Ziare.com

Raportul pe Justitie: Vezi concluziile oficiale ale CE

Marti, 17 Iulie 2012, ora 20:18

   

Raportul pe Justitie: Vezi concluziile oficiale ale CE
Comisia Europeana consemneaza, in raportul tehnic MCV, faptul ca inconsecventa si lipsa de predictibilitate in jurisprudenta instantelor constituie o preocupare majora pentru comunitatea de afaceri si pentru societate, in general.

Totodata, in raport se precizeaza ca activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) va fi cruciala in unificarea jurisprudentei in conditiile in care, la momentul aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, o vulnerabilitate persistenta identificata a fost inconsecventa in interpretarea si aplicarea legii.

Ponta, despre raportul privind MCV: Asta este justitia dupa Basescu

Asadar, raportul tehnic, care urmeaza sa fie dezbatut si aprobat miercuri de catre Comisia Europeana, arata ca, de la aderare, prin reformele legislative importante adoptate, s-a tot incercat consolidarea mecanismelor de unificare a jurisprudentei.

Raspunzand in parte recomandarilor Comisiei Europene din 2009 si 2010, prin adoptarea Legii Micii reforme a fost modificata competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reducand sfera sa de competenta in calitate de prima instanta si prima instanta de apel, in scopul de a ajuta ICCJ sa se concentreze pe casatie si unificare a jurisprudentei.

Bile albe

De asemenea, s-a simplificat recursul in interesul legii (RIL), cale extraordinara de atac existenta, pentru rezolvarea de cazuri viitoare, a problemelor juridice care decurg din decizii finale inconsistente.

Noile coduri de procedura consolideaza aceste reforme si introduc un nou si mai proactiv mecanism de unificare a jurisprudentei. Procedura preliminara permite instantei de pronuntare a unei hotarari, in ultima instanta, sa adreseze intrebari la Inalte Curti pentru o decizie de interpretare, care este obligatorie atat pentru instanta in cauza, cat si pentru cazurile viitoare.

CE consemneaza faptul ca noile prevederi aduse de Legea Micii reforme au fost bine primite de catre practicieni si au condus la imbunatatiri reale in ceea ce priveste eficienta in rezolvarea cazurilor.

Numarul de apeluri rezolvate ramane mic

Cu toate acestea, numarul total de apeluri rezolvate prin acest mecanism este mic, ramanand sub semnul intrebarii cat de mult contribuie la rezolvarea problemelor de inconsecventa jurisprudentiala. Reforme mai profunde sunt introduse de noile Coduri de procedura.

Concret, aceste coduri ofera potential pentru Inalta Curte sa isi consolideze si sa isi intensifice rolul sau important in unificarea jurisprudentei, in indeplinirea responsabilitatilor sale constitutionale consacrate.

Insa CE spune ca ramane de vazut modul cum va functiona in practica procedura preliminara in regimul jurisdictional revizuit. Instanta suprema va trebui sa fie pregatita pentru sarcinile sale revizuite. Filtre adecvate vor trebui sa stabileasca clar admisibilitatea cailor de atac sau a cererilor de hotarari preliminare.

ICCJ, cruciala pentru succesul reformelor legislative

In opinia CE, Inalta Curte va fi cruciala pentru succesul reformelor legislative in stabilirea eficienta a mecanismelor de unificare a jurisprudentei. ICCJ a inceput sa ia masuri si sa se pregateasca pentru sarcinile noi, implicit in obtinerea de finantare pentru a angaja magistrati asistenti.

Cu toate acestea, raman intrebari daca competenta Inaltei Curti a fost reconfigurata corespunzator. Reformele legislative in sine nu rezolva jurisprudenta inconsecventa. CE noteaza faptul ca intalnirile intre judecatorii Inaltei Curti si ai Curtillor de Apel pentru a discuta despre probleme de jurisprudenta au incetat din cauza lipsei de finantare.

Un sistem de video-conferinta care a fost procurat pentru a permite ca aceste discutii sa aiba loc de la distanta este, de asemenea, foarte rar utilizat, din cauza constrangerilor bugetare. Finantarea adecvata trebuie sa fie asigurata.

Romanii nu au acces la jurisprudenta

Accesul la jurisprudenta ramane, de asemenea, un impediment major: publicarea online a tuturor motivarilor deciziilor instantelor, o recomandare a Comisiei, nu a fost inca atinsa.

Aceasta include si Inalta Curte, care nu publica inca online toate hotararile motivate, relatarile reflectand atat constrangeri de resurse cat si o recunoastere ca exista exemple de jurisprudenta inconsecventa si la instanta suprema.

Pentru alte instante situatia este mai grava. Jurindex, o baza de date online accesibila publicului, nu este actualizat si contine numai o gama limitata de decizii intre 2008-2010, in timp ce sectiunea publica a portalului instantelor gestionat de catre Ministerul de Justitie contine decizii chiar mai putine, doar o fractiune din numarul total de decizii emise in fiecare an.

Baza de date interna este, de asemenea, insuficient de cuprinzatoare, prezinta deciziile judecatorilor de la Curtea de Apel de circumscriptie. Aceste probleme impiedica atat unificarea jurisprudentei si, de asemenea, transparenta si responsabilitatea actului de justitie.

Inconsecventa si lipsa de predictibilitate in jurisprudenta instantelor a fost identificata ca fiind o preocupare majora pentru comunitatea de afaceri si pentru societate in general.

Raportul pe Justitie: Romania, spulberata din cauza nerespectarii separarii puterilor

Rapoartele de decizii incoerente continua sa apara si noile coduri pot testa sever capacitatea sistemului judiciar de a asigura jurisprudenta coerenta. Acest lucru necesita intensificarea eforturile sistemului.

Desi jurisprudenta inconsecventa este recunoscuta ca o vulnerabilitate importanta de catre autoritatile romane, nu a fost incercata aceasta vulnerabilitate, ceea ce face mult mai dificila aprecierea impactului masurilor luate.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2571 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Oamenii lui Basescu, sprijin pentru crima organizata

Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat. Totul s-a intamplat doar dupa suspendarea din functie a lui Traian Basescu si dupa schimbarea Guvernului si a sefului ANAF.

In orice stat civilizat, functia de sef al Fiscului este foarte importanta. In cazul nostru, Blejnar a fost numit de PDL, prin semnatura primului ministru de atunci Emil Boc si cu avizul presedintelui Traian Basescu.

Pentru cine a facut Blejnar evaziune fiscala? In favoarea cui a sprijinit un grup infractional organizat? Care este legatura dintre Blejnar, serviciile secrete si Palatul Cotroceni? Citi din banii negrii, de ordinul milioanelor de euro cash, au fost directionati catre Cotroceni sub protectia serviciilor de informatii?

Cind presedintele suspendat Traian Basescu vorbea despre ilegalitatile facute de unii adversari din USL, sub el exista o mafie coordonata exact de cel abilitat prin lege sa o combata. Oamenii presedintelui au sprijinit crima organizata.

De ce a tacut si tace Traian Basescu? Este el patronul din umbra si protectorul acestei grupari condusa de Blejnar?

PS : Cam cit de jos au putut merge : *** facute ministri, colonei facuti peste noapte din strungari politici, judecatori si procurori din ofiteri acoperiti, decizii strategice luate la betie, cele mai mari imprumuturi din istoria tarii, sefi ai Fiscului mafioti evazionisti, batrini grav bolnavi si nou nascuti alungati din spitale, pensionari indemnati sa moara pentru ca sunt prea multi.

Exista vreo pedeapsa suficient de dreapta pentru toate astea?

 

 

Jos urzupatorii!

Jos mafia fascista din parlamentul Romaniei!

 

 

Care JUSTITIE ?? In Romania NU exzista asa ceva ....

In Epoca Securista INTERLOPA a clanului administrat de PIRATUL Besescu NU a fost si nici NU va fi justitie.

Au pierdut timpul de pomana cei de la Comisia Europeana.

Cum de NU au mentionat si de taierile abuzive din veniturile cetatenilor ?? De neaplica hotararilor judecatoresti.

Cum vom scapa de Epoca Securista Interlopa atunci putem spune ca vom avea o Justitie.

Romania va fi prima tara Europeana care va aplica legea incepand de la Besescu , apoi cu " Baieti Destepti"

 

 

Inconsecventa si lipsa de predictibilitate

Asta insemnand:
- Nastase - PSD - 2 ani cu executare
- Badalan - PD-L - 4 ani cu suspendare
- Ridzi - PD-L - in asteptarea prescrierii

Bine ca n-au pus uslistii mana pe justitie si a ramas la Basescu. Adica LIBERA si REFORMATA. Europa si iuropenii tocmai i-au dat nota maxima. IAR intram in Schengen. Daca nu era Basescu, nu intram bai uselistilor. E a patra sau a cincea oara cand intram. Asta inseamna performanta basista, fraierilor...

 

 

mie imi placi ponta

ca este un om din popor pentru popou si ca face avioane si elicoptere pe bani muti, ca asculta glasu popoului si le zice la jmecheri de partid care este sa se duca in *** mamei lor ca sunt cuive, ca daca ponta vrea sa copieze copiaza. eu vreau sa traiesc si sa slujesc in tara asta !

 

 

Avertizare Barroso..!!!

Contestarea hotararilor judecatoresti, subminarea CCR, anularea procedurilor stabilite si existente si eliminarea parghiilor esentiale de garantare a democratiei au pus sub semnul intrebarii angajamentul guvernului de a respecta statul de drept. Lupta politica nu poate justifica calcarea in picioare a principiilor democratice esentiale", a avertizat Barroso.

 

 

Barroso zice..atentie Barroso si nu altii...

"Presedintele Barroso a transmis clar ca Guvernul roman trebuie sa respecte deplina independenta a sistemului juridic, sa restabileasca puterile Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile sale sunt respectate, sa numeasca un avocat al poporului care se bucura de sprijin transpartinic, sa asigure o procedura noua si transparenta de numire a unui procuror general si al unui procuror sef al DNA si sa faca din integritate o prioritate politica", se mai mentioneaza in declaratia citata.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor