Realizati proportiile dezastrului? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 14:21
15590 citiri
Realizati proportiile dezastrului? (Opinii)
Foto: Realitatea TV

Avem de un an de zile un fost ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, condamnat penal pentru abuz in serviciu pentru o fapta comisa in timpul mandatului. Acum este cercetat din nou de DNA intr-un dosar mamut de coruptie. Omul acesta, in timp ce era judecat, era ditamai presedintele Comisiei Juridice din Senat si membru in Comisia de reviziuire a Constitutiei, unul foarte activ.

Avem un fost ministru de Interne, Cristian David, arestat preventiv sub acuzatia ca ar fi luat mita jumatate de milion de euro. Procurorii sustin ca ar fi luat banii in biroul de ministru. Adica mituitorul a intrat cu sacosa de jumatate de milion in minister si a desertat-o pe masa ministrului de Interne.

Sunt doua zone vitale ale statului, cu atributii esentiale tocmai in mentinerea legalitatii si indeplinirea Justitiei, aflate o vreme pe mana fie a unui infractor dovedit, fie a unui potential infractor. Si tocmai de aceea mi se par cazurile cele mai terifiante.

Dar ele sunt doar bomboana de pe o mare coliva. Avem un fost premier care a facut puscarie. Avem un fost ministru condamnat in deplinul exercitiu al mandatului, ma refer la Relu Fenechiu. Fostii ministri Remes, Muresan, Babiuc au fost condamnati, au facut sau inca fac puscarie. Avem un vicepremier, Liviu Dragnea, trimis in judecata.

Iar daca e sa ma gandesc la toti fostii ministri ajunsi in situatia aceasta ma ia cu ameteala. Uitati-va doar in dosarul Microsoft, cu 9 fosti ministri: Andronescu, Nica, Funeriu, Sandu, Vreme, Ticau, Atanasiu, Tanasescu. Va amintesc de Seres si Nagy, care isi asteapta sentinta definitiva dupa condamnarea in prima instanta. Ridzi, Vosganian, Videanu, Borbely, Chitoiu, Silaghi, Sova, Fuia, Sarbu, Victor Paul Dobre, Mitrea... Sunt doar cateva exemple notorii, pentru ca lista e mai lunga. Practic, nu exista partid care sa nu fi avut macar un ministru penal.

Avem si un fost procuror sef DIICOT ajuns dupa gratii din aceasta pozitie pentru fapte comise in timp ce facea parte, ca secretar de stat in Ministerul Justitiei, dintr-o comisie interministeriala numita om cu om de premierul din acel moment.

Ca sa nu vorbim si despre fostii ministri deocamdata doar mentionati in dosare penale si oricand in situatia de a fi la randul lor pusi sub acuzare. Cred ca, daca-i insumam pe toti penalii si potentialii penali, facem doua guverne fara niciun efort.

Imaginea de ansamblu este devastatoare. O administratie centrala macinata de coruptie de la Justitie la Interne, de la Educatie la Agricultura sau Transporturi. O tara calamitata si jupuita pana la os de exact oamenii care ar fi trebuit sa ii asigure dezvoltarea.

Si atunci cum sa ne miram ca suntem unde suntem? Cum sa ne miram de baltire, de ratarea sanselor, de locul modest pe care il ocupam in corul european, de credibilitatea extrem de limitata si de rezervele investitorilor straini.

Sigur ca nu exista tara complet libera de coruptie. Ea tine de natura umana. Dar nu mai exista nicio tara UE cu o asemenea colectie de penali care sa-i fi avut pe mana destinul.

Eu cred ca exact de aici trebuie inceput, daca ne gandim la un nou guvern. De la integritate. Nu stiu daca putem spera la un guvern genial. Trebuie sa avem un guvern cu certa competenta. Dar inainte de toate Romania are nevoie ca de aer de un guvern curat.

Are nevoie ca fiecare dintre cei care se vor reuni in jurul mesei de la Palatul Victoria pentru a lua decizii vitale sa fie departe de orice fel de suspiciuni, oricat de mici, de conflict cu legea.

Romania are nevoie ca de aer de ministri deasupra oricarei suspiciuni penale, indiferent de natura ei, indiferent daca este sau nu materializata intr-un dosar penal, care sa nu aiba neplatita nici macar vreo amenda de circulatie. Ei si familiile lor.

Nu mai vreau sa aud despre prezumtia de nevinovatie care opereaza pana cand se pronunta o hotarare definitiva de condamnare. Aceea este o chestiune care functioneaza in relatia cu Justitia. Politic, pentru a pune in mana unui om soarta tarii, chiar si cea mai mica suspiciune este inacceptabila.

De aici si numai de aici poate incepe relansarea acestei tari, recastigarea increderii poporului in cei care-l conduc. Ca ei vor sti sa ia cele mai potrivite masuri sau nu, ca vor avea viziuni sclipitoare sau nu sunt discutii pe care le putem avea apoi.

Dar chestiunea penala, chestiunea de integritate a ajuns prioritatea zero, de nenegociat. Pentru ca, oricat de mare este competenta, daca ea vine la pachet cu infractiunea, nu foloseste la nimic. Nu e nici macar o jumatate de masura, e inca un produs toxic.

Cred ca aceasta este principala exigenta pe care trebuie sa o aiba in vedere PNL daca se pregateste de guvernare. Aceasta trebuie sa fie prioritatea zero a Alinei Gorghiu, a lui Vasile Blaga si a lui Catalin Predoiu. Sa ofere acestei tari o prima autentica reforma - un cabinet cu adevarat integru. Daca integritate fara pata nu va fi, nimic nu va fi.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#ministri condamnati, #ministri anchetati, #Cristian David retinut, #Tudor Chiuariu condamnat , #justitie