Ziare.com

Rapoarte de mare duritate: GRECO insista ca Sectia Speciala e o anomalie si trebuie desfiintata. Romania a aplicat doar 4 din 13 recomandari (Documente)

de Magda Gradinaru
Marti, 09 Iulie 2019, ora 11:04

   

Rapoarte de mare duritate: GRECO insista ca Sectia Speciala e o anomalie si trebuie desfiintata. Romania a aplicat doar 4 din 13 recomandari (Documente)
GRECO insista, in raportul privind Justitia din Romania, ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, condusa de Adina Florea, sa fie desfiintata.

Aceasta solicitare apare expres si este argumentata pe larg in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34).

GRECO noteaza ca doar una dintre cele cinci recomandari specifice facute in Raportul Ad hoc a fost indeplinita, in vreme ce celelalte patru nu au fost implementate.

In acest sens, insa, GRECO saluta faptul ca, in 4 iunie 2019, prim-ministrul roman Viorica Dancila a anuntat intentia de a abandona modificarile controversate aduse legislatiei din Justitie.

GRECO transmite, in concluziile raportului, ca este in mod deosebit preocupat de faptul ca recomandarea de a fi abandonata crearea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a fost complet ignorata.

In Raportul Ad hoc, GRECO a recomandat abandonarea crearii sectiei speciale pentru investigarea magistratilor.

* GRECO reaminteste ca aceasta sectie a fost vazuta ca o anomalie, care ar putea duce la conflicte de jurisdictie;

* GRECO a luat nota de toate informatiile furnizate de Guvernul roman si considera ca masurile luate de autoritatile romane sunt in completa contradictie cu recomandarile GRECO, ceea ce reprezinta o dezvoltare foarte ingrijoratoare;

* Ingrijorarile exprimate de GRECO in Raportul Ad hoc asupra consecintelor negative ale crearii unei astfel de sectii si ratiunii principale din spatele acestei decizii raman chiar mai relevante in contextul presiunilor constante asupra DNA, al demiterii procurorului-sef al DNA si al controverselor din Romania legate de numirile procurorilor-sef.

* In acest sens, GRECO observa ca recenta modificare prin OUG 7/2019 a Legii nr. 304/2004 privind pozitia ierarhica a procurorului sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (punctul 28) permite revocarea apelurilor depuse de alte servicii din Procuratura, inclusiv de catre procurorul general, catre instantele de judecata superioare, de exemplu, pentru cazurile de coruptie, si plaseaza aceasta sectie in afara structurii ierarhice a procuraturii romane.

* GRECO face trimitere si la ultimele observatii ale Comisiei de la Venetia, care arata ca exista "temeri ca noua structura va fi folosita ca un instrument (suplimentar) de intimidare si presiune asupra judecatorilor si procurorilor".

* GRECO noteaza si ca numarul procurorilor angajati in aceasta sectie, la fel ca numarul ofiterilor de politie, este disproportionat fata de numarul de cazuri pe care sectia le investigheaza.

* GRECO avertizeaza autoritatile asupra faptului ca aceasta implicare a ofiterilor de politie (prin Ministerul de Interne) in Sectia Speciala va duce in mod inevitabil la situatii in care ofiterii de politie vor investiga cazuri impotriva procurorilor si judecatorilor, in loc de tipuri specifice de infractiuni.

O astfel de dezvoltare ar putea reprezenta un impediment suplimentar pentru functionarea independenta a sistemului judiciar.

* GRECO mai noteaza ca Sectia Speciala a primit evaluari negative si din partea Comisiei Europene, in ultimul raport MCV privind Romania.

Prin urmare, GRECO transmite ca este profund ingrijorat de consecintele pe care dezvoltarile legate de Sectia Speciala le au asupra independentei Justitiei, precum si asupra luptei anticoruptie din Romania si insista ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitiei sa fie desfiintata.

GRECO aminteste, in document, si de referendumul organizat in 26 mai 2019, cu cele doua intrebari care au vizat imposibilitatea de a fi amnistiate si gratiate faptele de coruptie, precum si interdictia ca Guvernul sa adopte ordonante de urgenta in domeniul Justitiei, referendum legitimat prin votul afirmativ a 84% dintre cei care au fost la urne.


GRECO insista asupra desfiintarii Sectiei Speciale, in Raportul din iunie 2019


CONTEXT

GRECO a decis, in cea de 78-a plenara din 4-8 decembrie 2017, sa aplice Regula 34 in ceea ce priveste Romania. Aceasta regula permite GRECO sa faca o evaluare ad hoc in circumstante exceptionale, atunci cand are informatii relevante ca initiative legislative, reforme si alte modificari in statele membre pot duce la incalcari ale standardelor anticoruptie.

Echipa de evaluare ad hoc a avut o serie de intalniri in perioada 21-22 februarie, iar GRECO a adoptat Raportul Ad hoc (Regula 34) in 23 martie 2018.

GRECO a publicat, in luna aprilie 2018, raportul devastator privind Justitia din Romania, in care isi exprima serioase ingrijorari asupra modificarilor pe care majoritatea politica le aduce legislatiei privind Justitia, dar si celei penale. Grupul amintea atunci de incercarile controversate de inlaturare din functie a sefei DNA, dar si de intentia de a pune prag la abuz in serviciu la 200.000 de euro, "intr-o tara in care salariile medii lunare sunt intre 600-800 de euro".

Raportul de evaluare a implementarii recomandarilor - Runda a patra

Pe langa raportul care a vizat implementarea recomandarilor facute in urma procedurii de evaluare ad hoc (Regula 34), GRECO a adoptat, in sesiunea plenara din iunie, si Raportul privind lupta anticoruptie, Runda a patra.

In raportul de evaluare a implementarilor, GRECO regreta utilizarea frecventa a ordonantelor de urgenta pentru a adopta amendamente care nu au fost supuse anterior unei consultari largi cu toti profesionistii din sistem implicati, ceea ce diminueaza transparenta procesului legislativ.

In perioada 2018-2019, Guvernul a adoptat prin OUG mai multe amendamente substantiale aduse legislatiei privind Justitia.

Si in acest raport, GRECO aminteste de referendumul din 26 mai, care a avut ca tema si interdictia ca Guvernul sa legiferese in domeniul Justitiei prin ordonante de urgenta.

Cele mai importante idei si recomandari:

* Romania a implementat in mod satisfacator doar patru din cele 13 recomandari anterioare, trei au fost implementate partial, iar sase raman neimplementate.

* Romania a facut un progres foarte mic in ceea ce priveste dezvoltarea unui cod de conduita pentru membrii Parlamentului si asigurarea existentei unui mecanism de respectare a acestuia atunci cand este necesar.

* GRECO e preocupat de tensiunile politice constante din Romania, in ceea ce priveste reformele din sistemul de justitie. Incercarile recente de a reduce limitele pentru anumite infractiuni privind coruptia, daca ar fi adoptate intr-o lege, ar submina serios lupta impotriva coruptiei.

* Nevoia de a avea criterii obiective de selectie in ceea ce priveste numirea si demiterea procurorilor si nevoia de a mari rolul CSM in acest proces nu au fost indeplinite.

Mai mult chiar, amendamentele recente si recenta jurisprudenta a Curtii Constitutionale au marit rolul Executivului si au slabit rolul CSM, in detrimentul mecanismului de control reciproc, arata GRECO in acest raport, pe care il puteti citi integral, in limba engleza:Amintim ca Guvernul a avizat, miercuri, publicarea raportului GRECO, stabilind data de 9 iulie pentru publicare, potrivit procedurii.

SUNT SAU NU OBLIGATORII RECOMANDARILE GRECO?

"Recomandarile GRECO nu sunt optionale. Atunci cand o tara se alatura GRECO, isi exprima acordul sa se supuna activitatii sale de monitorizare si sa puna in aplicare recomandarile sale. Prin urmare, tarile membre ale GRECO au obligatia legala de a pune in aplicare recomandarile acesteia.

Regulamentul de procedura al GRECO art. 30 alineatul (1) este foarte clar atunci cand prevede ca 'membrii GRECO trebuie sa se conformeze recomandarilor continute in raportul de evaluare si sa le puna in aplicare in totalitate, in termenul stabilit de GRECO'.

Acest lucru se realizeaza prin intermediul presiunilor din partea celorlalti membri si prin evaluari reciproce, care in final conduc la o procedura de conformitate sau, in cazul tarilor care nu fac suficient pentru a pune in aplicare recomandarile, o procedura de neconformitate", este raspunsul GRECO la solicitarea Ziare.com.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre GRECO Sectia Speciala Guvern
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14119 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
61 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai nico...laie !

Cand te lasi de sustinut mafiotii psd-alde-udmr ?
Nu te mai da mare ca in aceasta situatie esti pe cea mai joasa treapta de inteligenta ... De ce sustii hotii mafioti si politicienii penali ???

 

 

Raportul a fost emis de comisia Greco

scrie clar acolo ce si cum sa faca. Romania s-a angajat in greco cu obligatii depline, nu cu dreptul de-a refuza unele obligatii.
Romania, o tara corupta si guvernata de corupti, se supune sau este maturata.
Iar parerea ta, oicine si oriunde ai fi, nu este relevanta.

 

 

Simplificand pentru trolli si non-cetateni abjecti: supunere

Recomandarile Greco nu sunt optionale. Atunci cand o tara se alatura Greco, isi exprima acordul sa se supuna activitatii sale de monitorizare si sa puna in aplicare recomandarile sale. Prin urmare, tarile membre ale Greco au obligatia legala de a pune in aplicare recomandarile acesteiamembrii Greco trebuie sa se conformeze recomandarilor continute in raportul de evaluare si sa le puna in aplicare in totalitate, in termenul stabilit de Greco.
O fi inteles stirpiciunea cu taior ?

 

 

E foarte simplu

Fiecare mafiot care avea perspectiva unui dosar de ancheta la DNA facea plangere penala impotriva procurorului de caz ca sa intarzie cat mai mult ancheta in dosar !
DNA-ul era obligat sa inregistreze orice plangere penala si sa faca un dosar de ancheta chiar daca nu existau dovezi impotriva procurorului respectiv !

 

 

E foarte simplu

Regula nr. 30 din Regulamentul de procedură GRECO spune așa:

Conformarea la recomandări:

1. Membrii GRECO trebuie să se conformeze cu recomandările făcute in raportul de evaluare și să le pună in practică in intregime intr-o limită de timp stabilită de GRECO
2. In conformitate cu articolul 15, paragraful 6, al Statutului, membrii trebuie, in decurs de 18 luni după adoptarea raportului de evaluare, să transmită GRECO un raport de prezentare a situației care să arate măsurile luate pentru a da curs recomandărilor din raportul de evaluare. GRECO va examina aceste rapoarte și va decide dacă s-a dat curs sau nu recomandărilor făcute.

 

 

E foarte simplu

Nu exista pana in acest moment nici o decizie finala a unei instante de judecata din care sa rezulte ca macar un singur protocol este ilegal !
Protocoalele secrete ii deranjeaza numai pe hoti !

 

 

E foarte simplu

De ce nu creeaza mafia PSD o sectie speciala de ancheta a magistratilor din SS (Adina Florea) care ancheteaza magistrati ?
Care la randul lor ar trebui anchetati de o sectie speciala de ancheta a magistratilor care lucreaza in sectia speciala de ancheta a magistratilor care ancheteaza magistrati !
S.a.m.d.

 

 

Asa ti-au spus tie la Antene.

Fii atent aici:"Recomandarile GRECO NU sunt optionale....Prin urmare, tarile membre ale GRECO au obligatia legala de a pune in aplicare recomandarile acesteia.

Regulamentul de procedura al GRECO art. 30 alineatul (1) este foarte clar atunci cand prevede ca 'membrii GRECO trebuie sa se conformeze recomandarilor continute in raportul de evaluare si sa le puna in aplicare in totalitate, in termenul stabilit de GRECO'."
Prostimea crede si nu cerceteaza. Fraierii cred ce spun mincinosii, nu citesc legile si regulamentele. Dupa aia mai si comenteaza si repeta si la altii.
Si da un singur exemplu de "abuzuri" ale judecatorilor. Unul singur! In general asa-zisele "abuzuri" inseamna achitari sau pedepse cu suspendare pentru furturi de miliarde. Sau lasarea in libertate a criminalilor, care vedem noi ce fac.
Pe vremea lui Kovesi, abuzurile judecatorilor erau pedepsite. Mustata, Terceanu, Costiniu s.a. au platit pentru abuzuri. Legea e una pentru toti, n-avem nevoie de tribunale speciale. Orice magistrat poate fi trimis in judecata ca un muritor de rand, cand e prins cu ocaua mica. Onea si Portocala la fel, au fost trimisi in judecata. Nu inteleg, de ce ti-e frica de "abuzurile judecatorilor", ai facut si tu ceva? Da-i in judecata, daca te-au abuzat!
Magistratura trebuie curatata de favoritisme, presiuni politice si impostori. Asta e prima conditie sa avem o justitie impartiala si necrutatoare cu infractorii.

 

 

Sa presupunem

ca eu fac o reclamatie la adresa ta la DNA. Te acuz c-ai furat 1 milion de dolari prin coruptie, lucru neadevarat. DNA este obligata prin lege sa intocmeasca un dosar, chiar daca se vede de la o posta ca reclamatia este neintemeiata. Deci, cine face aici abuzul? EU! Ce va spune antena 3 despre acest dosar? Este abuzul DNA in frunte cu Kovesi. Asa ca sfatul meu este sa nu te mai uiti la Antena 3, ca aia te zapacesc de cap cu prostiile lor. Nu esti tu primul.

 

 

Verba volant, scripta manent. Raportul este scris negru pe alb,

tradus in romaneste ca sa inteleaga si veorica ceva si OBLIGATORIU.
Cert, nu exista pedepse sau condamnari pentru ignorarea recomandatiilor GRECO. Este un fel de gentlemans agreement intre state de drepr, responsabile. Este ca un club select britanic, in care intri doar daca accepti modul de comportare si uzantele clubului. Nu te conformi recomandarilor, vrei sa pui picioarele pe masa si sa mananci cu mainile? Afara! Esti dat afara!

Ceea ce se va intampla probabil cu Romania, multumita incapatanarii guvernului de paie de a face Justitia harcea-parcea. Mai sunt inca multi cu sabia lui Damocles peste cap si care spera ca veorica ii va proteja la infinit.

Dancila este atat de perfida in prostia ei incat are impresia ca daca se face ca nu vede sau nu intelege, ceilalti vor inchide si ei ochii. Sub pretextul respectarii promisiunii ca nu mai da OUG pe justitie, nu va desfiinta SS si va pretexta ca parlamentul este responsabil, ea nu mai poate nimic :)

Guvernul de paie Dragnea 3 indreapta Romania catre Articolul 7 cu mare viteza!
Daca se va ajunge la asta, eu nu as mai garanta pacea sociala in tara. Presedintele Iohannis va fi pus in fata unor mari probleme, nu numai economice, cat civice. Probabil ca aceasta este strategia sobolanilor rosii. Sa-l distruga cu propriile arme.

 

 

E foarte simplu

Sectia Speciala a Adinei Florea este o probă cheie in dosarul domesticirii justitiei.
Criticată de rapoartele europene, Sectia Specială rămane, pentru cei care au inspirat strategia mafiei PSD, un pilon al noii ordini ce se doreste a fi consolidată.
Privilegiile si inegalitatea nu pot dura in absenta intimidării.
Iar rolul Sectiei Speciale este acela de a răspandi mesajul fricii in comunitatea magistratilor.
Mafiotii PSD, in mare majoritate amenintati cu procese, vor tine cu dintii de aceasta institutie care poate sa le apere libertatea si averile ilegale prin intimidarea magistratilor !

 

 

Protocoalele secrete exista pe tot globul pamantesc

doar asa se prind banditii pe care-i pupi tu pe sticla.

 

 

Deci pentru tine

1+1 = cat vreau eu ?

 

 

Mai medgidie, ma androginule, NVMCCPV!

Ati intrat in panica, trollici?
Adică nu voi, stapanii vostri, ca voi sunteți doar clampanitorii la ordin...

 

 

E foarte simplu

E mana lui Soros, a agenturilor straine si a ambasadelor care sunt invidiosi pe Romania ca au o asemenea personalitate in fruntea SS : Adiiiina Floooorea !

 

 

Prima   1   2   3   4   5   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor