Raportul MCV a fost publicat - reactii: Puterea saluta progresele Justitiei, Opozitia isi exprima ingrijorarea

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 17:50
3737 citiri
Raportul MCV a fost publicat - reactii: Puterea saluta progresele Justitiei, Opozitia isi exprima ingrijorarea
Foto: Digi 24

Publicarea raportului MCV, miercuri, privitor la progresele realizate de Romania si Bulgaria in domeniul justitiei, precum si criticile aduse celor doua tari in perspectiva aderarii la spatiul Schengen au generat reactii diferite ale politicienilor Puterii si Opozitiei.

"Raportul MCV recunoaste progresele in domeniul Justitiei. Sa nu lasam exagerarile sa primeze si sa spunem adevarul!", afirma europarlamentarul PSD Catalin Ivan, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Raportul MCV: Parlamentul, numirile procurorilor sefi si inlaturarea lui Papici - criticate

Puratorul de cuvant al PSD sustine ca "se constata ca am facut importanti pasi inainte fata de precedentele evaluari ale Comisiei, ca institutiile menite sa combata coruptia au mentinut un puternic trend pozitiv in privinta rezultatelor".

"Se apreciaza si abordarea Guvernului pe subiectul modificarii Constitutiei, precum si colaborarea dintre Ministerul Justitiei si institutiile sistemului judiciar. In ansamblu, atitudinea Comisiei Europene din acest raport fata de de Guvern este pozitiva. Trebuie sa spunem adevarul si sa nu lasam exagerarile din unele zone media sau ale politicului sa primeze", mai spune liderul eurodeputatilor social-democrati.

Corina Cretu: Raportul MCV arata ca statul de drept din Romania este consolidat

La randul sau, colega sa de partid din Parlamentul European, Corina Cretu, a spus ca "raportul MCV arata ca statul de drept din Romania este consolidat, toate recomandarile fiind de natura tehnica". De asemenea, ea sustine ca raportul MCV privind Romania este unul echilibrat.

Deputatul PNL Alina Gorghiu scrie pe blogul sau ca raportul MCV publicat miercuri "este exploatat politic de opozitia momentului".

"Cred ca cel mai important lucru este ca sistemul judiciar are capacitatea sa sesizeze anumite derapajele si sa le remedieze. (...) Ca ne place sau nu ideea de independenta a justitiei, la citirea acestui raport trebuie sa lasam deoparte ce e subliniat ca progres si trebuie sa luam in serios criticile, sa le analizam, sa ni le insusim", a afirmat Gorghiu.

In acelasi timp, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca raportul MCV este "apreciativ fata de angajamentul Guvernului privind lupta anticoruptie si independenta justitiei".

"Documentul Comisiei Europene subliniaza faptul ca Guvernul a intarit resursele alocate institutiilor cu responsabilitati directe in combaterea coruptiei, cum sunt ANI, ICCJ sau DNA, si remarca cooperarea dintre Ministerul Justitiei si institutiile sistemului judiciar", a spus ministrul Educatiei, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ponta, despre raportul MCV: Romania a facut progrese substantiale, lucrurile vor fi speculate politic (Video)

Nu in ultimul rand, prim-ministrul Victor Ponta a comentat, miercuri, in cadrul sedintei saptamanale de Guvern, raportul MCV, explicand ca trebuie facute diferenta intre interpretarile si speculatiile politice si precizarile efective ale raportului.

"Am vazut raportul MCV si, indiferent de interpretarile politice, am auzit ce a spus purtatorul de cuvant al Comisiei Europene - Romania a facut progrese importante si substantiale. (...) Toate lucrurile care sunt trecute in raportul MCV trebuie prezentate si explicate intr-un mod echilibrat si profesionist, indiferent de modul in care, in traditia deja cunoscuta, vor fi speculate politic", a declarat Victor Ponta.

Opozitia: Preocupari pentru independenta justitiei, raportul este devastator pentru USL

De partea cealalta, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu apreciaza ca, prin raportul MCV, "Comisia Europeana isi exprima preocuparea pentru independenta sistemului judiciar din Romania".

"Modificarile din Codul Penal au fost analizate in raport. Presiunea politica asupra justitiei este scandaloasa, iar parlamentarii USL, baronii si intreaga tagma a acolitilor lor se fac vinovati pentru aceste rapoarte.

Este inadmisibil ca dupa atatia ani de munca, Romania primeste, la inceput de an 2014, un al treilea raport negativ de cand USL a preluat puterea. Ponta nu constientizeaza cat rau face tarii noastre", a scris Mihai Razvan Ungureanu, pe contul sau de Facebook.

De asemenea, prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu scrie pe contul sau de Facebook ca prim-ministrul Victor Ponta "si 'grupul lui infractional organizat', asa cum s-a autodefinit in 2012, au obtinut cele mai aspre critici in Raportul MCV, pentru ca nu respecta independenta justitiei".

Totodata, fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu spune ca "partea pozitiva a raportului MCV tine de puterea judecatoreasca iar partea negativa, de USL".

"Raportul MCV confirma ca USL este o amenintare la adresa statului de drept si a independentei justitiei", a declarat prim-vicepresedintele PDL, pentru Agerpres.

CSM, laudat in raportul MCV: Si-a indeplinit misiunea in maniera profesionista

La randul sau, europarlamentarul PDL Monica Macovei afirma ca "raportul MCV este devastator pentru USL".

"Nu romanii trebuie sa plateasca, ci USL USL si Ponta au tradat si tradeaza Romania si romanii pentru interesele baronilor", a transmis eurodeputatul democrat-liberal, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Toate minciunile si interventiile brutale in justitie ale lui Ponta, Antonescu si Voiculescu se reflecta foarte prost in Raportul MCV si arata lipsa vointei politice a USL pentru masuri anticoruptie.

De astazi, guvernele statelor membre vor avea pe masa un nou raport MCV care arata ca USL a facut totul ca Romania sa ramana repetenta. Lumea democrata nu mai crede acum ca Guvernul Ponta si USL mai pot face ceva bun pentru romani", spune Monica Macovei.

De asemenea, europarlamentarul PDL Petru Luhan sustine ca Victor Ponta "are nevoie de ochelari europeni pentru a citi corect raportul MCV".

"Raportul reprezinta o palma pentru actuala majoritate parlamentara, pentru Guvernul USL si, in special, pentru premierul Victor Ponta. Documentul trece in revista evolutia Justitiei romanesti si puncteaza fiecare dintre momentele in care politicienii au incercat sa o saboteze.

De asemenea, Comisia constata ca presiunile politicienilor asupra Justitiei au continuat, atat prin atacuri la adresa unor magistrati care instrumentau dosare importante, cat si prin declaratii de simpatie fata de persoanele condamnate.

(...) Domnule Ponta, ca sa cititi corect raportul MCV, trebuie sa va schimbati ochelarii. Incercati cu incredere ochelarii europeni!", a mai afirmat Petru Luhan.

Nu in ultimul rand, fostul prim-ministru Emil Boc a spus ca "raportul MCV pe justitie marcheaza regresul Romaniei in planul democratiei si al statului de drept si este o motiune de cenzura la adresa Guvernului Romaniei si a guvernarii USL".

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, a prezentat public un scurt rezumat al raportului anual, adoptat miercuri, referitor la progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Cu acest prilej, Gray a subliniat faptul ca in cele doua tari s-au inregistrat progrese in domeniul justitiei, dar exista si o serie de lucruri criticabile, care trebuie sa fie imbunatatite, acestea regasindu-se in recomandarile facute de Comisia Europeana in baza unei analize tehnice extrem de riguroase.

Mark Gray a subliniat faptul ca CE nu face aprecieri cu privire la faptul ca raportul MCV ar fi unul pozitiv sau negativ, ci statele membre UE interpreteaza in aceasta maniera atunci cand se pune, de exemplu, problema aderarii la Spatiul Schengen.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#reactii politicieni raport MCV, #progrese justitie raport MCV, #raport MCV Romania, #raport MCV justitie, #raport MCV spatiu Schengen , #justitie
Comentarii
Poza Ioan din Chicago
Ioan din Chicago
rank 5
Puterea saluta progresele Justitiei, Opozitia isi exprima ingrijora