Raport despre nesimtire si ticalosie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 21 Iulie 2011, ora 13:14
6473 citiri
Raport despre nesimtire si ticalosie (Opinii)
Foto: ziaruldegarda.ro

Eu ar trebui sa cred ca autorii raportului pe Justitie de la Bruxelles sunt niste stupizi care nu inteleg nimic din ceea ce se intampla in Romania. Eu, adica omul care se uita zilnic la televizor unde ii vede pe politicienii romani de absolut toate culorile si pe marii analisti ai presei, unii chiar de buna-credinta, sustinand de dimineata pana seara ca actiunile PDL si ale ANI sunt politizate si declansate la comanda.

Ca e comanda lui Traian Basescu dupa cum striga USL, ca e comanda PSD cum specula recent Nicoleta Savin, acesta e singurul aspect discutabil. Dar sigur, de la Monica Ridzi la Laszlo Borbely si de la Laurentiu Mironescu la Adrian Nastase toti sunt niste victime politice. Ba mai nou victime politice vede si Traian Basescu atunci cand acuza procurorii ca prin arestarile dispuse fac jocuri politice.

Si totusi, in pofida acestei certitudini fara fisura in Romania, iata ce scrie in raportul de monitorizare pe Justitie dat miercuri publicitatii la Bruxelles: "Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a avut o activitate tot mai convingatoare in ceea ce priveste anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt.(...) De la adoptarea noului sau cadru juridic, in august 2010, Agentia Nationala de Integritate a inceput sa inregistreze din nou rezultate". Dar oare stupizii aceia de la Bruxelles nu vad ceea ce reclama vigilentii domni Ponta, Antonescu, Nastase, Ciuvica, SRS, Voiculescu si anume ca nu exista condamnari pentru fapte de coruptie la nivel inalt?

Vad bine si chiar au o explicatie pentru acest lucru: "In mai multe cazuri importante la nivel inalt, s-au inregistrat amanari in instanta de mai multi ani si nu s-a avansat decat intr-o mica masura spre solutionare in aceasta perioada. Se impune adoptarea unor masuri urgente menite sa accelereze desfasurarea acestor procese si sa evite inchiderea acestor cazuri din cauza implinirii termenului de prescriptie". O fi logic?

Si daca DNA face doar jocuri politice, insemana ca toti acuzatii de coruptie nu sunt corupti, inseamna ca nu avem corupti la nivel inalt si ca tot stupizi sunt si ambasadorii SUA si Frantei care vorbesc tot despre nenorocita de coruptie din cauza careia investitorii straini fie nu vin, fie pleaca cu prima ocazie cu bani cu tot.

Poate nu avem legi destul de bune si de aceea instantele se impotmolesc. Oamenii acestia enervanti de la Bruxelles cred insa ca legile nu sunt aplicate, caci sub aspect legislativ, ministrul Catalin Predoiu si-a facut treaba. Si mai cred ca judecatorii care nu le aplica asa cum trebuie nu ar trebui sa se poata ascunde in spatele independentei: "Consolidarea raspunderii sistemului judiciar ramane o provocare importanta".

Dar stiti ceva? Eu, ca om care dupa ce se uita la televizor am tot dreptul sa gandesc si cu capul lui, mai am o posibilitate. Am posibilitatea sa-i socotesc pe oamenii aceia de la Bruxelles normali la cap si corecti, dar sa consider ca intreaga clasa politica si breasla ziaristilor sunt dominate de ticalosi care apara coruptia din care isi trag seva ei personal, partidele si patronii lor. Ca acesti ticalosi alcatuiesc o nenorocita de mafie transpartinica astfel incat oricine ar fi la putere practicile raman aceleasi si beneficiaza de aceeasi protectie. Si nu numai ca am posibilitatea, ci exact asta cred.

Si in aceasta vara, la fel ca vara trecuta si ca in vara anterioara, raportul MCV pune degetul pe rana adanca si infectata a Justitiei romanesti, impartita parca de un zid mai inalt si gros decat cel al Berlinului. De-o parte DNA si ANI, departe de perfectiune desigur, dar singurele care lupta cu coruptia la nivel inalt si mai deranjeaza cate un politician prins cu mana in borcanul cu miere. De cealalta parte, instantele corupte pana in maduva oaselor, impanate cu fosti securisti si cu tot felul de varani ticalosi, oameni ai Sistemului care zadarnicesc prin tergiversari si decizii aiuritoare toate incercarile de a asana cat de cat aceasta tara. Totul sub patronajul sulfuros al CSM, organism care, ne-am convins recent, reuseste in mod straniu sa corupa in timp record chiar personajele oneste care ii intra in componenta.

Si daca pune degetul ce? Singurul instrument de coercitie ramas este aderarea la Schengen, care insa legal nu ar trebui legata de MCV si, oricum, se pare, va fi transata la sfarsitul anului. Clauza de salvgardare a fost, din nefericire, pierduta, iar in materie de fonduri europene suntem imuni la sanctiuni cat timp oricum rata de absorbtie este atat de mica incat ne sanctionam singuri, tot din cauza coruptiei, cu mult mai drastic decat ar putea-o face europenii.

An de an raportul spune acelasi lucru. Sunt unele progrese, dar.... Sa nu ne amagim. Progresele sunt ca ale bolnavului de cancer care azi a reusit sa inghita o lingura de supa. Nu exista progrese cu adevarat importante cat timp nu discutam despre procese solutionate si hotarari credibile. In afara lor nu exista justitie. Chiar daca nu va fi ridicat anul viitor, caci progresele cerute pentru asta mi se par irealizabile, ma intreb ce valoarea mai poate avea MCV. Lipsit de sanctiuni, el este inutil in fata nesimtirii suverane a clasei politice de la Bucuresti.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#raport justitie Comisia Europeana, #raport justitie Romania , #justitie