Raportul pe Justitie pentru Romania - dezastruos, dar previzibil - vezi reactii

Marti, 17 Iulie 2012, ora 13:38
4364 citiri
Raportul pe Justitie pentru Romania - dezastruos, dar previzibil - vezi reactii
Foto: Arhiva

La scurt timp dupa ce presa a publicat concluziile proiectului de raport pe Justitie, care urmeaza sa fie publicat oficial miercuri, la Bruxelles, personalitati din viata politica sau din justitie l-au comentat, afirmand, pe de-o parte, ca a fost "previzibil", iar pe de alta parte, ca "are elemente clasice cu referire la institutiile care functioneaza" bine in Romania.

Presedintele iterimar Crin Antonescu, a comentat, in timpul unui interviu acordat RRA, ca anumite critici nu-si mai au locul in raportul pe Justitie, din moment ce sunt probleme rezolvate.

"Eu sper ca anumite critici sa dispara din forma finala a raportului. Ma refer la modificarile legate de atributiile Curtii Constitutionale, sunt chestiuni care nu-si au locul acolo, pentru ca au fost rezolvate intre timp. Sper ca raportul final sa tina cont de ceea ce se constata ca ar trebui indreptat, in viitor, in Romania", a spus Crin Antonescu.

"Desi MCV are zone de interes, el este extins cu consideratii si cu puncte de vedere de natura strict politica. E normal sa existe niste critici in acest raport, dar daca aceste critici sunt justificate trebuie sa genereze masurile care se impun. Acolo ar putea aparea referiri la teme si decizii care exced atributiile Comisiei Europene, cum ar fi un fel de interdictie pentru autoritatile romane de exercitare a dreptului de a acorda gratierea", a adaugat seful statului.

Crin Antonescu a mai subliniat ca, in viziunea sa, in Romania nu poate fi vorba de obstructionarea justitiei.

"Nu s-a schimbat nimic in legislatia sistemului judiciar din Romania. Nimeni nu poate indica o cat de mica obstructionare a justitiei. Poate prin rapiditatea unor masuri constitutionale s-au starnit nedumeriri. Suntem in situatia de a castiga credibilitatea", a mai spus presedintele interimar.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda este de parere ca toate criticile prezentate in proiectul de raport pe Justitie, sunt "previzibile".

"Concluziile erau previzibile. Nu cred ca altcineva, in afara din talibanii din USL, isi inchipuia ca dupa tot ce s-a intamplat in urma cu doua saptamani, Comisia va fi blanda.

Comisia Europeana pune sub semnul intrebarii angajamentul firav in ceea ce priveste regulile statulului de drept. Mai sunt vreo 10 zile pana la referendum si la noi regulile jocului sunt manipulate din cauza guvernului USL", a declarat Cristian Preda, la Digi 24.

Raportul pe Justitie: Romania, spulberata din cauza nerespectarii separarii puterilor

La randul sau, judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arata ca raportul pe justitie al Comisiei Europene privind Romania contine atat elemente "clasice" cu referire la institutiile care functioneaza si sunt laudate in fiecare an, precum DNA si ANI, dar si elemente noi, rezultate din activitatea politica a ultimelor luni de guvernare.

"Este timpul ca politicienii sa recunoasca Justitia ca putere in stat si sa-i acorde importanta meritata. Acest lucru presupune trei lucruri esentiale: stabilitate institutionala, respectarea autoritatilor magistratilor si executarea hotararilor judecatoresti si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa i se recunoasca o importanta majora in cariera magistratilor", a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Cristi Danilet.

"Constat cu stupoare eu si alti colegi europarlamentari, ca actuala guvernare continua subjugarea institutiilor statului partidelor politice. MCV este un instrument pentru UE care poate pune piedici Romaniei, in evolutia sa. UE isi rezerva dreptul de a interzice romanilor sa circule liber in Uniune sau de a anula dreptul la vot al tarii. Guvernul, in loc sa se focusese pe problemele actuale ale Romaniei, continua incercarea de a subjuga justitia", a declarat, pentru Digi 24, europarlamentarul PDL Petru Luhan.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD) a apreciat ca oficialii Comisiei Europene sunt dezinformati. "Acest obicei de a merge cu jalba in protap exista de pe vremea otomana. Acum, lucrurile s-au schimbat. Se face lobby pe langa personalitati din Comisia Europeana iar acestea preiau, fara sa verifice atent, tot felul de informatii", a spus senatorul PSD, pentru Digi24.

Romania nu respecta separaraea puterilor in stat

In raportul pe Justitie, publicat la Bruxelles in 18 iulie, Romania este criticata pentru nerespectarea principiului suprematiei legii ori a separarii puterilor in stat. Cat despre bulgari, ei sunt criticati pentru deficientele din reformele judiciare si din lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.

"Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea privind recentele presiuni exercitate de membrii Guvernului Romaniei si de politicieni asupra Curtii Constitutionale: acestea sunt interventii innaceptabile impotriva unei institutii judciare independente. Guvernul si oamenii politici de la toate nivelurile trebuie sa respecte principiul separarii puterilor", se arata in proiectul de raport al CE asupra progreselor facute de Romania in domeniul justitiei.

- continua -

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#reactii proiect raport Justitie, #raport Justitie Romania 2012, #critici CE Romania raport , #justitie