Raportul pe Justitie: Romania, spulberata din cauza nerespectarii separarii puterilor

Marti, 17 Iulie 2012, ora 12:29
14715 citiri
Raportul pe Justitie: Romania, spulberata din cauza nerespectarii separarii puterilor
Foto: Arhiva

Romania este aspru criticata in proiectul de raport pe Justitie care a aparut in presa marti si care va fi facut public oficial miercuri de catre Comisia Europeana.

"Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea privind recentele presiuni exercitate de membrii Guvernului Romaniei si de politicieni asupra Curtii Constitutionale: acestea sunt interventii inacceptabile impotriva unei institutii juridice independente.

Guvernul si oamenii politici de la toate nivelurile trebuie sa respecte principiul separarii puterilor", se arata in proiectul de raport al CE asupra progreselor facute de Romania in domeniul Justitiei.

Potrivit Romania Libera, Comisia Europeana face o serie de recomandari Romaniei, afirmand ca va monitoriza in continuare situatia din tara noastra.

"Independenta Justitiei si separarea puterilor in stat sunt fundamente ale unei societati democratice. In lunile urmatoare, toate nivelurile politice din Romania vor avea nevoie sa demonstreze, prin actiunile lor, angajamentul fata de aceste principii, pentru a recapata increderea. Comisia va monitoriza indeaproape evolutiile in aceasta situatie", se mai afirma in proiectul de raport, care va fi publicat oficial miercuri.

In viziunea oficialilor europeni, Romania are o singura sansa pentru a recastiga increderea partenerilor din Uniunea Europeana.

"Romania va recastiga increderea partenerilor sai din Uniunea Europeana doar prin dovezi ca domnia legii este deasupra intereselor de partid, ca toate partile demonstreaza respect deplin pentru deciziile juridice, inclusiv cele la nivel constitutional si ca reformele sunt ireversibile", se mai afirma in proiectul de raport.

Printre putinele domenii in care Romania este laudata, se afla activitatea Agentiei Nationale de Integritate.

ANI si DNA, laudate

Proiectul de raport al Comisiei Europene retine ca ANI si DNA, desi constestate in mod repetat, au inregistrat realizari si au devenit eficiente.

"Agentia Nationala de Integritate (ANI) este o institutie pregatita sa-si urmareasca dispozitiile cu convingere. De asemenea, in ciuda realizarilor, autoritatea acestor institutii anticoruptie a fost pusa la indoiala. Baza legala pentru munca Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Procuratura si ANI a fost contestata in mod repetat din 2007, o parte din aceste contestari sunt in curs de asteptare.

Infiintata in 2007, ANI a devenit operationala rapid si a pus la punct o administratie eficienta si o metodologie investigativa. Astazi, ANI a evoluat, devenind o componenta a cadrului institutional de lupta impotriva coruptiei si isi poate arata primele rezultate bune", se arata in proiectul de raport.

Recomandarile pentru Romania

Pentru reforma sistemului judiciar, Comisia invita Romania sa ia urmatoarele masuri:

- sa adopte si sa implementeze un plan cuprinzator pentru a asigura implementarea tuturor celor patru Coduri, inclusiv a tuturor aspectelor relevante ale reformei structurale si procedurale, ajustarii resurselor umane si investitiei in infrastuctura judiciara.

Raportul pe Justitie pentru Romania - dezastruos, dar previzibil - vezi reactii

- restructurarea sistemului judiciar si a parchetelor, restabilirea echilibrului intre personal si activitate, orientate in functie de revizuirea functionala a sistemului judiciar romanesc si de proiectul unei activitati optime in tribunale finantat de Banca Mondiala.

- crearea unui grup de monitorizare a reformei justitiei care sa implice toate puterile statului, asociatii profesionale si societatea civila.

Bulgaria, criticata pentru crima organizata

Potrivit agentiei bulgare Focus News, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este mentinut atat pentru Sofia, cat si pentru Bucuresti, pe o perioada nedefinita, iar urmatoarele rapoarte urmeaza sa fie prezentate la sfarsitul lui 2012 si in 2013.

Chiar si dupa cinci ani de monitorizare, Comisia Europeana nu poate avea incredere in Bulgaria, se afirma in proiectul de raport pe Mecanismul pentru Cooperare si Verificare (MCV). Romania este in aceeasi situatie.

Romania si Bulgaria n-au reusit sa convinga CE - proiect de raport pe Justitie

Sofia este criticata pentru ca a incetinit reforma justitiei si nu a evoluat in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, in timp ce Bucurestiul este blamat pentru subminarea principiilor Uniunii Europene, cum ar fi respectarea justitiei si separarea puterilor in stat.

Ponta: Continuarea monitorizarii este binevenita

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la Chisinau, ca este binevenita o continuare a monitorizarii Justitiei din tara noastra de catre Comisia Europeana.

Ponta: O continuare a monitorizarii europene pe Justitie este binevenita

"Am raspuns la toate intrebarile oficialilor europeni. Justitia este independenta. O continuare a monitorizarii este binevenita", a spus Victor Ponta.

Premierul a subliniat ca "increderea romanilor in Justitie nu este la un nivel care sa multumeasca".

Financial Times: UE creste presiunea asupra Bucurestiului

In ziua precedenta publicarii raportului pe Justitie, cotidianul american Finacial Times dedica un nou articol situatiei politice din tara noastra, amintind ca raportul pe Justitie, ce va fi prezentat miercuri la Bruxelles, risca sa anihileze toate eforturile facute de Romania in ultimii ani.

Financial Times: UE creste presiunea asupra Bucurestiului

"UE creste presiunea asupra Bucurestiului", titreaza FT, precizand ca, luni, comisarii europeni care s-au intalnit la Bruxelles pentru a finaliza raportul au fost - cu o majoritate covarsitoare - in favoarea trimiterii unui semnal puternic catre Romania, cerandu-i sa remedieze situatia care ameninta democratia.

Documentul va avertiza, in cazul tarii noastre, ca toate progresele facute pana acum risca sa fie date peste cap de evenimentele recente, a explicat pentru Financial Times un oficial UE, familiar cu raportul MCV.

"Romania s-a descurcat bine in ceea ce priveste modernizarea sistemului judiciar si lupta impotriva crimei organizate, dar evenimentele recente au schimbat totul", a mai declarat sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#raport justitie 2012, #raport Justitie Comisia Europeana Romania , #justitie