Ziare.com

Rapoarte de mare duritate: GRECO insista ca Sectia Speciala e o anomalie si trebuie desfiintata. Romania a aplicat doar 4 din 13 recomandari (Documente)

de Magda Gradinaru
Marti, 09 Iulie 2019, ora 11:04

   

Rapoarte de mare duritate: GRECO insista ca Sectia Speciala e o anomalie si trebuie desfiintata. Romania a aplicat doar 4 din 13 recomandari (Documente)
GRECO insista, in raportul privind Justitia din Romania, ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, condusa de Adina Florea, sa fie desfiintata.

Aceasta solicitare apare expres si este argumentata pe larg in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34).

GRECO noteaza ca doar una dintre cele cinci recomandari specifice facute in Raportul Ad hoc a fost indeplinita, in vreme ce celelalte patru nu au fost implementate.

In acest sens, insa, GRECO saluta faptul ca, in 4 iunie 2019, prim-ministrul roman Viorica Dancila a anuntat intentia de a abandona modificarile controversate aduse legislatiei din Justitie.

GRECO transmite, in concluziile raportului, ca este in mod deosebit preocupat de faptul ca recomandarea de a fi abandonata crearea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a fost complet ignorata.

In Raportul Ad hoc, GRECO a recomandat abandonarea crearii sectiei speciale pentru investigarea magistratilor.

* GRECO reaminteste ca aceasta sectie a fost vazuta ca o anomalie, care ar putea duce la conflicte de jurisdictie;

* GRECO a luat nota de toate informatiile furnizate de Guvernul roman si considera ca masurile luate de autoritatile romane sunt in completa contradictie cu recomandarile GRECO, ceea ce reprezinta o dezvoltare foarte ingrijoratoare;

* Ingrijorarile exprimate de GRECO in Raportul Ad hoc asupra consecintelor negative ale crearii unei astfel de sectii si ratiunii principale din spatele acestei decizii raman chiar mai relevante in contextul presiunilor constante asupra DNA, al demiterii procurorului-sef al DNA si al controverselor din Romania legate de numirile procurorilor-sef.

* In acest sens, GRECO observa ca recenta modificare prin OUG 7/2019 a Legii nr. 304/2004 privind pozitia ierarhica a procurorului sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (punctul 28) permite revocarea apelurilor depuse de alte servicii din Procuratura, inclusiv de catre procurorul general, catre instantele de judecata superioare, de exemplu, pentru cazurile de coruptie, si plaseaza aceasta sectie in afara structurii ierarhice a procuraturii romane.

* GRECO face trimitere si la ultimele observatii ale Comisiei de la Venetia, care arata ca exista "temeri ca noua structura va fi folosita ca un instrument (suplimentar) de intimidare si presiune asupra judecatorilor si procurorilor".

* GRECO noteaza si ca numarul procurorilor angajati in aceasta sectie, la fel ca numarul ofiterilor de politie, este disproportionat fata de numarul de cazuri pe care sectia le investigheaza.

* GRECO avertizeaza autoritatile asupra faptului ca aceasta implicare a ofiterilor de politie (prin Ministerul de Interne) in Sectia Speciala va duce in mod inevitabil la situatii in care ofiterii de politie vor investiga cazuri impotriva procurorilor si judecatorilor, in loc de tipuri specifice de infractiuni.

O astfel de dezvoltare ar putea reprezenta un impediment suplimentar pentru functionarea independenta a sistemului judiciar.

* GRECO mai noteaza ca Sectia Speciala a primit evaluari negative si din partea Comisiei Europene, in ultimul raport MCV privind Romania.

Prin urmare, GRECO transmite ca este profund ingrijorat de consecintele pe care dezvoltarile legate de Sectia Speciala le au asupra independentei Justitiei, precum si asupra luptei anticoruptie din Romania si insista ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitiei sa fie desfiintata.

GRECO aminteste, in document, si de referendumul organizat in 26 mai 2019, cu cele doua intrebari care au vizat imposibilitatea de a fi amnistiate si gratiate faptele de coruptie, precum si interdictia ca Guvernul sa adopte ordonante de urgenta in domeniul Justitiei, referendum legitimat prin votul afirmativ a 84% dintre cei care au fost la urne.


GRECO insista asupra desfiintarii Sectiei Speciale, in Raportul din iunie 2019


CONTEXT

GRECO a decis, in cea de 78-a plenara din 4-8 decembrie 2017, sa aplice Regula 34 in ceea ce priveste Romania. Aceasta regula permite GRECO sa faca o evaluare ad hoc in circumstante exceptionale, atunci cand are informatii relevante ca initiative legislative, reforme si alte modificari in statele membre pot duce la incalcari ale standardelor anticoruptie.

Echipa de evaluare ad hoc a avut o serie de intalniri in perioada 21-22 februarie, iar GRECO a adoptat Raportul Ad hoc (Regula 34) in 23 martie 2018.

GRECO a publicat, in luna aprilie 2018, raportul devastator privind Justitia din Romania, in care isi exprima serioase ingrijorari asupra modificarilor pe care majoritatea politica le aduce legislatiei privind Justitia, dar si celei penale. Grupul amintea atunci de incercarile controversate de inlaturare din functie a sefei DNA, dar si de intentia de a pune prag la abuz in serviciu la 200.000 de euro, "intr-o tara in care salariile medii lunare sunt intre 600-800 de euro".

Raportul de evaluare a implementarii recomandarilor - Runda a patra

Pe langa raportul care a vizat implementarea recomandarilor facute in urma procedurii de evaluare ad hoc (Regula 34), GRECO a adoptat, in sesiunea plenara din iunie, si Raportul privind lupta anticoruptie, Runda a patra.

In raportul de evaluare a implementarilor, GRECO regreta utilizarea frecventa a ordonantelor de urgenta pentru a adopta amendamente care nu au fost supuse anterior unei consultari largi cu toti profesionistii din sistem implicati, ceea ce diminueaza transparenta procesului legislativ.

In perioada 2018-2019, Guvernul a adoptat prin OUG mai multe amendamente substantiale aduse legislatiei privind Justitia.

Si in acest raport, GRECO aminteste de referendumul din 26 mai, care a avut ca tema si interdictia ca Guvernul sa legiferese in domeniul Justitiei prin ordonante de urgenta.

Cele mai importante idei si recomandari:

* Romania a implementat in mod satisfacator doar patru din cele 13 recomandari anterioare, trei au fost implementate partial, iar sase raman neimplementate.

* Romania a facut un progres foarte mic in ceea ce priveste dezvoltarea unui cod de conduita pentru membrii Parlamentului si asigurarea existentei unui mecanism de respectare a acestuia atunci cand este necesar.

* GRECO e preocupat de tensiunile politice constante din Romania, in ceea ce priveste reformele din sistemul de justitie. Incercarile recente de a reduce limitele pentru anumite infractiuni privind coruptia, daca ar fi adoptate intr-o lege, ar submina serios lupta impotriva coruptiei.

* Nevoia de a avea criterii obiective de selectie in ceea ce priveste numirea si demiterea procurorilor si nevoia de a mari rolul CSM in acest proces nu au fost indeplinite.

Mai mult chiar, amendamentele recente si recenta jurisprudenta a Curtii Constitutionale au marit rolul Executivului si au slabit rolul CSM, in detrimentul mecanismului de control reciproc, arata GRECO in acest raport, pe care il puteti citi integral, in limba engleza:Amintim ca Guvernul a avizat, miercuri, publicarea raportului GRECO, stabilind data de 9 iulie pentru publicare, potrivit procedurii.

SUNT SAU NU OBLIGATORII RECOMANDARILE GRECO?

"Recomandarile GRECO nu sunt optionale. Atunci cand o tara se alatura GRECO, isi exprima acordul sa se supuna activitatii sale de monitorizare si sa puna in aplicare recomandarile sale. Prin urmare, tarile membre ale GRECO au obligatia legala de a pune in aplicare recomandarile acesteia.

Regulamentul de procedura al GRECO art. 30 alineatul (1) este foarte clar atunci cand prevede ca 'membrii GRECO trebuie sa se conformeze recomandarilor continute in raportul de evaluare si sa le puna in aplicare in totalitate, in termenul stabilit de GRECO'.

Acest lucru se realizeaza prin intermediul presiunilor din partea celorlalti membri si prin evaluari reciproce, care in final conduc la o procedura de conformitate sau, in cazul tarilor care nu fac suficient pentru a pune in aplicare recomandarile, o procedura de neconformitate", este raspunsul GRECO la solicitarea Ziare.com.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre GRECO Sectia Speciala Guvern
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14039 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
61 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De dragul tastaturii...

Cine a scris raportul ? Veverita ? Solomon ? Macovei ? Danilet ?

Un raport care descalifica total comisia GRECO, un raport de toata jena !!!

Prea pe fata mai comisie...

Apropo, au OMIS din greseala protocoalele secrete ? Completele ilegale de 5 ?...

:):):)

 

 

E foarte simplu

E mana lui Soros, a agenturilor straine si a ambasadelor care sunt invidiosi pe Romania ca au o asemenea personalitate in fruntea SS : Adiiiina Floooorea !

 

 

Mai gile

tu ai auzit de "comisia europeana pentru eficienta justitiei". sunt sigur ca nu. si la fe;l de sigur ca nu stii din ce structura europeana face parte acest organism. caci este un organism ca si greco. daca aceasta comisie facea referiri si intocmea un raport cu privire la eficienta sau ineficienta sectiei speciale de investigare a magistratilor, atunci poate ca imi atragea atentai. dar un organism infiintat pentroi combaterea coruptie care apara abuzurile unor magistrati infiintat pe vremea lui monica macovei in calitate de ministru al justitiei pe atunci, nu ma impresioneaza.

 

 

aceasta este

ievaluarea lui bubonel
dupa atata rusine poate isi va face in sfarsit 切腹

 

 

Sectia speciala din DNA, pai nu ? :):):)

Cica Romania e stat suveran, cica in Romania legile trebuiesc respectate :):):)

NU mai am incredere in justitia din Romania !!!

 

 

poate de data aceasta

a aflat si magda gradinarita ce este acest greco, cu ce se mananca si cine face parte din el.

 

 

@Diasporeanul Rank user: x3 09.07.2019, 11:29

Considerand logica dumneavoastra inseamna ca indubitabil pe vremea cand sectia speciala era in DNA sub conducerea lu tanti Kovesi, Romania era in Comunism...

Misto...

 

 

Olanda refuză de 6 ani să respecte recomandarea GRECO

Olanda, statul care l-a general pe liderul politic Frans Timmermans, fostul președinte al Comisiei Europene, respectă recomandările GRECO. Olanda refuză, de mai mulți ani, să aplice interdicția pentru judecători de a deține și funcția de parlamentar. In acest timp, Romania, care incearcă să elimine abuzurile din justiție, este pusă la zid pentru că nu ține cont de aceste recomandări ale forurilor europene, chiar de către Olanda.
ecomandările GRECO in privința Olandei privesc atat parlamentarii, cat și judecătorii și procurorii, respectiv introducerea prin lege a incompatibilității dintre calitatea de judecator și cea de membru al Parlamentului", mai arată aceasta.

Deși această recomandare a fost făcută in iulie 2013, Olanda nu a implementat-o nici in acest moment, lucru reproșat in ultimul raport GRECO. Abia in 2016, Olanda a răspuns că nu poate implementa aceste recomandări decat cu un larg sprijin al judecătorilor și procurorilor, care, deși s-au intalnit pentru a discuta subiectul, pană in prezent nu au ajuns la un consens. Abia după ce acest consens va fi obținut (nu se știe cand – n.r.), va fi prezetat Guvernului olandez un aviz, insă, la final, numai Executivul va putea stabli poziția oficială a statului in raport cu recomandarea GRECO.

"In concluzie, după cum rezultă din raportul GRECO, sistemul judiciar din Olanda se opune - cel puțin in parte - implementării incompatibilității dintre funcția de judecător și cea de parlamentar, astfel că și-au făcut un grup de lucru pentru a analiza recomandarea și a găsi un consens larg in interiorul sistemului de justiție. Iată deci că nu poziția de forță, nici amenințarea, nici șantajul și, cu atat mai puțin, aplicarea automată intempestivă nu sunt căi de urmat atunci cand se pune problema implementării unor recomandări. Analiza de substanță a recomandărilor GRECO anterior implementării lor este o precondiție imperativă pentru ca orice recomandare să fie și acceptată și să ajute sistemul să funcționeze, nu să-l blocheze ori să-i sporească neajunsurile",

 

 

greco este pentru neavizati

un organism infiintat in cadrul unei structuri europenem in urma cu cativa ani, care are ca obiectiv combaterea coruptiei transfrontaliere. nu este CEDO nici CJE. acest organism este controlat de cei care au coordonat activitatea dna si pe kovesi. cum au coordonat-o si controlat-o am vazut. In cadrul dna, langa biroul lui kovesi au infiintat un birou al fbi cu ofiter de legatura. acest birou s-a desfiintat dupa plecarea lui kovesi. toate cauzele mari ce priveau politicieni si oamweni de afaceri romani erau raportate acestor structuri din afara romaniei. d-nii de la greco nu spun in rapoarte nimic despre abuzurile facute in romania impotriva magistratilor oare nu stiu domnii de la greco ca la 4500 de magistrati romani dna le-a facut dosare penale. si nu au aflat ca inainte de predarea acestor dosare la sectia lui florea, au solutionat subit, in 2 luni jumatate din ele. cu privire la aceasta situatie d-nii de la greco nu spun nimic in rapoartele. lor. acesti domni apara abuzurile procurorilor si vor sa-i slveze pe cei care le-au comis. d-lor de la greco vedetiva de atributiile voastre pe linie de coruptie si nu va bagati in organizare judiciara din romania unde nu aveti atributii. prpaganda ziare com nu pacaleste pe nimeni cu aceste articole.am aflat de caurand, de cand ni se vorbeste despre greco, ca romania este reprezentata in acest organism de monica macovei-tradatoarea de tara. restul cuvintelor sunt de prisos.

 

 

Simplificand pentru trolli si non-cetateni abjecti: supunere

Recomandarile Greco nu sunt optionale. Atunci cand o tara se alatura Greco, isi exprima acordul sa se supuna activitatii sale de monitorizare si sa puna in aplicare recomandarile sale. Prin urmare, tarile membre ale Greco au obligatia legala de a pune in aplicare recomandarile acesteiamembrii Greco trebuie sa se conformeze recomandarilor continute in raportul de evaluare si sa le puna in aplicare in totalitate, in termenul stabilit de Greco.
O fi inteles stirpiciunea cu taior ?

 

 

Atunci

ar trebui sa se numeasca obligatii si nu recomandari.
Referitor la "SS" cine ar trebui sa verifice abuzurile judecatorilor si zecile de mii de decizii care se dau pe langa lege (vorbesc aici numai de retrodacerile ilegale)?

 

 

Raportul a fost emis de comisia Greco

scrie clar acolo ce si cum sa faca. Romania s-a angajat in greco cu obligatii depline, nu cu dreptul de-a refuza unele obligatii.
Romania, o tara corupta si guvernata de corupti, se supune sau este maturata.
Iar parerea ta, oicine si oriunde ai fi, nu este relevanta.

 

 

In toata lumea justitia se face transparent...

.. nu cu protocoale secrete care au ca parte judecatori.

 

 

nu sunt obligatorii

pentru avizatiu, acest organism se ocupa de combaterea coruptiei. ce are coruptia cu organizare judiciara din romania stimabililor. are oare ca obiectiv apararea abuzurilor facute de procurorii dna care au intocmit 45oo dosare penale pe vreamea lui kovesi.

 

 

@texrex 09.07.2019, 12:00

Bine ca in Germania si alte tari e comunism ca aia tin raportul GRECO la secret, noi in Romania suntem in democratie !

 

 

Prima   1   2   3   4   5   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor