PSD incepe modificarea Codurilor Penale, asupra careia GRECO avertizeaza in raportul pe Justitia din Romania

Joi, 19 Aprilie 2018, ora 11:21
3030 citiri
PSD incepe modificarea Codurilor Penale, asupra careia GRECO avertizeaza in raportul pe Justitia din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Cu o saptamana inainte ca PSD sa inceapa procedura de modificare a Codurilor Penale, cu efecte grave atat asupra dosarelor de trafic de influenta, dar si asupra prescrierilor si liberarilor conditionate, GRECO a avertizat, in raportul pe care nici astazi ministrul Tudorel Toader nu l-a publicat pe site-ul institutiei, asupra impactului negativ al acestor modificari.

Grupul Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a atras astfel atentia asupra modificarilor pe care parlamentarii vor sa le faca la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala. "Acestea ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor tarii de combatere a coruptiei", este una dintre concluziile raportului referitor la Romania prezentat oficial.

"S-a sustinut ca modificarile propuse cu privire la Codul de Procedura Penala, discutate de comisia parlamentara speciala comuna in legatura cu Directiva UE privind prezumtia de nevinovatie, depasesc scopul Directivei mentionate. Aceste modificari propuse dau nastere la ingrijorari serioase atat pe plan intern, cat si printre alte state, pentru potentialul impact negativ asupra asistentei judiciare reciproce si asupra capacitatii sistemului de justitie penala de a aborda forme grave de criminalitate, inclusiv infractiuni legate de coruptie", arata oficialii europeni.

In acest caz, echipa de evaluare ad hoc a GRECO (in continuare GET) a organizat o serie de intalniri si discutii in Romania in perioada 21 - 22 februarie 2018.

GET a atras atentia ca Senatul a inregistrat trei proiecte de legi in data de 21 decembrie 2017, care contin amendamente la Codul Penal (CP), dar si la Codul de Procedura Penala (CPP). Acestea au fost depuse in paralel cu discutiile din comisia speciala condusa de deputatul Florin Iordache.

"Lasand deoparte intrebarile referitoare la articularea si eventuala suprapunere cu activitatea in desfasurare a comisiei speciale, aceste amendamente - daca ar fi adoptate - ar contrazice in mod clar unele dintre angajamentele internationale ale Romaniei, inclusiv in ceea ce priveste Conventia Penala privind Coruptia a Consiliului Europei", arata GRECO.

La capatul a doua saptamani in care doar oficiali din Guvern au putut citi raportul GRECO privind Justitia din Romania, tinut departe de ochii publicului mai intai pentru ca era in limba engleza, mai apoi pentru ca nu se stia cine trebuie sa ii autorizeze publicarea, Guvernul sau ministrul Justitiei, am aflat cu totii cat de grave arata in ochii oficialilor internationali modificarile pe care puterea politica de la Bucuresti le tot aduce legislatiei din Justitie.

Nici astazi, totusi, raportul nu este publicat pe site-ul Ministerului Justitiei, asa cum se cerea in raportul oficialilor europeni.

Cum vrea sa schimbe PSD Codul Penal: Dispare neglijenta in serviciu, traficul de influenta e redefinit, se reduc termenele pentru liberarea conditionata

Infractiunea de neglijenta in serviciu este dezincriminata, traficul de influenta este redefinit, deciziile CCR prin care se stabileste neconstitutionalitatea unor dispozitii din legile penale sunt asimilitate legilor de dezincriminare si sunt modificate termenele de prescriptie a infractiunilor.

Acestea sunt o parte din modificarile pe care Comisia speciala parlamentara pentru legislatia in domeniul Justitiei, condusa de fostul ministru Florin Iordache, le vor lua in discutie incepand de joi.

Presedintele comisiei va veni la discutii cu trei noi proiecte legislative, care vor contine principiile sustinute de PSD, de modificare a Codului de Procedura Penala, a Codului Penal si a Codului de Procedura Civila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Coduri penale GRECO Dragnea, #Iordache Tudorel Toader , #justitie