentru sefia DNA.

Planurile unui candidat la sefia DNA: VIP-urile sa intre la audieri pe furis si procurorii care dau informatii in presa sa fie demisi

Cat despre Georgiana Hosu, Predoiu spune ca aceasta a acut un proiect "comprehensiv", iar la interviu a avut o prestatie echilibrata.

"A fost un sprint cu sosire la fotografie"

Predoiu i-a laudat pe toti candidatii, care au prezentat proiecte bune de management, dar cei trei alesi ar fi fost mai buni.

"A fost un sprint cu sosire la fotografie, cu exceptia functiei de procuror general, unde candidatul nominalizat a prezentat de departe cel mai bun plan de management si cea mai completa prestatie," afirma ministrul.

Catalin Predoiu a transmis celor trei candidati un mesaj, daca vor fi numiti in functii.

"Mesajul este simplu. Reparati vulnerabilitatile identificate in planurile de managament, organizati si mobilizati procurorii si institutiile pe care eventual le veti conduce. Relansati combaterea energica si eficienta a tuturor formelor de infractionalitate din zona de competenta.

Libertatea si siguranta cetatenilor sunt valori esentiale, iar siguranta inseamna garantarea drepturilor individului, atat in raport cu semenii care atenteaza la ele, cat si in raport cu institutiile care le incalca, inclusiv institutile judiciare. In acesti parametri, Ministerul Justitiei va va fi partener," conchide Predoiu.

Procedura de la Ministerul Justitiei

Ministerul Justitiei a demarat, in 2 decembrie 2019, selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire pentru ocuparea functiilor vacante de conducere, respectiv: procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie si procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Selectia s-a facut in conditiile prevazute de Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost admisi la interviu Ionel Corbu, Florin-Daniel Casuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Sandel Vasilache, Razvan Horatiu Radu. Acestia au sustinut interviul, in perioada 14-15 ianuarie.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, dupa interviuri, ca toti candidatii au demonstrat profesionalism si valoare si ca urmeaza deliberarea cu privire la tipul de lider necesar, in functie de ceea ce s-a intamplat, bine sau rau, in ultimii 10-15 ani in Ministerul Public si ceea ce e de facut in urmatorii trei ani.

Primele concluzii ale ministrului Predoiu dupa interviurile pentru procuror general

La sefia DNA au aspirat cinci candidati, printre care si actualul sef Calin Nistor, dar si Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu si Ionut Botnaru. Acestia au sustinut joi interviurile.

Pentru functia de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au sustinut interviul Teodor Nita, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea, Daniel Horodniceanu.

Inca din 15 noiembrie, Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" si Asociatia "Initiativa Pentru Justitie" au cerut ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa nu demareze procedurile privind numirea procurorilor sefi inainte ca legislatia sa fie pusa in acord cu recomandarile MCV, GRECO, Comisiei de la Venetia si Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#rezultate selectie sef DNA, #rezultate selectie procurori sefi , #justitie