Revista presei: Lupta anticoruptie nu se vede la Bruxelles

Joi, 21 Iulie 2011, ora 07:50
1483 citiri
Revista presei: Lupta anticoruptie nu se vede la Bruxelles
Foto: Jurnalul National

Raportul anual al CE, privind evolutia justitiei din Romania, publicat la Bruxelles, este principalul subiect dezbatut de presa centrala de joi.

Documentul, considerat de unele tari ale UE relevant si pentru aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen, este considerat de presedintele Traian Basescu unul "corect", "dar care pune degetul pe probleme care se perpetueaza".

Tot seful statului avertizeaza furnizorii de medicamente ca nu mai vad niciun ban daca nu lasa Guvernul sa reglementeze consumul.

Pe de alta parte, Ministerului Muncii a fost vizat de o alarma falsa cu bomba, miercuri seara, in timp ce ministrul de resort, Sebastian Lazaroiu, se afla in Spania, unde discuta cu oficialii europeni despre restrictiile pe care aceasta tara le impune muncitorilor romani.

"Romania a facut pasi importanti pentru ameliorarea sistemului judiciar", arata Puterea, comentand documentul redactat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Subiectul este dezbatut pe larg si de Jurnalul National, precizand ca "Lupta anticoruptie nu se vede la Bruxelles" si prezentand reactia sefului statului.

Tot presedintele Basescu tine prima pagina si a cotidianului Evenimentul Zilei. Seful statului a cerut Guvernului sa sa nu plateasca datoriile catre furnizorii si producatorii de medicamente pana cand nu se aplica masuri care sa puna capat consumului haotic de medicamente. "Bugetul, insanatosit prin suspendarea platilor", isi titreaza jurnalistii materialul.

In alta ordine de idei, Romania Libera scrie despre "Amenintarea cu bomba la Ministerul Muncii", in timp ce ministrul Sebastian Lazaroiu discuta cu oficialii spanioli despre restrictionarea pe piata muncii a romanilor.

"Romanii din Spania se considera discriminati", completeaza Adevarul, prezentand reactiile unor oficiali din Ministerul spaniol de Externe.

Puterea: Raport CE: Romania a facut pasi importanti pentru ameliorarea sistemului judiciar

Raportul MCV, publicat miercuri la Bruxelles, a evidentiat din nou o serie de probleme cu care se confrunta tara noastra, atat din punct de vedere legislativ, cat si al practicilor judiciare, in special cele legate de intarzierea cu care se solutioneaza dosarele de mare coruptie de catre judecatori.

Comisia considera ca este nevoie de actiuni urgente pentru accelerarea unui numar important de procese de coruptie la nivel inalt si pentru prevenirea inchiderii lor ca urmare a epuizarii perioadei de prescriptie.

"In perioada ce a trecut de la ultimul raport anual, DNA a aratat rezultate convingatoare in mod continuu in investigarea cazurilor de coruptie la nivel inalt. In pofida acestui progres dupa 2010, consecventa si rezultatele intr-o serie de cazuri raman o provocare. Progresele in lupta contra coruptiei trebuie continuate. Cateva cazuri importante la nivel inalt raman amanate in instante timp de mai multi ani si s-au miscat putin in aceasta perioada. Trebuie luate actiuni urgente pentru accelerarea acestor procese si pentru a preveni inchiderea lor ca urmare a epuizarii perioadei de prescriptie", releva documentul, citat de Puterea.

Jurnalul National: Lupta anticoruptie nu se vede la Bruxelles

Apreciind ca raportul MCV reprezinta o "consolidare a raportului pe care Romania l-a avut in februarie anul acesta", seful statului, Traian Basescu, a sustinut ca documentul "pune degetul si pe problemele care se perpetueaza in Justitie si care afecteaza credibilitatea sistemului de justitie in ansamblul sau, dar si credibilitatea Romaniei".

"N-as intra in detalii tehnice, dar imi voi exprima punctul de vedere cu privire la institutii. Apreciez pozitiv activitatea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), a Parchetului General (PG), a Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, a Directiei de Investigare a Fraudelor din IGPR si a Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Neconvingatoare pentru oficialii europeni a fost activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si a Parlamentului", a apreciat Traian Basescu, relateaza Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Bugetul, insanatosit prin suspendarea platilor

Tot seful statului a cerut expres Guvernului condus de Emil Boc sa nu plateasca datoriile catre furnizorii si producatorii de medicamente pana cand nu se aplica masuri care sa puna capat consumului haotic de medicamente.

Presedintele a lasat sa se inteleaga ca toate aceste masuri se impiedica de lobby-ul pe care il fac furnizorii pe langa Guvern, menit sa le protejeze castigurile, relateaza Evenimentul Zilei.

Romania Libera: Amenintare cu bomba la Ministerul Muncii

In alta ordine de idei, scrie Romania Libera in editia de joi, o alarma falsa cu bomba a vizat Ministerul Muncii.

Alarma a fost data, miercuri seara, de un barbat care a sunat la 112, anuntand ca in cladirea guvernamentala ar fi fost plasata o bomba.

Politistii urmeaza sa-l identifice pe cel care a dat alarma falsa, autorul riscand o amenda de pana la 5.000 de lei sau pedeapsa cu inchisoarea. In timp ce pirotehnistii rascoleau cladirea, ministrul Sebastian Lazaroiu se afla in Spania, unde discuta despre restrictia pe care Spania o impune muncitorilor romani.

Adevarul: Romanii din Spania se considera discriminati

Piata spaniola a muncii ar putea fi inchisa imigrantilor romani chiar de la 1 august, explica Adevarul.

Romanii din Spania nu cred foarte mult in succesul acestei initiative. Stelian Coman, membru in conducerea Asociatiei Hispano-Romane din Andaluzia crede ca masura e discriminatorie.

"Ar trebui ca aceasta masura sa fie luata pentru toate categoriile de imigranti din tari ca si Romania, nu doar pentru romani. Romanii de aici vor fi foarte afectati, deoarece multi au venit in Spania in cautarea unei paini mai albe decat ar fi putut castiga in tara, unde stim cu totii care e realitatea economica", sustine acesta.

"Masura va fi aplicata doar romanilor, nu si bulgarilor, deoarece are legatura cu numarul mare de cetateni romani din Spania. Dar ea nu poate dura decat maxim pana in 2014, nefiind exclus sa fie retrasa mai devreme, in functie de rezultate", au explicat surse din Ministerul spaniol de Externe.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#traian basescu mcv, #raport justitie Romania, #alarma bomba ministerul muncii, #restrictie muncitori romani Spania , #justitie